duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  „Aradul are nevoie mai mult ca oricând de o nouă maternitate“ – Interviu cu dr. Gheorghe Furău, candidat PSD la Consiliul Local al municipiului Arad (P)

  de - | 16 mai 2024, 8:49 AM | Advertorial | Electoral | Politikos | Topic special

  1

  – Domnule doctor Gheorghe Furău, ce v-a determinat să candidați pentru un mandat de consilier municipal din partea PSD Arad?

  – Numai prin implicarea fiecăruia dintre noi putem schimba în bine orașul Arad, așa că am decis să mă implic din nou, după o pauză de patru ani, în care m-am ocupat doar de problemele profesionale de la spital. Am încredere că Ilie Cheșa este omul potrivit pentru a aduce acea schimbare pe care o dorim cu toții. Am fost colegi patru ani în Consiliul Local al municipiului Arad, în perioada 2016-2020, chiar pot spune, glumind puțin, că am stat în aceeași bancă, aveam locurile unul lângă celălalt, așa că îl cunosc foarte bine și am decis să mă alătur acestei echipe formate din persoane bine pregătite, echipă care îmbină experiența cu tinerețea. Principalele mele motive sunt legate de dorința de a continua să îmbunătățesc sistemul de sănătate local, în special construirea noii maternități în Arad, un proiect pe care l-am susținut de ani de zile. Cred că experiența mea ca medic și consilier poate contribui semnificativ la realizarea acestui obiectiv esențial pentru comunitatea noastră.

  – Ați anticipat a doua întrebare. Cât de realizabil este proiectul privind noua maternitate?

  – Aradul are nevoie mai mult ca oricând de o nouă maternitate, nu avem voie să ratăm această șansă de a construi un nou spital matern cu fonduri europene. Chiar dacă nu este soluția pe care am propus-o eu și pe care o consider cea mai bună, cu acea locație nouă, în sistem pavilionar pentru secțiile spitalului. Avem termen iunie 2026, așa că factorii de decizie trebuie să se mobilizeze și să demareze lucrările cât mai repede, să nu ratăm acest obiectiv deosebit de important pentru comunitatea arădeană. Construirea unei maternități este un pas important pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate pentru mame și copii, dar este necesar să lucrăm cu experții în domeniul medical pentru a ne asigura că maternitatea îndeplinește nevoile comunității. Sper ca măcar în ceasul al doisprezecelea să conștientizeze toți factorii de decizie importanța unui nou matern. Din partea mea există tot sprijinul și toată deschiderea.

  – Ați vorbit mai devreme despre îmbunătățirea sistemului de sănătate din Arad. Care ar fi primele măsuri care ar trebui luate?

  – Cred că, după tragedia de la Colectiv și pandemie, ar trebui să regândim acest sistem, care și-a arătat vulnerabilitățile, dar asta e o discuție mai largă, pe care poate o vom purta cu altă ocazie. Dincolo de modernizarea și extinderea infrastructurii spitalelor și clinicilor existente, pentru a asigura accesul la îngrijiri medicale de calitate, cred că ar trebui să punem mai mult accent pe medicina profilactică, pentru că există o vorbă: este mai ușor să previi decât să vindeci, ceea ce ar aduce și o reducere substanțială a fondurilor cheltuite în sistem. Și unde poți să faci această prevenție mai eficient decât în școli? Primăria și Consiliul Local au datoria de a acționa mai ferm în această direcție, prin dotarea cabinetelor medicale, stomatologice și psihologice din școli, angajarea de personal suplimentar. Crearea de programe de prevenție: dacă e să vorbim doar de domeniul stomatologiei, avem exemplul din Ungaria, unde de două ori pe an toți copiii sunt consultați în cabinetele stomatologice din școli. E nevoie de programe privind conștientizarea copiilor și tinerilor cu privire la importanța unui stil de viață sănătos, campanii împotriva consumului de alcool și droguri etc. Apoi, ca administrație locală, putem sprijini medicii de familie, centrele de permanență, inclusiv prin dotări și angajarea de personal suplimentar. De asemenea, este crucial să lucrăm la atragerea și formarea de medici și personal medical calificat, pentru a asigura servicii de sănătate de înaltă calitate pentru toți arădenii.

  – Dincolo de problemele din sănătate, ce credeți că ar trebui schimbat în Aradul anului 2024?

  – Cred că Aradului ar trebui să i se contureze un caracter bine definit, bazat pe resursele sale naturale, istorice și, cel mai important, pe diversitatea cetățenilor săi. Un motto la care țin foarte mult ar fi: Arad-Orașul ECO-ACTIV. Administrația publică trebuie să concretizeze o strategie în legătură directă cu un plan investițional pe termen lung și foarte lung, astfel încât Aradul să poată face față cerințelor din toate domeniile. Și mă voi referi la câteva chestiuni concrete. Una dintre ele ar fi utilizarea apelor geo-termale, chiar dacă vom urma modelul vecinilor care au investit deja în acest domeniu. Și nu mă gândesc aici doar la turism, ci și la utilizarea acestor resurse de ape geo-termale, pentru a asigura un trai eficient și sănătos arădenilor, prin producerea de utilități (încălzire, de exemplu). Crearea de parcuri noi în cartiere, aproape de cetățeni. Revitalizarea zonei Cetății și a Ștrandului Neptun este un alt obiectiv important. Ansamblul Cetatea Aradului trebuie conservat în stare inițială, ca formă și dimensiuni, unde să funcționeze a doua zonă centrală a orașului, înconjurată de un parc de 80 de hectare. Municipiul Arad deține proprietăți din domeniul public, unde am putea realiza un nou spital. Că va fi județean sau municipal, este doar o chestiune administrativă. Cred că cel mai bun amplasament ar fi în cartierul Subcetate, unde municipalitatea are disponibile 30 de hectare. Sunt doar câteva puncte din ceea ce cred că putem schimba în Arad, cu implicarea tuturor factorilor de decizie. Sunt convins că multe dintre aceste proiecte, dar și altele pe care le propune echipa PSD, vor putea fi implementate în anii următori, cu Ilie Cheșa primar și cu o echipă numeroasă de consilieri municipali social-democrați.

  Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Arad; Publicat de Special Advertising

  Cod de identificare mandatar financiar coordonator: 21240002.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.