Fraudă cu bani europeni în achiziţii IT! DNA, sesizată

  de Special Arad | 15 octombrie 2016, 9:02 AM | Naţional

  1

  Corpul de Control al Ministerului Fondurilor Europene (MFE) a finalizat controlul privind implementarea a două proiecte de e-guvernare, cu fonduri europene, de către Consiliul Județean Suceava (CJ). Ancheta a constatat licitaţii trucate şi rapoarte de implementare false, acceptate ca atare de către Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI).

  Furnizorii de hardware şi soluţii IT din aceste proiecte sunt SC Expert One Research SRL şi SC Siveco România SRL.

  Valoarea totală a proiectelor se ridică la 13.361.118 lei din care 7.169.321 lei fără TVA s-au cheltuit pentru IT. Potrivit MFE, concluziile raportului au fost înaintate către Direcția Națională Anticorupție.

  Obiectul controlului l-au reprezentat proiectele CJ Suceava: „Implementarea de soluții de e-guvernare la nivelul a 15 localități din județul Suceava I” (contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO România SRL) și „Implementarea de soluții de e-guvernare la nivelul a 15 localități din județul Suceava III” (contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL).

  Prin aceste proiecte, CJ Suceava trebuia să achiziționeze o soluție informatică și componente hardware necesare pentru a informatiza o serie de servicii oferite de primăriile din localităţile judeţului: registrul agricol, serviciul de taxe și impozite locale, serviciul financiar și cel de contabilitate, resurse umane, management documente, componente de management proiecte etc.

  În urma verificărilor, echipa de control a constatat o serie de nereguli, cum ar fi că nevoia de achiziții IT a fost creată artificial, oferte câştigătoare neconforme şi tratament neegal aplicat ofertanţilor, criterii de calificare restrictive, procesul de atribuire a contractelor „cu dedicaţie”, soluția informatică implementată nefuncțională în parametrii prevăzuți în contract și raportări false.

  În concluzie, Raportul constată faptul că „ofertarea de condiţii/elemente optime, prin documentele tehnico-financiare prezentate la licitaţie, în scopul îndeplinirii cerinţelor caietului de sarcini, dar neîndeplinirea acestora în final (având concursul beneficiarului cât şi al OIPSI) poate fi încadrată la secţiunea a 41-a „infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene” din L.78/2000, cu atât mai mult cu cât din start s-a creat o necesitate artificială, iar soluţiile tehnice diferă deşi se dorea o integrare a sistemelor informatice”.

  Raportul este primul rezultat al controlului tematic cerut de conducerea MFE asupra proiectelor de informatizare a instituțiilor publice.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. DNA ar trebui sa se sesizeze si in ce priveste achizitiile pe bani europeni a componentelor IT din Spitalul Judetean Arad unde s-au achizitionat monitoare in fiecare salon din toate sectiile care nu au fost folosite niciodata si sunt doar de decor ,in plus se pune praful pe tastaturi .Un proiect european din care unii au beneficiat din plin si acestia nu sunt nici pacientii nici personalul medical

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.