Franţa interzice telefonul mobil în şcoli





Parlamentul francez interzice telefonul mobil în instituţiile de învăţământ. Măsura va intra în vigoare începând cu septembrie 2018 şi se va aplica din grădiniţă şi până la ultimul an de gimnaziu. Responsabilii liceelor vor decide dacă acceptă sau nu portabilul în incinta unităţilor de învăţământ. A fost una din promisiunile electorale a lui Emmanuel Macron, scrie rfi.ro.
Proiectul de lege a fost susţinut de partidul prezidenţial – La République En Marche, de mişcarea democrată MoDem şi de independenţi. Opoziţia spunea că se teme că legea nu va schimba nimic.
Începând cu noul an şcolar, elevii nu vor putea folosi în timpul cursurilor, indiferent unde au loc ele, în şcoli ori în afara lor, telefonul mobil, tabletele ori ceasurile conectate la internet. Singurele excepţii vor avea un scop pedagogic. De asemenea, copiii cu un handicap se vor putea folosi de telefoanele mobile. Nici în timpul orelor de sport ori în timpul altor activităţi ce au loc în afara claselor, aceste aparate nu vor putea fi folosite.
Responsabilii liceelor vor putea să decidă, prin regulament interior, dacă vor interzice total ori parţial aparatura conectată la internet.
O primă decizie a fost luată în acest sens încă din 2010. Codul educaţiei cerea atunci ca fiecare instituţie de învăţământ să decidă în această chestiune. Dar, încă de atunci, cele mai multe instituţii şcolare interziceau utilizarea telefonului mobil în timpul orelor de curs, cu excepţia unei autorizări din partea profesorului. De cele mai multe ori, profesorul cerea deja, copiiilor să lase în geantă ori să închidă telefoanele mobile pentru a nu deranja orele de curs .
Ïn ciuda acestui regulament, aproximativ 40% din sancţiunile şcolare erau legate de folosirea telefonului mobil în timpul cursurilor, după cum declara recent şeful sindicatului dascălilor.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)