duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Emmanuel Macron și premierul Slovaciei anunță că statele UE și NATO analizează posibilitatea de a trimite militari în Ucraina

  de - | 27 februarie 2024, 9:57 AM | Internaţional

  1

  Emmanuel Macron și premierul Slovaciei, Robert Fico (foto: Facebook, capturi video)

  Trimiterea de trupe occidentale în Ucraina „nu poate fi exclusă”, a anunțat, luni, preşedintele Franței, Emmanuel Macron, după ce a găzduit, la Paris, o conferinţă în care liderii europeni au discutat această perspectivă, potrivit Știrile ProTV. Și Robert Fico, premierul slovac, a anunțat că „un număr de state membre NATO și UE iau în considerare trimiterea de trupe în Ucraina pe o bază bilaterală”, citând „documentul restricționat” care enumeră subiectele summitului de la Paris, scrie Libertatea.

  Nu a existat „niciun acord în această seară pentru a trimite oficial trupe pe teren, dar nu putem exclude nimic”, a declarat liderul de la Paris, citat de CNN.

  Conferinţa de ajutor pentru Ucraina a reunit reprezentanţi ai celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv 21 de şefi de stat şi de guvern, a precizat Macron.

  Liderii UE şi reprezentanţii guvernelor „au decis să intensifice partea de muniţii şi să producă rezultate tangibile foarte rapid” în cadrul celor opt coaliţii care există deja, a spus el.

  Premierul slovac Robert Fico a precizat că „nu poate spune în ce scop sau ce ar face acolo” trupele care ar fi trimise de statele membrele UE și NATO, dar argumentează că o asemenea măsură este discutată pentru că războiul din Ucraina nu decurge așa cum era de așteptat. „Această întâlnire (n.r. – summitul de la Paris) este confirmarea faptului că strategia privind Ucraina a Occidentului a eșuat complet”, a spus el, fără a oferi detalii.

  Surse: Știrile ProTV / Libertatea

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Conform Agerpres: “NATO şi aliaţii săi oferă un ajutor militar fără precedent Ucrainei. Este ceea ce am făcut începând din 2014 şi l-am intensificat după invazia rusă pe scară extinsă. Dar nu există planuri de a trimite trupe ale NATO pe teren în Ucraina”, au semnalat oficialii din cadrul NATO, neprecizaţi.
   Posibilitatea trimiterii unor trupe combatante în Ucraina “nu a fost discutată la nivelul” UE, a declarat la rândul său un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano.
   Premierul slovac Robert Fico a declarat, înaintea reuniunii găzduite de Franţa, că potrivit documentului pregătitor al acesteia mai multe state membre ale UE şi ale NATO iau în considerare să trimită soldaţi în Ucraina prin înţelegeri bilaterale.
   Reacţiile venite între timp din partea statelor membre în UE sau în NATO au fost toate negative, printre ţările care până în prezent au respins oficial această posibilitate numărându-se Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Austria, Germania, Spania sau Italia. Şi Regatul Unit, unul din principalii susţinători ai Ucrainei, a anunţat că nu are în vedere vreo “desfăşurare pe scară extinsă” în Ucraina, în plus faţă de personalul limitat pe care l-a trimis deja acolo “pentru a susţine forţele armate ucrainene, în special pentru pregătirea medicală”.
   În opinia preşedintelui bulgar Rumen Radev, la conferinţa desfăşurată luni la Paris “a început testarea opiniei publice asupra trimiterii de trupe ale unor ţări” în Ucraina, întrucât “vedem că strategia de a obţine victoria (împotriva Rusiei) pe câmpul de luptă prin mijloace militare nu a dat rezultatul dorit”. Potrivit preşedintelui bulgar, acuzat de simpatii pro-ruse, trimiterea unor trupe combatante în Ucraina ar implica un risc ridicat de război mondial şi conflict nuclear.”

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.