Fotografii-document, nu simple imagini. Expoziția „Poezia de stradă a unui popor creativ”, la Boeme Teatru (Foto / Video)





#Rezist. Expoziția de vineri seară, din Boeme Teatru, numită sugestiv „Poezia de stradă a unui popor creativ”, a arătat protestele împotriva corupției așa cum au fost ele văzute prin ochii jurnaliștilor și fotografilor care au fost pe teren în zilele cele mai „aglomerate” ale protestelor.
Ținând cont că ceea ce s-a întâmplat în această perioadă poate fi, pe drept cuvânt, numit un „moment istoric”, expoziția a fost ceva mai mult decât un simplu eveniment, ci o reală documentare pentru cei care doresc să privească „din afară” fenomenul.
Privind imaginile puternic încărcate emoțional, pe buze ni se așterne următoarea întrebare: Ce s-a văzut prin ochiul obiectivului la protestele din Arad, Cluj-Napoca, București, dincolo de partea umbrită de politică? Răspunsul vine numaidecât. E simplu. O renaștere a patriotismului sincer, civilizat, mai ales în rândul tinerilor, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Un alt aspect important este și creativitatea debordantă de care au dat dovadă protestatarii, lucru observat prin sloganele scrise pe pancarte. Toate acestea au fost surprinse în imagini de către jurnaliștii și fotografii arădeni, clujeni și cel bucureștean care au participat cu compozițiile lor la expoziția din Boeme.
„Acum două zile l-am auzit pe un ministru german spunând «ce bine că i-am primit pe români în Uniunea Europeană, acuma ei reprezintă spiritul european». Se referea la manifestările respective și, mai mult decât atât, eu cred că ce s-a întâmplat de la începutul lui februarie în România a fost ceva absolut original din punctul de vedere al activismului civic. Așa cum am avut prima Revoluție transmisă în direct, în 89, acum cred că am surprins altceva: nașterea unei noi forme de civism care este purtată de generația care este denumită în fel și chip, dar poate cel mai cunoscut e numele de «generația hipsterilor». Este vorba despre cei între 20 și 40 de ani, educați, profesionalizați, foarte familiarizați cu tehnologia digitală nouă, s-au folosit de această tehnologie și au dat un «unlike» uriaș digital oamenilor, lucrurilor, evenimentelor care se întâmplau la nivel guvernamental”, a spus Lajos Notaros, publicist comentator la Special Arad și profesor universiar, cel care a vernisat vineri expoziția din Boeme.
„Imaginea este mai universală decât cuvântul și dacă ne gândim la aceste imagini care s-au proiectat în lume din România, atunci realizăm impactul acestei forme de manifestare”, a afirmat Lajos Notaros.
Fotografiile expuse în cadrul expoziției au fost tipărite de Gonzo Media și poartă semnăturile următorilor jurnaliști și fotografi: Nelu Scripciuc, Iza Pal, Cristian Manta, Cristian Orădan (Chris Kbd Photography), Mihai Todoca, Andrei Fuliaș, subsemnata, Beri Berescu (Cluj-Napoca), Iosif Miclaus (Cluj-Napoca) și Liviu Ștef (București).
Foto credit: Mihai Todoca, Cristian Manta; Video: Mihai Todoca
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)