Fondatorul „Corupția ucide”, Florin Bădiță, a reactivat spiritul civic al arădenilor la Cinema Arta

  de Raluca Medeleanu | 1 august 2018, 10:36 AM | Cultură | Recomandările editorilor

  9

  E fantastic ce poate face o simplă proiecție de film, urmată de un invitat cheie. Ieri seară, la Cinema Arta, ne-a fost demonstrat clar că spiritul civic al arădenilor nu e mort, ci e pus undeva la păstrare și, când momentul e prielnic, acesta se declanșează puternic. Deși numărul arădenilor prezenți în sală nu a fost prea mare, să estimăm că au fost în jur de 50-60 de persoane, după vizionarea documentarului „Portavoce”, un număr destul de mare dintre ei au decis să rămână la sesiunea de „întrebări și răspunsuri” cu invitatul special Florin Bădiță. A fost, de departe, cea mai dinamică sesiune de acest fel organizată până acum de Centrul Municipal de Cultură și CitiZenit (cei care fac proiecțiile de film la Arta). Arădenii nu se mai săturau să pună întrebări și să asculte strategiile puse la cale de Florin și cei de la „Corupția Ucide”.

  Dar mai întâi, ca să înțelegeți pe deplin contextul în care a ieșit la iveală acest simț civic acut din sală, să vorbim puțin despre documentarul „Portavoce”, realizat de Ruxandra Gubernat, Marcel Schreiter și Henry Rammelt. Acesta ne prezintă cultura protestelor din România, începând cu mediul underground/alternativ al tinerilor din anii 2000, care a favorizat coagularea unui grup restrâns de activiști care să fie observați în număr mare o dată cu izbucnirea protestelor împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană. A fost pentru prima dată în perioada respectivă când lumea a realizat că România are voce, are simț civic, că nu este doar o adunătură de marionete impasibile la corupție, poate cum se credea inițial de clasa politică. Ceea ce a urmat a fost un val tot mai mare de proteste care au avut ca țintă corupția. Chiar dacă vocea poporului a reușit să stopeze proiectul de la Roșia Montană, corupția nu a fost înlăturată, iar tragicul incendiu de la Colectiv ne-a demonstrat tuturor cum corupția ne afectează direct viața, nu e ceva ce se petrece doar în birourile politicienilor. O dată cu decesele tinerilor din clubul Colectiv s-a activat o stare de revoltă nemaiîntâlnită în ultimii 20 de ani. Oamenii au ieșit din zona de comfort, s-au trezit din letargie și au dorit o schimbare. Vocea poporului a dus la demisia premierului Victor Ponta și la luarea unei serii de măsuri de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență, închizându-se sute și sute de cluburi în toată țara. Doar că nici acest val de proteste nu a reușit să ducă țara pe o pistă de pornire către normalitate, iar după nici doi ani, iată că românii au avut din nou un motiv de revoltă, Ordonanța de Urgență 13, care prevedea modificarea legii Codului Penal. Ce a urmat a fost cel mai mare protest de după Revoluție, iar oamenii și-au dorit mai mult poate ca oricând să pună capăt corupției din țară.

  Documentarul este însoțit de declarații ale unor oameni direct implicați, într-un fel sau altul, de la artiști, sociologi, activiști, organizatori de evenimente, oameni din mass media etc., majoritatea tineri adulți, până în 35-40 de ani, lucru sesizat și de o arădeancă din sală. „Da, cam ăștia suntem”, a spus Florin Bădiță, care a fost nevoit, de asemenea, să dea din nou explicații pentru mult hulita sa acțiune organizată în urmă cu ani bun, „Fără pantaloni în metrou”. Acesta a explicat că evenimentul se organiza și în alte orașe din lume și că i se păruse amuzant pe atunci. „Nu aveam de unde să știu cu ce o să mă ocup în viitor și că o să-mi afecteze imaginea. Lumea tinde să se lege mereu de aspectele negative. Dacă ai făcut un singur lucru în viață pe care lumea nu îl aprobă, nu mai contează toate celelalte lucruri bune pe care le vei face apoi, ei îți vor băga în față mereu acel lucru negativ”, a explicat Florin (citat aproximativ).

  Contrar așteptărilor, documentarul nu a lăsat o impresie prea bună oamenilor din sală, aceștia opinând că îi lipsește profunzimea: „Au fost prezentate prea superficial prolemele care au dus la declanșarea celor trei valuri de proteste: Roșia Montană, Colectiv și OUG 13”, a spus o doamnă mai în vârstă din sală. Mulți au fost chiar impresionați să descopere că oamenii implicați în inițiativa „Corupția Ucide” sunt mult mai bine documentați, mai maturi, mai serioși, mai determinați decât a reieșit din documentar.

  Florin Bădiţă, fondatorul „Corupţia ucide”, desemnat și „Personalitatea europeană a anului” la Premiile European Leadership 2018, a fost efectiv bombardat cu întrebări după prezentarea documentarului în care este și el intervievat. Deși a explicat că nu are nimic de a face cu producerea efectivă a documentarului, acesta a profitat de ocazie pentru a lămuri publicul despre ce ar putea și ce ar trebui să facă oamenii din România dacă vor într-adevăr schimbare, mai ales pe termen lung, căci – așa cum a subliniat și un arădean din sală – protestele sunt bune, dar dacă rămânem doar la acțiunea de a protesta fără să depășim acest „pas” și să punem la cale o acțiune efectivă, nu avem cum să schimbăm mare lucru. Ni s-a demonstrat acest lucru destul de clar chiar recent, căci deși oamenii au ieșit în stradă împotriva OUG 13 și poporul a câștigat atunci, așa cum reiese și în documentar, Guvernul continuă să schimbe legile justiției după bunul plac.

  Potrivit lui Florin Băniță, cel mai important este ca oamenii să învețe să „scormonească” singuri prin proiecte și legi, să descopere singuri neregulile. Acest lucru poate fi făcut doar dacă învățăm să fim cât mai informați și, mai ales, să ne cunoaștem foarte bine drepturile. Bădiță a spus că derulează mai multe cursuri / workshop-uri gratuite împreună cu ceilalți implicați activ în comunitatea „Corupția Ucide”, în care îi învață pe oameni, de exemplu, importanța capitală pe care o are Legea 544 privind liberul acces la informații publice, prin care orice om, indiferent de meserie, etnie, religie etc. are dreptul legal să primească în maxim 30 de zile un răspuns referitor la orice informație de la orice instituție publică din România. Vorbim aici despre proiecte, despre fonduri, despre buget, despre taxe, despre firme care au câștigat vreo licitație, despre orice informație de interes public… Astfel, dacă ne obișnuim tot mai mult să fim informați, să ne punem întrebări, să verificăm infomații, lăsăm tot mai puțin loc pentru lipsă de transparență.

  Pe lângă întâlnirea de la Cinema Arta, arădenii au posibilitatea să discute cu Florin Băniță și astăzi, 1 august (de la ora 18), la Kumaras Social Events (fosta cafenea Loja), de pe str. Tribunul Dobra, unde tânărul activist organizează gratuit un curs de antreprenoriat civic, împreună cu Asociația Aradul Civic, sub descrierea următoare:

  „Într-o țară ca România, unde administrația mai mult crează probleme decât să le rezolve, implicarea cetățeanului e cheie – iar ca cetățeni putem face multe”.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Păcat că nu este menționat și Aradul Civic care a fost și co-host. De altfel, a lor a fost inițiativa de a aduce filmul în Arad, respectiv au obținut drepturile. Chiar și Florin Bădiță a făcut des referire la acest grup local, dar tot nu a primit nici o mențiune în acest articol care vorbește de spiritul arădean. Nu știu care a fost motivația autorului, cert este că Aradul Civic nu se află pe lista de organizații de promovat. Poate data viitoare.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.