vineri, 4 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    FOTO | Cetatea Ineului, aproape de finalizarea restaurării. Cum arată interiorul

    de Mihai Todoca | 3 octombrie 2024, 3:29 PM | Reportaj | Știri Arad | Topic special

    7

    În urmă cu doi ani a fost dat ordinul de începere a lucrărilor la Cetatea din Ineu. Cetatea care încetul cu încetul se distrugea sub privirile ineuanilor, ajungând îngenuncheată și aproape de a-și da ultima suflare, părea să ajungă o tristă amintire a unui obiectiv cu un potențial turisitic enorm.

    Însă miracolul s-a produs, iar administrația locală a reușit ceea ce, dacă privim în propria ogradă, ultimii doi primari din Arad încă nu au reușit: renașterea din proprie cenușă a Cetății Ineului (până nu văd cel puțin 3 muncitori pe șantier în Cetatea Aradului, refuz să cred ieșirile „electorale” recente cum că „Cetatea a fost redată arădenilor”, dar nu voi zăbovi asupra acestui aspect acum, nu merită osteneala de a-mi exprima neîncrederea într-o promisiune veche de 4 mandate de primar deja) .

    De la începerea lucrărilor de-acum doi ani, noi am mai trecut pe acolo, ce-i drept puțin mai rar, ca să vedem stadiul în care se aflau lucrările. Am fost în 2022, în 2023 și anul acesta, reușind să bifăm câte un articol care urmărea evoluția lucrărilor.

    461249967 497276853128930 7222440461719298129 n

    În partea dreaptă a planșei se poate observa canalul cu apă care va „străjui” colțul unei cetăți, întimp ce accesul se va face traversând un pod către porțile monumentului istoric.

    Dacă la început ni se părea o muncă titanică pe care muncitorii o aveau de îndeplinit, sentimentul acesta nu s-a schimbat nici acum. Iar asta deoarece, cu ajutorul primarului reales de la Ineu, Călin Abrudan, am reușit să intrăm în mai toate colțurile cetății (până și în pod) și să vedem volumul de muncă depus până acum. Iar dacă mai punem la socoteală că un întreg zid a fost dat jos și reconstruit cărămidă cu cărămidă…

    Arcadele din cărămidă în holurile interioare au fost păstrate, iar într-unul din turnurile Cetății se pot vedea pe pereți „mărturii din trecut” (foto mai jos), care îți arată cum arătau pereții în vremurile de demult.

    turn

    În mare parte lucrările se apropie de final în cele aproape 100 de încăperi ale edificiului și cele două curți interioare. După cum a mai declarat primarul anul acesta într-un clip video postat pe o rețea de socializare a ADR Vest (proiectul fiind derulat prin această agenție, valoarea acestuia fiind de aproape 5 milioane de euro) :

    „Proiectul va include multe spații destinate publicului larg, unele putând fi închiriate. O parte semnificativă va fi muzeală, prezentând istoria Văii Crișului și a județului Arad. Alte spații vor fi destinate primăriei, oficierii de căsătorii, bibliotecii orășenești și activităților educative pentru elevi”.

     

    biblioteca

    Încăperea care va găzdui biblioteca orășenească

    Planurile pentru Cetate nu se opresc aici, edilul local menționând că gardul care acum împrejmuiește edificiul va dispărea, iar astfel, Cetatea nu va mai fi „ruptă” de oraș , zona respectivă fiind transformată în zonă verde deschisă.

    În timp ce curtea cetății va fi „îmbrăcată” cu piatră cubică, podeaua din interiorul Cetății va fi mai diversă, fiind realizată din dușumea din lemn lipită, plăci ceramice, travertin, cărămidă așezată în spic, mozaic sau marmură. În galeria foto din articol puteți observa dispunerea acestora.

    lkjhgf

    Ceea ce a mai rămas de făcut efectiv la clădirea cetății sunt lucrările exterioare, organizându-se o licitație în acest sens. Lucrările ar trebui, conform caietului de sarcini, undeva la opt luni de zile, însă având în vedere că se apropie iarna, o perioadă de timp nu se va putea lucra, întinzând durata la aproape un an.

    Pentru ceremonia de deschidere a Cetății administrația locală are în vedere mai multe posibilități, Festivalul Mediveal fiind pe listă, și un moment de  „schimbare de gardă”, organizarea acestora depinzând de recepția finală.

    Citește și: Lucrările la gaz din Zăbrani, sistate pentru ca specialiștii de la muzeu să evalueze un tunel proaspăt descoperit

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. 👏👏👏 Respectele mele pt. toți cei implicați în acest mega-proiect.
      Acum vreo 6 – 7 ani, când prin zonă, cu familia, efectiv îmi venea să plâng când vedeam Cetatea Ineului cum era lăsată în izbeliște, deși încă avea potențial…
      .
      Mă bucur enorm că au mai văzut și alții potențialul acestui monument istoric excepțional și a fost salvat de la o distrugere sigură, ca majoritatea clădirilor și monumentelor istorice românești.
      Din păcate, românii generației postrevoluționare, au fost cei mai mari inamici ai propriei istorii și excepționalelor monumente păstrate intacte inclusiv de comuniști.
      Bravo tuturor celor care își mai respectă istoria! 👍
      .
      PS: respectul pt istorie NU SE FACE DIN BIROU, cum fac Instituțiile pt arheologie șu protecția monumentelor, căpușate doar de sinecuŕiști politici, care cred că rolul se reduce la a bloca orice construcție, investiție, autostradă unde s-a găsit câte-un ciob mai vechi de blid de lut, dar care n-au fost în stare să se implice și să ducă la bun-sfârșit, cap – coadă, nici măcar un proiect major de reabilitarea a unor EXCEPȚIONALE MONUMENTE AFLATE ÎN PICIOARE, nu rămășite îngropate sub pământ.
      Nu spun că nu ar fi importante și acelea, dar de ce să te ocupi de „morți” , când nu ești în stare să te ocupi și să-i ții în viață pe cei „vii” … ?!
      (N.A. bineînțeles că mă refeream la clădiri și monumente !).

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.