miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Fostul judecător de la Gurahonț, Mircea Dinică, exclus din magistratură pentră că pipăia grefierele, are șanse de „reabilitare”. Acesta a rămas celebru după căsătoria cu o fată de doar 15 ani

    de Alin Olteanu | 10 iunie 2022, 11:42 AM | Știri Arad

    5

    Mircea Dinică - Sursa foto: Replica Online

    Acuzat că a hărțuit sexual mai multe colege, CSM i-a aplicat judecătorului Dinică sanctiunea cea mai aspră, și anume „excludere din magistratură”. Pe lângă acuzația de hărțuire, fostul magistrat a mai fost acuzat de săvârșirea altor abateri disciplinare, cum ar fi efectuarea cu întârziere a lucrărilor, din motive imputabile și atitudinea nedemnă in timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, avocați, experți, martori sau justiţiabili.

    Fostul judecător din Gurahonţ în perioada 2000-2008 a devenit celebru în localitatea arădeană după ce s-a căsătorit cu o fată de 15 ani. Lui Dinică i s-au imputat atât abateri disciplinare cât şi „atitunea nedemnă“.
    Judecătorul obişnuia să le urmărească pe grefiere, să le pipăie şi să le bată apropouri sexuale. După tentativele de hărţuire, grefierele au luat decizia de a merge în biroul judecătorului doar în grup. Acestea au declarat că s-au temut să facă reclamaţii pentru că nu aveau nici un martor care să confirme varianta lor.
    Trei grefiere s-au plâns că s-au simţit hărţuite de judecător, însă doar una l-a reclamat. Una dintre scene s-a petrecut sub ochii unui jandarm care asigura protecţia magistraţilor, chiar în sediul Judecătoriei Constanţa. Mai mult de atât, se pare că fostul judecător avea o atitudine care lăsa de dorit.
    Foştii săi colegi de la Judecătoria Gurahonţ îşi amintesc de cel care-şi ducea viitoarea soţie, în vârstă de 15 ani, la locul de muncă. „În 2007, a fost sancţionat pentru un incident pe care l-a avut cu mine, după ce l-am atenţionat să nu-şi mai aducă viitoarea soţie, în vârstă de numai 15 ani, la Judecătorie”, a spus Câmpeana Crişan, preşedintele Judecătoriei Gurahonţ.

    În ședința din 8 iunie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, a admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.100 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor sunt constituționale numai în măsura în care sancțiunea disciplinară a excluderii din magistratură nu are efect permanent.

    CCR a fost sesizată de Tribunalul Arad, unde fostul judecător Mircea Dinică a dat în judecată Baroul București, UNBR și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Procesul a fost suspendat până la decizia Curții Consituționale,de care fostul judecător va beneficia, la fel ca și magistratul Cristi Dănileț, dacă sancțiunea va fi menținută de ÎCCJ.

     

    Sursa foto și mai multe amănunte: Replica Online

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. După si datorita pierderea/rii carierei a urmat suferința pierderii familiei, soția și copiii, pe care nu i-am vazut crescând, pentru care nu am putut contribui la cresterea si educarea lor, fiind stabiliti in țară straină, departe de mine, acestea sunt problemele seriose existențiale, nu bazaconiile scrise de Special Arad.Drama mea existentiala, a unui om aruncat pe strada, a devenit batjocura presei, prin exagerarea proporțiilor și o logică criminogenă nedreaptă, pentru ca a fost inuman sa rulez 4.093 dosare si sa nu ramai restant, iar cele trei auxiliare de justitie erau de fapt cozile de topor, care apoi au fost promovate la Curtea de Apel, pentru că mințiseră la comanda șefilor lor administrativi…După 15 ani de cariera judiciara sa devii aruncat in mocirla porcilor, pare o metamorfoza care transcede existentialului…

      --11 voturi
      +1
      -1
    2. Decizia CCR NR. 363/08 IUNIE 2022, LA SESIZAREA FOSTULUI JUDECĂTOR MIRCEA DINICĂ este cu atat mai spectaculoasă, cu cat a fost pronuntata in UNANIMITATE – deci si cu voturile judecatoarelor Livia Stanciu si Simina Tanasescu, numite la CCR de catre presedintele Klaus Iohannis si cunoscute pentru obiceiul de a face opinii separate in dosare sensibile.

      +6 voturi
      +1
      -1
    3. Decizia CCR 363/8.VI.2022 este epocală, o adevărată treaptă în Reforma Justiției. Aceasta arată natura genială,experiența și valoarea morală a distinsului fost magistrat, el merită respectul și aprecierea societății și a Guvernului.

      +7 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.