„Ciclon bombă” în New York! Cel puțin 50 de persoane au murit, unele au înghețat în mașini…

  de - | 26 December 2022, 6:19 PM | Internaţional

  0

  Furtuna masivă din Statele Unite a dus la moartea a cel puțin 50 de oameni, în timp ce alte sute de mii au rămas fără curent electric din cauza ninsorilor abundente și a rafalelor de vânt.

  Cea mai devastatoare furtună din istorie”, a declarat guvernatorului statului New York, Kathy Hochul, pentru CNN.

  27 de decese au fost cauzate valul de ger și furtuni de zăpadă în vestul statului New York. Crește astfel la 50 bilanțul morților din SUA, în urma condițiilor meteo extreme înregistrate în ultimele zile.

  În oraşul Buffalo, din statul New York, a nins timp de două zile, iar grosimea stratului de zăpadă depăşeşte acum un metru şi jumătate. Oamenii de aici au rămas blocaţi în automobile. Ambulanţele au nevoie în medie de trei ore pentru a ajunge la cazurile la care sunt chemate. Iar toate maşinile de pompieri au avut nevoie de asistenţă pentru a se deplasa prin zăpadă.

  Ninsorile abundente și condițiile de viscol au făcut drumurile impracticabile cu vizibilitate zero, au înghețat stațiile electrice și au dus la cel puțin 17 decese.

  Sunt oameni morți găsiți afară și în mașini” Președintele comitatului Erie, Mark Poloncarz, a declarat într-o conferință de presă că situația este „groaznică” și că unii oameni au fost găsiți morți în mașini și pe stradă, în bancuri de zăpadă. „Sunt oameni morți găsiți afară și în mașini”, se arată într-un comunicat al poliției din Buffalo. Sute de trupe ale Gărzii Naționale au fost desfășurate pentru a ajuta la eforturile de salvare din New York. Poliția de stat a fost implicată în peste 500 de salvări până duminică.

  Cum se manifestă un „ciclon bombă”

  Un ciclon bombă sau ciclogeneza explozivă este, simplu spus, o furtună care se intensifică foarte rapid. Se formează atunci când aerul de la suprafaţa solului se ridică rapid în atmosferă, provocând o scădere bruscă a presiunii – 24 de milibari în 24 de ore. Pe măsură ce aerul se ridică, vântul începe să bată în spirale, luând aspect de uragan. „Nu toate cicloanele bombă sunt uragane. Dar uneori au caracteristici de uragan, cu vânturi foarte puternice, precipitaţii abundente şi un ochi al furtunii în mijloc foarte bine definit”, a declarat climatologul Daniel Swain, de la Universitatea California pentru NBC News. Meteorologii asemuie scăderea bruscă a presiunii cu o explozie, motiv pentru care acest tip de ciclon este denumit „ciclon bombă”.

  Citește mai multe detalii cu click aici

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.