miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Fost lider interlop și suspect într-un atac cu grenadă a ajuns să predea matematică la un liceu din Turda

  de - | 26 noiembrie 2022, 8:09 PM | Naţional

  0

  Ovidiu Vancea poreclit „Balibacea”, un fost lider al lumii interlope din Turda, județul Cluj, a ajuns să predea matematică la un liceu din oraș. Inspectoratul Școlar susține că acesta nu era angajat, profesorii și elevii cer demisia directoarei.

  Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV) din Turda este, zilele acestea, în centrul unui scandal de proporții. Pe de o parte, 23 de profesori cer demisia directoarei Codruța Andreica, iar pe de altă parte, părinții și elevii sunt nemulțumiți că, recent, la catedra de Matematică a ajuns un personaj cunoscut în oraș ca fost membru al lumii interlope – Ovidiu Vancea poreclit „Balibacea”.

  Publicația locală Turda News preciza, zilele trecute, că „Există nemulțumiri din partea părinților și pentru faptul că, recent, la catedra de Matematică a ajuns Ovidiu Vancea «Balibacea», pe care generațiile de părinți îl cunosc drept un lider al lumii interlope turdene a vremurilor lor, condamnat la închisoare și cu probleme penale de mai multe ori”.

  „Situația a fost făcută publică de elevi de la CNMV, care le-au spus părinților că la orele de Matematică le-a venit «nenea Balibacea», nimeni altul decât un cunoscut lider al lumii interlope, din perioada în care părinții lor erau mai tineri! Ovidiu Vancea a fost implicat în mai multe dosare penale, în urmă cu 10-20 de ani, inclusiv în dosare care vizau traficul de droguri”, mai arată sursa citată.

  Reclamația părinților a fost însoțită de o fotografie cu Ovidiu Vancea la catedră.

  Suspect într-un atac cu grenadă

  Ovidiu Vancea, zis „Balibacea”, a fost implicat într-un cunoscut caz din 2003, când o grenadă a fost aruncată în pizzeria Pharaon din Turda. Ovidiu Vancea, zis „Balibacea” și alți trei bărbați au fost reținuți și apoi arestați preventiv timp de 22 de luni. În mai 2004 au fost trimiși în judecată: Victor Zăgrean – considerat autor al atentantului, Ovidiu Vancea -care ar fi fost instigator, iar ceilalți doi inculpații au fost acuzați de complicitate.

  Au fost acuzați, pe lângă tentativă de omor și nerespectarea regimului armelor explozive, și de terorism, deoarece ar fi urmărit nu doar uciderea rivalului Gheorghe Otvos, ci și producerea unei stări de tulburare în rândul populației din Turda, au precizat procurorii.

  Toți inculpații au scăpat de acuzații, instanțele stabilind că nu există probe incriminatoare suficiente. Vancea a dat în judecată Statul Român pentru perioada petrecută în arest preventiv și a câștigat despăgubiri.

  „Balibacea” a fost reținut din nou în 2010 și condamnat la 10 ani de închisoare, după ce ar fi înșelat mai multe depozite de construcții cu materiale, pe care gruparea din care făcea parte nu le-a mai plătit.

  „Balibacea” este cunoscut în Turda drept un fost lider al lumii interlope din oraș.

  Reacția Inspectoratului Școlar Cluj: „Nu a fost și nu este profesor”

  Inspectoratul Școlar Cluj a precizat, într-un comunicat de presă, că „Ovidiu Vancea nu a fost și nu este profesor al Colegiului Național «Mihai Viteazul» din Turda, județul Cluj”.

  „Având în vedere faptul că un profesor de matematică al unității se află în concediu medical, domnul Ovidiu Vancea și-a exprimat indirect, printr-un profesor al colegiului, disponibilitatea de a suplini profesorul de matematică aflat temporar în concediu medical, însă nu a fost încheiat niciun contract de muncă cu acesta pe durată determinată.

  Încheierea unui contract de muncă, inclusiv pentru o perioadă determinată, presupune ca solicitantul să facă dovada unui cazier judiciar, să prezinte aviz psihologic și adeverință de la un cabinet de Medicina Muncii, din care să reiasă că este apt să predea în învățământ”, se arată în comunicat.

  sursa: adevărul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.