joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update 4Firma răspunzătoare pentru mirosul pestilențial care s-a resimțit în oraș, amendată de către Garda de Mediu!

    de Mihai Todoca | 7 martie 2019, 8:58 AM | Știri Arad | Topic special

    18

    Titlu principal: Aradul pute îngrozitor a rahat! Află răspunsul „de rahat” dat de Garda de Mediu Arad zecilor de mii de arădeni! Compania de Apă reacționează!

    După ce că e praf de îl tai cu cuțitul, după ce gunoaiele ne invadează, tot orașul fiind o „imensă groapă de gunoi”, acum am ajuns să ne ținem și respirația din cauza mirosului îngrozitor. Zeci de telefoane am primit la redacția Special Arad. Zeci. Încă de aseară, Aradul este pur și simplu invadat de un miros îngrozitor de rahat. Nu numai că zeci de cititori ne-au sunat, dar zeci, poate sute, au sunat la instituțiile abilitate.

    Platformele de socializare sunt pline de supoziții. Arădenii își dau cu presupusul, așa cum o facem și noi.

    Pentru a nu mai presupune, am sunat la Garda de Mediu și am pus o singură întrebare: ce pute în halul acesta și ce măsuri ați luat? Speram să fim lămuriți, fiind vorba de o instituția a statului care veghează. Ce? Citiți mai departe:

    Răspunsul, incredibil, a venit tot sub forma unor supoziții: „Momentan putem doar presupune. Ori avem o defecțiune la canalizare, ori societățile agricole au cumpărat dejecții animaliere și le-au aplicat pe terenuri. Este perioada în care se permite acest lucru și urmează să vedem… În primă instanță, ne-am gândit că mirosul ar veni de la Compania de Apă de la platformele de nămol, dar nu sunt de acolo deoarece mirosul se simte în tot orașul. Cu precădere avem Micălaca, Grădiște, Centru și zona Gării. Nu știu cât de tare se simte în cartierul Vlaicu. Am primit telefoane de la cetățeni, de dimineață, dar sesizări scrise încă nu am primit. Va fi foarte greu. Mirosul nu poți nici să îl cuantifici, nu poți nici să îl urmărești. Va fi foarte greu să indentificăm. Totuși, principala cauză la care ne gândim ar fi sistemul de canalizare deoarece între blocuri nu ar fi trebuit să se simtă atât de tare chiar dacă ar fi fost de la  dejecțiile animaliere.”

    Deci… cam atât. Arădenii au simțit de aseară mirosul puternic, dar de indentificat încă nu putem vorbi… programul de lucru al autorităților începe de la 9, 9 și jumătate, dar nu mai devreme de prima cafea sorbită.

    Revenim cu pozițiile altor instituții care (cică) „veghează” pentru liniștea, confortul și siguranța cetățenilor.

    UPDATE

    Am sunat la Prefectura Arad să aflăm poziția oficială a instituției, în condițiile în care arădenii vor să afle repede niște răspunsuri. În context, poate ne-a mirosit și nouă gura a rahat… căci am fost îndrumați  să adresăm întrebarea în scris, pe email. În concluzie, până scoate purtătorul de cuvânt întrebarea noastră la imprimantă, până o duce secretarei prefectului, până îi spune secretara prefectului, până sună prefectul să vadă ce se întâmplă, până  dictează prefectul răspunsul, până ni-l trimit nouă, iar noi îl publicăm, sperăm să nu mai pută așa de îngrozitor. Am fost ironici, dar în țara asta trăim.

    UPDATE 2: Compania de Apă Arad confirmă supozițiile Gărzii de Mediu și precizează că mirosul nu provine de la Stația de Epurare:

    Referitor la mirosul care persistă în municipiul Arad și în localitățile învecinate, Compania de Apă Arad face următoarele precizări:

    Mirosul nu provine de la Stația de Epurare a Companiei de Apă Arad, sistemul de canalizare și stația de epurare a municipiuluui Arad au fost verificate și nu s-au înregistrat disfuncționalități.

    •   Nămolul produs la stația de epurare se aplică pe terenurile agricole în fiecare an în perioada iulie – octombrie, după încheierea unor acorduri de colaborare între fermieri si Compania de Apă Arad, acestea concretizându-se în emiterea permiselor de aplicare elaborate de Agenția pentru Protecția Mediului în baza studiilor pedologice efectuate pe terenurile fermierilor de către Oficiul de Studii Pedologice Arad.

    •   În 2019, Compania de Apă Arad va colabora cu 3 fermieri pentru aplicarea nămolului pe terenurile agricole ale acestora. Activitatea de aplicare a nămolului este planificată să înceapă abia cu data de 30 iulie 2019.

    UPDATE 3

    Am solicitat și poziția Primăriei Arad în legătură cu problema mirosului neplăcut din întregul municipiu, curioși fiind dacă au stabilit luarea unor măsuri în acest sens.

    Vă reproducem mai jos răspunsul pe care l-am primit de la purtătorul de cuvânt:

    „Primăria Municipiului Arad a luat legătura cu reprezentanţii Companiei de Apă, care au dat asigurări că “mirosul care persistă în municipiul Arad și în localitățile învecinate nu provine de la Stația de Epurare a Companiei de Apă Arad. Mai mult de Sistemul de canalizare și Stația de Epurare a municipiuluui Arad au fost verificate și nu s-au înregistrat disfuncționalități”. Între timp menţinem legătura cu Garda de Mediu, instituţia abilitată de lege pe acest domeniu. Sperăm ca în cel mai scurt timp săidentificăm nu numai cauza acestei probleme, dar mai ales soluţia în vederea rezolvării ei”.

    UPDATE 4

    Garda de Mediu a identificat sursa mirosului pestinențial și a impus măsuri de remediere

    Ca urmare a numeroaselor sesizări ale cetățenilor și ale mass-media referitoare la mirosul pestinențial ce s-a resimțit în Municipiul Arad începând din noaptea de 6 spre 7.03.2019, Instituția Prefectului – Județul Arad a cerut Comisariatului Județean Arad al Gărzii de Mediu o informare privind măsurile ce au fost luate pentru identificarea și neutralizarea sursei.

    Comisarii Gărzii Naționale de Mediu din cadrul Comisariatul Județean Arad, în urma verificărilor efectuate, au constatat că o societate agricolă din comuna Fântânele a cumpărat și utilizat pentru fertilizarea solului pe care această societate îl lucrează dejecții animale (găinaț de pasăre). În urma controlului efectuat la respectiva societate comercială în cursul zilei de 7.03.2019, împreună cu inspectori  ai Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, s-a constatat că fertilizarea solului s-a făcut fără a se respecta prevederile impuse de Autorizația de mediu, fără respectarea Ghidului de bune practici în agricultură și fără a se ține cont de condițiile atmosferice. Pentru remedierea situației au fost impuse măsuri cu caracter urgent, iar pentru nerespectarea prevederilor Autorizației de mediu va fi aplicată o sancțiune între 50.000 și 100.000 lei.

     

    Spune-ți și tu părerea aici

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Este absolut necesar ...

      … ca institutiile care raspund de calitatea mediului si a aerului sa identifice sursa/sursele poluarii si sa faca de urgenta masuratori exacte ale calitatii aerului incepand de astazi.Trebuie sa stim ce respiram, ce ne polueaza si cum ne afecteaza pe noi cetatenii aradului aceasta situatie incredibila.Aici nu este loc de gluma si daca nu s-au realizat inca masuratori, asa cum era normal, chestiunea este cat se poate de grava.Ceea ce se intampla de cateva zile in Arad este indmisibil.Vrem si trebuie sa stim cu ce suntem otraviti.Este o chestiune care trebuie sa mearga pana la capat si vrem sa-i stim pe cei vinovati de aceasta poluare.Nu este loc de scuze si povesti, vrem SA STIM!!!Pe langa faptul ca aerul este plin de praf si orasul arata ca o hazna, mai respiram si otravuri.Despre ce Dumnezeu vorbim?

      +17 voturi
      +1
      -1
    2. Hmmm…ne asteptam la un raspuns plauzibil?!? Anul trecut in vara,pe la 3 noaptea a mirosit in Alfa de ziceai ca ne gazeaza careva. Efectiv te ardea gatul si nasul de la miros. Vedeai si auzeai cum vecinii inchid geamurile (deci nu visam eu urat )… A doua zi pe Fb se discuta de zor subiectul. Raspunsul primit la sesizarea facuta ?!? La ei nu s-a simtit nimic,totul in parametrii normali… Deci,dragi aradeni,nu va stresati,totul e perfect !

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. De la str Miron Costin si pana la blocurile ARED canalul Muresel este deschis ,plin de tot felul de gunoaie si un miros pestilential care te inneaca.Situatia aceasta treneaza de zeci de ani,in centrul orasului ,iar autoritatile se fac ca nu stiu.Este vorba de cativa zeci de metri care ar trebui intubati in canal.Oare pentru acest demers mai trebuie sa suportam inca cativa zeci de ani?

      +3 voturi
      +1
      -1
    4. Bună ziua, încă de dimineață am sunat la Garda de Mediu Arad, unde doamna de la secretariat m-a redirecționat către compartimentul care se ocupă de sesizări. Acolo mi s-a spus de către un angajat că a mai primit telefoane, că încă nu se știe cauza, dar că bănuiala dânsului este că mirosul provine de la Stația de epurare. Am fost sfătuită să nu depun sesizare la Garda de Mediu Arad, ci să mă adresez direct celor de la Direcția de Sănătate Publică Arad și Prefecturii Arad. Am sunat la DSP Arad, doamna mi-a spus că problema este cunoscută, că nu se știe de unde vine mirosul și mi-a dar o adresă de e-mail unde să trimit sesizarea. Am trimis sesizări atât la Garda de Mediu Arad, cât și la DSP Arad. Aștept cu interes un răspuns clarificator.

      +4 voturi
      +1
      -1
    5. Dorim sa stim doar daca:

      Exista statii de monitorizare a calitatii aerului in Municipiul si judetul Arad?
      – Daca aceste statii exista, avem o raportare exacta a masuratorilor in timp
      – Exista o raportare a surselor potentiale de poluare
      – Aceste date au fost centralizate undeva, sau nu
      – Stiu unitatile administrative abilitate care este corelarea dintre factorii poluanti si vreme, topografie si care sunt modelele de dispersare ale agentilor poluanti din aer.
      Daca nu avem statii de monitorizare a calitatii aerului si nu exista raportari centralizate directe de la statiile de monitorizare, in ce mod institutiile abilitate efectueaza aceasta analiza a calitatii aerului pe care-l respiram.Efectuati analize periodice ale calitatii aerului prin alte metode?
      Aveti date inregistrate si centralizate cu referire la:
      Sursele mobile de poluare ( autoturisme, camioane, trafic auto)
      Surse stationare de poluare (instalații industriale, zone industriale, fabrici poluatoare, etc)
      Sursele naturale ( incendii, praf provocat de vanturi in zone unde exista depozite de steril, etc.)
      Toate aceste informatii ne-ar fi utile noua, cetatenilor platitori de taxe, ca sa stim ce respiram, macar asa dintr-un minim respect.
      V-ati gandit vreodata ca toate datele privind calitatea aerului sunt esentiale pentru evaluarea impactului asupra sanatatii publice, impact in cazul nostru NEGATIV – cauzat de calitatea slaba si poluarea aerului?
      Unde va credeti sau cine va credeti de va permiteti sa va jucati cu sanatatea noastra?Nu inteleg pentru ce va platim, merita sa va platim?
      Ati efectuat actiuni de preventie reale, profesioniste, nu plimbari fara rost ca sa anticipati si sa impiedicati din timp asemenea evenimente nefericitte care ne afecteaza DIRECT SANATATEA de ani de zile in Arad?
      In final vrem sa stim EXACT ce s-a intamplat in acest caz, vrem sa aflam sursele vinovate de poluare si nu in ultimul rand daca sunteti in stare sa faceti acest lucru!E simplu, sa faceti ceea ce trebuie si sa ne aratati un minim de respect, pentru ca NOI VA PLATIM!!!

      +6 voturi
      +1
      -1
    6. Sa scoata dl Falca toate angajatele de la CACA care ard gazul de pomana pe salarii babane,poate cu parfumurile lor vor imbunatati calitatea aerului irespirabil din Arad!Sa fim seriosi CACA deverseaza in Mures de la statia din zona 300,si in Muresel in spatele CET din oras.Garda de mediu cunoaste situatia dar se fac ca ploua.

      +5 voturi
      +1
      -1
    7. Am depus si eu o sesizare.
      Raspunsul este insa intuibil, si este continut in raspunsul initial al garzii de mediu

      Citez „societățile agricole au cumpărat dejecții animaliere și le-au aplicat pe terenuri. Este perioada în care se permite acest lucru și urmează să vedem…”

      Oricum, codul galben de vant a rezolvat cazul. S-a aerisit afara.

      A mai trecut o zi , a mai trecut o saptamana. Viata e grea. Traiasca weekendul!

      +3 voturi
      +1
      -1
    8. Astia de la Garda de mediu sunt cretini, cum adica mirosul NU ESTE POLUARE si nu poti sa il identifici si cuantifici?????? Ala care a scos pe gura ineptiile astea trebuie dat afara ca-i catastrofa! Aaa ……nu se poate ca-i chiar marele sef Bradicean!

      +3 voturi
      +1
      -1
    9. Mirosul cred ca vine de pe terenurile agricole, nico vorba sa fie de la stația de epurare, nu e miros de canal. Se vede ca trăiți la bloc și nu faceți diferența între miros de canal și mirosul care vine de pe urma ingrasamantului aplicat pe terenurile agricole. Miroase de o săptămână în localitățile de lângă Arad, acum a ajuns și în oraș. Dacă era de la stația de epurare nu ajungea mirosul pana la țară, în localitățile dinspre Deva. Mirosul se simte, după cum scrie și în articol, în micalaca, zona 300, adică vine dinspre terenurile agricole care sunt poziționate spre Timișoara!

      +5 voturi
      +1
      -1
    10. Cam tarziu v-ati dat seama ca miroase urat 🙂
      In Micalaca se simte deja de 3 zile mirosul, in special in zona Realului. Canalizarea sigur nu e deoarece eu stau la casa in Micalaca si nici urma sa se simta de la asa ceva. E miros de „balega” , mai mult ca sigur de la terenurile agricole.

      +1 voturi
      +1
      -1
    11. Pana la urma site-ul concurent scrie ca e vorba de găinaț de pe terenurile agricole din Fântânele! Se simțea ca vine dinspre Timișoara, după cum spuneam înspre Deva se simțea de câteva zile bune și nici vorbă sa fie de la canalizare. Pana la urma e bine ca nu e ceva chimic și e doar găinaț, care e f bun la agricultura.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.