luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Firma constructoare Terra Gaz Construct dă vina pe Primăria Lipova, în problema cu infiltrațiile de apă de la spital. Și primarul o dă la întors

  de Raluca Medeleanu | 20 octombrie 2021, 2:22 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Săptămâna trecută am publicat un articol în care arătam că sunt probleme la noul Spital Orășenesc Lipova, legate de infiltrarea apei, dar și la funcționarea cazanelor, iar primarul Florin Pera ne indica vinovatul: firma constructoare, Terra Gaz Construct. Acesta spunea că a trimis o sesizare la Compania Națională de Investiții (CNI) și că dacă nu se rezolvă problemele, firma își va pierde din banii de garanție. Pe de altă parte însă, astăzi primim spre publicare punctul de vedere al firmei respective, care afirmă că obligațiile sale s-au încheiat odată cu recepția lucrărilor, mai mult, că a făcut o serie de recomandări Primăriei Lipova pentru ca imobilul să rămână în condiții optime, însă nu a fost implementată niciuna dintre aceste măsuri.

  Citește articolul inițial aici:  Noul spital din Lipova a intrat la apă. Autoritățile o cam scaldă – Special Arad 

  Redăm mai jos poziția firmei Terra Gaz Construct:

  „Într-adevăr, societatea noastră a executat lucrări la construcția Spitalului Orășenesc Lipova, însă materialul de presă publicat conține aspecte care conduc la o informare incorectă a publicului.

  Înainte de toate, menționăm că lucrările la acest obiectiv au fost finalizate și recepționate încă din luna august 2020, respectând termenele contractuale.

  De la acest moment de referință, Spitalul nu este îngrijit și nu sunt efectuate lucrări obligatorii de întreținere și mentenanță preventivă, conform documentației tehnice predate.

  De pildă, chiar dacă nu este utilizat, interiorul Spitalului nu beneficiază de un climat optim, apt să prevină degradarea în timp. Sesizând această împrejurare, societatea noastră a avizat, în repetate rânduri, atât conducerea Spitalului, cât și Primăria Orașului Lipova, despre necesitatea asigurării ambianței necesare, prin utilizarea corectă a echipamentelor din dotare.

  Cu toate acestea, încunoștințările noastre au fost ignorate, iar o parte din echipamente s-au defectat din cauze străine, ce nu țin de condițiile de garanție.

  Cu acest prilej, menționăm faptul că garanția de bună execuție se asigură doar în condițiile în care beneficiarul respectă anumite obligații, printre care, unele banale, dintre acestea învederând: întreținere conform manualului de mentenanță predat, exploatarea echipamentelor de către personal specializat, alimentarea combustibilui la grupul electrogen, stabilirea unui microclimat adecvat astfel încât construcția să nu se degradeze, curățarea filtrelor de praf și impurități, decolmatarea sifoanelor de colectare a apelor, pregătirea instalațiilor pentru sezonul rece etc.

  Astfel, lipsa lucrărilor de mentenanță a condus la pierderea garanției unor instalații, cum ar fi: cazanul termic, o parte dintre centralele de tratare a aerului, echipamentul de răcire a aerului.
  De altfel, pericolul privind pierderea garanției a fost comunicat, în prealabil, autorităților locale, de către societatea noastră.

  Tot în acest context, punctăm faptul că Spitalul nu are personal care să asigure mentenanță, deși s-a scurs mai bine de un an de la recepția lucrărilor.

  Referitor la fotografiile ce însoțesc materialul, punctăm că acestea nu sunt actuale, ci provin din perioada executării lucrărilor la obiectiv.

  Legat de infiltrațiile despre care se face vorbire, acestea nu există. În realitate, este vorba despre condensul din tavan, generat de echipamente care nu au beneficiat de lucrări de mentenanță”, transmit reprezentanții firmei Terra Gaz Construct.

  Dorind să înțelegem de ce nu a ținut cont Primăria Lipova de recomandările firmei și, mai mult, să înțelegem de ce primarul a considerat firma ca unică responsabilă pentru problemele apărute, l-am contactat din nou pe Florin Pera.

  Primarul Lipovei o dă înapoi cu acuzațiile, însă consideră că un contract de mentenanță va fi posibil doar când spitalul va fi operațional

  Primarul Pera ne-a declarat că și Primăria Orașului Lipova a primit acest punct de vedere pe care l-am redat mai sus, însă ne-a explicat că informațiile pe care ni le-a comunicat în 14 octombrie au fost mai mult supoziții și că după publicarea articolului în cauză și reacția firmei Terra Gaz a apelat la evaluarea unor specialiști care au stabilit că daunele nu sunt atât de grave.

  „Normal că noi am presupus că ei au greșit, pentru că noi am făcut o adresă la CNI unde am făcut specificări cu neregulile. Specialistul care a făcut verificările ulterioare, constatat că nu sunt așa de grave și acum sunt în curs de rezolvare. Am constatat că scurgerea apei pluviale nu era trecută pe proiect și o facem noi, din surse proprii, iar apa care a intrat în camera tehnică a fost o defecțiune la pompă, care s-a rezolvat rapid. Nu va mai fi problemă la camera tehnica. Sus, la tavan, se vor înlocui niște filtre și gata”, ne-a explicat Florin Pera.

  În ceea ce privește lipsa unui contract de mentenanță pentru spital (contract recomandat de Terra Gaz Construct), primarul Lipovei a spus că e un lucru pe care îl vor face, însă doar după ce spitalul va fi funcțional.

  Lucrările care mai sunt necesare privesc realizarea unui tunel de legătură între cele două corpuri de clădiri, o investiție care urmează să fie făcută tot prin CNI. Totuși, primarul speră să poată folosi spitalul înainte de acest lucru, însă are nevoie de acordul oficial al Direcției de Sănătate Publică.

  „Să vedem dacă putem aduce oxigen la toate paturile… Dacă reușim, facem o solicitare de operaționalizare pentru DSP, urmând ca tunelul să fie construit ulterior”, a spus Pera.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.