duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Filmul „Crai Nou / Blue Moon”, proiectat, în premieră la Arad, la Cinematograful „Arta“

  de Special Arad | 19 iulie 2022, 8:46 AM | Cultură | Film

  0

  Filmul românesc „Crai nou / Blue Moon”, care a câștigat anul trecut Scoica de Aur, premiul pentru cel mai bun film, la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian din Spania, va fi proiectat, în premieră la Arad, în grădina de vară de la  Cinematograful „Arta“.

  „Crai Nou / Blue Moon“ reprezintă debutul regizoral al actriţei Alina Grigore și a primit premiul Scoica de Aur pentru angajamentul său faţă de limbajul cinematografic şi pentru curajul cu care a abordat propria povestire.

  Filmul va fi proiectat joi, 21 iulie 2022, de la ora 21.30.

  Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

  Pelicula, care îi are în distribuţie pe Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov, urmăreşte evoluţia psihologică a unei tinere din mediul rural care doreşte să scape dintr-un anturaj violent. Ioana Chiţu o interpretează pe Irina, o tânără de 22 ani, mezina unei familii disfuncţionale, care, cu un tată absent şi o mamă bolnavă, este dominată de unchiul şi mătuşa ei care se opun celui mai mare vis al fetei: acela de a studia la Bucureşti.

  În încercarea  de a urma studii superioare și a scăpa de violența familiei ei disfuncționale, lrina se transformă din victimă în agresor ca urmare a agresiunii subtile pe care trebuie să o îndure. O experiență sexuală ambiguă cu un artist, o determină să lupte împotriva oricărui tip de agresiune și să-și urmeze scopul de a fugi la București.

  Regizoarea Alina Grigore e cunoscută pentru felul neconvențional de a construi o poveste în urma colaborării de succes pe care aceasta a avut-o cu Adrian Sitaru la filmul Ilegitim (film premiat cu premiul CICAE la secțiunea Forum a prestigiosului festival de film de la Berlin).

  „Din cauza dorinței de a descoperi împreună procese și viziuni estetice a fost nevoie de o muncă aprofundată și destul de diferită atât a echipei cât și a actorilor. Am lucrat împreună intens în fiecare pas al procesului pentru aproape 2-3 ani și au fost implicate resurse aproape nebănuite”, declara Alina Grigore despre primul său lungmetraj.

  PREMII

  2021 „Scoica de aur” pentru cel mai bun film – San Sebastian International Film Film, Spania

  2021 Cel mai bun film – Cork International Film Festival, Irlanda

  2022 Alina Grigore – Cel mai bun regizor „- Bergamo Film Meetings, Italia

  2022 Premiul special al juriului – Sofia International Film Festival, Bulgaria

  2022 TIFF – Premiul pentru debut regizoral

  2022 Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal – The Tetouan Mediterranean Film Festival

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.