Filmele One World Romania revin la Teba, de data aceasta cu subiecte politice

  de Special Arad | 17 octombrie 2015, 1:42 PM | Cultură | Film

  0

  O ediție scurtă One World Romania – festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului – ajunge în toamna aceasta și în Arad. În următoarele patru săptămâni, ne reunim în fiecare vineri să vizionăm o serie de filme documentare, care explorează subiecte politice de actualitate.

  Aceasta este cea de-a doua colaborare pe aul acesta dintre One World Romania și Asociația CitiZenit, după festivalul KineDok ce a avut loc în mai multe orașe ale țării, printre care și Arad, la fosta fabrică Teba, între 3 iulie și 18 septembrie.

  Programul complet al filmelor:

  23 octombrie: Our Terrible Country
  30 octombrie: The Serbian Lawyer
  6 noiembrie: Cardiopolitika
  13 noiembrie: The Term

  Filmele au subtitrare în limba engleză.

  Intrarea este liberă.

  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

  Our Terrible Country
  r: Mohammad Ali Atassi, Ziad Homsi
  Siria, Liban / 2014
  80 min

  Sinopsis:
  Cândva aveam doar regimul politic drept inamic unic; acum avem mii de dușmani, constată tânărul fotograf Ziad Homsi, unul dintre cei doi călători porniți pe drumul dintre Douma și Raqqa, în nordul Siriei. Celălalt călător este Yassin Haj Saleh, un cunoscut scriitor dizident cu 16 ani de închisoare în anii ‘80 la activ și totodată unul dintre intelectualii publici cei mai vizibili ca participanți la primăvara siriană încă din 2011. În centrul filmului se află relația fluctuantă dintre cei doi călători, văzută din perspectiva unei camere simultan afectuoase și intransigente, care înregistrează speranțele și decepțiile celor doi în peisajul mai larg al unei țări devastate de război. Legătura emoționala dintre intelectualul de vârstă mijlocie și tânărul fotograf cu vulnerabilități și aspirații similare, dar cu experiențe istorice dramatic diferite permite o perspectivă mai largă asupra iluziilor specifice generațiilor cărora cei doi le aparțin și asupra eșecului ambilor de a-și fi transformat idealurile în rezultate concrete. Cronica emotionanță a traseului a două conștiințe sfâșiate între grija pentru cei lăsați în urmă și propriile șanse altundeva, în afara granițelor Siriei, Cumplita noastra țară este totodată unul dintre primele documentare de lung metraj care prezintă efectele catastrofale ale ISIS asupra Siriei. Fiecare dintre noi trebuie să lupte cu propriile arme.

  Premii și Festivaluri:
  2014 – Viennale, Austria
  2014 – WATCH DOCS, Polonia
  2014 – Carthage Film Festival, Tunisia
  2014 – DOK Leipzig, Germania
  2014 – DocLisboa, Portugalia
  2014 – Porto/Post/Doc Film and Media Festival, Portugalia, Special Mention
  2014 – FIDMarseille, Franța, Grand Prix International Competition

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.