Vom avea o nouă ediție a Festivalului Internațional de Teatru Nou în 2024!





Veste bună pentru iubitorii teatrului, mai exact pentru iubitorii festivalurilor de teatru! Cu o pauză de trei ani (2020, 2021 și 2022) din cauza pandemiei Covid-19 și – ulterior – din cauza altor motive financiare invocate de Primărie, se pare că Festivalul Internațional de Teatru Nou (FITN) intră pe făgașul normal.
Festivalul a revenit cu o ediție nouă (cea de-a opta) anul trecut, iar anul acesta continuă cu ediția a noua.
Nu a fost anunțat programul, deocamdată, dar s-a anunțat perioada de desfășurare: 11 – 17 mai.
Perioada anunțată înseamnă o altă veste bună pentru iubitorii festivalurilor de teatru, deoarece evenimentul organizat de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” nu se va intercala cu un alt eveniment similar, care revine în acest an după o pauză și mai lungă (12 ani), Festivalul Underground, organizat de Hub Cultural mARTA, care va avea loc în mai multe locații inedite din oraș în perioada 31 mai – 9 iunie.
Totuși, Ovidiu Balint, directorul Hub-ului cultural mARTA a declarat recent că s-ar putea ca programul Festivalului Underground să fie extins, de la 10 zile la 12 zile, ceea ce ar însemna că ultima zi a festivalului se va suprapune cu prima zi a Festivalului Internațional de Teatru Nou.
Primul detaliu despre ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru Nou a fost anunțat de Bogdan Costea, managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, printr-un afiș postat pe Facebook care anunță patru evenimente următoare:
Primul eveniment este premiera din acest weekend (sâmbătă, 16 martie, ora 19:00) a spectacolului-performance folcloric „Plapuma” (cu actorii Calița Nantu și Ștefan Dogaru) – detalii aici.
A doua premieră este programată pe data de 28 aprilie, a unui spectacol intitulat „Luntrașul” (de Jez Butterworth) în regia lui Horia Suru.
Al treilea eveniment anunțat este FITN9, iar al patrulea, o a treia premieră din acest an, în data de 20 iunie, spectacolul „Aniversarea” de Harold Pinter, în regia (și traducerea) lui Radu Iacoban, actorul-regizor bucureștean aflat la a doua colaborare cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, după spectacolul „Tatăl” (care a avut premiera în anul 2018 și care se joacă în continuare, ocazional, pe scena arădeană).
Comentariile portalului
Cât de prost să fii să nu înțelegi nici în ”al 9-lea” cea că rampele sunt ale primăriei și Retim joacă cum le cântă ei. Proiectul “ (...)
Cum masa sa opresti apa calda toata ziua??? Opriti-o noaptea mizeriilor. Sau nu vreti sa platiti spor de noapte muncitorilor???
Si-o merita. Sunt mega nesimtiti majoritatea motociclistilor. Frustrati hormonal. Sigur ne umezim tot cand ii vedem si auzim cum ambaleaza motoarele cu toba taiata.