vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Spectacolul-performance folcloric „Plapuma” debutează în Sala Studio a Teatrului în acest weekend

  de Tomck@t | 12 martie 2024, 5:51 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Proiectul a doi tineri actori ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, Calița Nantu și Ștefan Dogaru, va avea premiera sâmbătă seara (16 martie, ora 19), în Sala Studio a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”. „Plapuma”, cu cei doi actori în distribuție, va fi un spectacolul-performance folcloric cu publicul pe scenă.

  „PLAPUMA. 𝑝𝑒𝑟𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑛𝑐𝑒 𝑓𝑜𝑙𝑐𝑙𝑜𝑟𝑖𝑐” a pornit de la niște întrebări personale: „Ce facem cu folclorul? Ce facem cu această moștenire pe care am primit-o automat în momentul în care ne-am născut aici? Putem să o revalorificăm în vreun fel?”.

  „Aceste întrebări ne-au condus spre o formă de spectacol performativ care arată felul în care noi, Calița și Ștefan, percepem folclorul cu instrumentele noastre, specifice societății și culturii secolului 21. Reprezintă modul în care noi, doi tineri din generația Z, încercăm să interacționăm cu niște forme culturale vechi pe care le-am moștenit și care ne plac foarte mult. Ne-am propus să creăm o legătură directă între lumea arhaică a folclorului românesc, pe care putem doar să ne-o imaginăm, și lumea din care noi facem parte și pe care o cunoaștem.

  Pentru asta ne folosim de elemente vechi – cum ar fi 𝑏𝑜𝑐𝑒𝑡𝑒, 𝑐𝑎̂𝑛𝑡𝑒𝑐𝑒 𝑑𝑒 𝑑𝑟𝑎𝑔𝑜𝑠𝑡𝑒 𝑠̧𝑖 𝑑𝑜𝑟, 𝑑𝑒𝑠𝑐𝑎̂𝑛𝑡𝑒𝑐𝑒 – și de elemente noi – precum 𝑙𝑜𝑜𝑝𝑒𝑟, 𝑚𝑖𝑐𝑟𝑜𝑓𝑜𝑎𝑛𝑒 şi 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡̦𝑖𝑖 𝑣𝑖𝑑𝑒𝑜 –, toate acestea îmbinându-se într-o poveste de dragoste aflată la granița dintre vechi și nou. PLAPUMA. 𝑝𝑒𝑟𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑛𝑐𝑒 𝑓𝑜𝑙𝑐𝑙𝑜𝑟𝑖𝑐 cuprinde căutările noastre artistice din ultimii ani și este contextul în care ne putem exprima prin toate mijloacele de care dispunem”, anunță organizatorii.

  Biletele se găsesc online pe www.eventim.ro sau la agenția Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

  După premiera din 16 martie, spectacolul este programat în această lună pe data de 31 martie.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.