duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Festivalul George Enescu, reinventat. Planurile lui V. Jurowski, director artistic al ediţiei din 2017

  de - | 1 decembrie 2015, 12:33 PM | Cultură

  0

  Cât mai mulţi tineri la concertele Festivalului George Enescu – e obiectivul directorului artistic al ediţiei din 2017 a evenimentului, non-conformistul dirijor rus Vladimir Jurowski. Maestrul anunţă că un loc important în program va fi rezervat muzicii contemporane pentru că, spune el, „dacă investim doar în conservarea artei, riscăm să ajungem paznici într-un muzeu”.

  Născut la Moscova, Vladimir Jurovski are 43 de ani şi e printre cei mai apreciaţi zece dirijori ai lumii. Dirijează Filarmonica din Londra şi va prelua în curând conducerea Orchestrei Radio din Berlin. E cunoscut pentru stilul modern de abordare, care se va regăsi şi în programul Festivalului Enescu.

  Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului George Enescu: „Cred că dacă Enescu ar fi fost în viaţă, ar fi fost primul care să aplaude promovarea muzicii tinere româneşti. În opinia mea, este treaba fiecărei naţiuni să-şi promoveze cultura naţională investind în arta existentă, nu doar în conservarea artei. Pentru că altfel riscăm să ajungem gardieni într-un muzeu”.

  Festivalul George Enescu debutează cu opera „Oedip”, interpretată de London Philharmonic Orchestra, chiar sub bagheta lui Vladimir Jurowski. Aşteptată este şi reprezentaţia celebrului pianist chinez Lang Lang, aflat în premieră în România.

  Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii: „Trebuie să încercăm din toate puterile ca el să se mute dintr-o sală de congrese într-o sală de filarmonie, într-o sală construită în mijlocul Bucureştiului, cu un proiect de arhitectură nou, un concurs internaţional, cu o acustică special studiată”.

  A 23-a ediţie a Festivalului George Enescu îl va avea preşedinte onorific pe Zubin Mehta, fost dirijor al Filarmonicii din New York şi director muzical pe viaţă al Filarmonicii din Tel Aviv.

  Sursa: Digi 24

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.