sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Fermierii bulgari au blocat podul de la Giurgiu – Ruse

  de - | 18 septembrie 2023, 2:26 PM | Naţional

  2

  Fermierii bulgari au organizat un protest în apropierea Punctului de Control şi Trecere a Frontierei „Podul Dunării” de lângă Ruse, blocând cu maşini agricole traficul în zona trecerii frontierei, informează Rador.

  Participanții la protest, care e parte din protestul agricultorilor organizat la nivel naţional, au venit cu bannere pe care scrie „Sistemul ne ucide!”. „Noi lucrăm în pierdere. Aproximativ 80-90% dintre producători sunt în pierdere, deoarece producțiile de grâu, floarea soarelui și porumb este mică, la fel și prețurile. În prezent vindem sub costul de producţie”, a spus Milen Koev, președintele Uniunii Regionale a Fermierilor „Grâul Dunărean”. Potrivit acestuia, grâul și floarea-soarelui din Ucraina pot bloca piața din Bulgaria, deoarece există o mare parte din această producție în depozitele din ţară. „Acest lucru va duce la un colaps al producției bulgare”, crede el.

  Sinan Veisal, coordonatorul regional pentru Ruse al Camerei pentru Sectorul de Fructe și Legume, a declarat că domeniul nu se descurcă bine de mulți ani. „Luptăm pentru supraviețuire. Importul ieftin de fructe din Ucraina înrăutățește și mai mult situația”, a spus Veisal. Potrivit acestuia, prețul unui kilogram de zmeură congelată importat din Ucraina este de 1,20 euro, iar în Bulgaria se oferă 2,00 leva pentru culesul unui kilogram de zmeură. El a afirmat că vor condiții normale de muncă și vor ca statul să îi sprijine.

  Una dintre revendicările fermierilor are în vedere reintroducerea interdicției de import la floarea soarelui, grâu, porumb și rapiță din Ucraina, precum și introducerea unei interdicții privind importul de ulei nerafinat, fructe și legume, lapte, carne, animale și miere.

  Milen Koev a spus că o altă solicitare este plata către fermieri, până la 30 septembrie a acestui an, a sumei integrale a compensațiilor pentru creșterea costurilor de producție din cauza războiului din Ucraina și a eliminarea plafonului de ajutor. De asemenea, statul ar trebui să despăgubească fermierii cu 100% pentru suprafețele pierdute.

  Sursa: Știri pe surse

  Citește și: Fermierii protesteză la trecerea frontierei de la Nădlac și Vărșand

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.