Fermierii bulgari au blocat podul de la Giurgiu – Ruse





Fermierii bulgari au organizat un protest în apropierea Punctului de Control şi Trecere a Frontierei „Podul Dunării” de lângă Ruse, blocând cu maşini agricole traficul în zona trecerii frontierei, informează Rador.
Participanții la protest, care e parte din protestul agricultorilor organizat la nivel naţional, au venit cu bannere pe care scrie „Sistemul ne ucide!”. „Noi lucrăm în pierdere. Aproximativ 80-90% dintre producători sunt în pierdere, deoarece producțiile de grâu, floarea soarelui și porumb este mică, la fel și prețurile. În prezent vindem sub costul de producţie”, a spus Milen Koev, președintele Uniunii Regionale a Fermierilor „Grâul Dunărean”. Potrivit acestuia, grâul și floarea-soarelui din Ucraina pot bloca piața din Bulgaria, deoarece există o mare parte din această producție în depozitele din ţară. „Acest lucru va duce la un colaps al producției bulgare”, crede el.
Sinan Veisal, coordonatorul regional pentru Ruse al Camerei pentru Sectorul de Fructe și Legume, a declarat că domeniul nu se descurcă bine de mulți ani. „Luptăm pentru supraviețuire. Importul ieftin de fructe din Ucraina înrăutățește și mai mult situația”, a spus Veisal. Potrivit acestuia, prețul unui kilogram de zmeură congelată importat din Ucraina este de 1,20 euro, iar în Bulgaria se oferă 2,00 leva pentru culesul unui kilogram de zmeură. El a afirmat că vor condiții normale de muncă și vor ca statul să îi sprijine.
Una dintre revendicările fermierilor are în vedere reintroducerea interdicției de import la floarea soarelui, grâu, porumb și rapiță din Ucraina, precum și introducerea unei interdicții privind importul de ulei nerafinat, fructe și legume, lapte, carne, animale și miere.
Milen Koev a spus că o altă solicitare este plata către fermieri, până la 30 septembrie a acestui an, a sumei integrale a compensațiilor pentru creșterea costurilor de producție din cauza războiului din Ucraina și a eliminarea plafonului de ajutor. De asemenea, statul ar trebui să despăgubească fermierii cu 100% pentru suprafețele pierdute.
Sursa: Știri pe surse
Citește și: Fermierii protesteză la trecerea frontierei de la Nădlac și Vărșand
Comentariile portalului
Pr primul loc ar fi trebuit să fie cea mai sigură! Apoi, cea mai potrivită, cea mai rapidă și cea mai ieftină. Aceasta a fost solicitarea noastră.
conteaza pusi nu prinsi ; las ca merge si asa
Nu ati intrebat primaria ca din cei 1000 de arbusti plantati cati au apucat toamna deoarece vedem in zona 300 Micalaca f. multi uscati deoarece nu au fost udati la timp si (...)