FENOMEN RAR: Invazie de cerbi lopătari și căpriori la Pâncota! Vezi spectacolul naturii în toată splendoarea (VIDEO)





Câmpurile din jurul Pâncotei sunt invadate de cerbi lopătari și căpriori, fenomen rar, dacă nu unic în Europa – și cu atât mai puțin pe alte continente, unde rumegătoarele ierbivore respective nu sunt adaptate. Explicația prezenței masive a mamiferelor pe câmpiile proaspăt semănate e simplă… naturală: cerbii lopătari și căpriorii, epuizați și înfometați după iarnă, pasc plantele abia încolțite. O problemă majoră pentru agricultorii proprietari sau arendași ai pământurilor – dar un fenomen, repetăm: natural… mai vechi decât omul.
Conform Wikipedia, Cerbul lopătar (Dama dama, familia Cervidae) este un mamifer ierbivor din categoria rumegătoare, paricopitate (Artiodactyla), originar din ținuturile mediteraneene. Mai trăiește sălbatic în Grecia și semidomestic în cele mai multe țări din Europa. Cerbul lopătar este bine reprezentat numeric în zona de vest și sud vest a României, dar s-au efectuat repopulări în alte 27 de județe. Perioada de vânătoare legală este în perioada 1 septembrie – 15 decembrie pentru masculi și 1 septembrie – 15 februarie pentru femele cu tineret.
Căpriorul este un mamifer rumegător din familia cervidee, mai mic decât cerbul, cu blana roșcată-cafenie, picioare subțiri și agile, coarne mici, pline, caduce (Capreolus capreolus).
În mai, anul trecut, scriam că Pe străzile din Pâncota circulă căprioare vagaboande într-o veselie… în primăvara lui 2015. Iată un fel de update natural…
Comentariile portalului
Buna seara tuturor!Sunt un om care a avut ocazia sa stea de vorba cu Domnul Bolojan. Impresia a fost un om deosebit, cu picioarele pe pămînt, știind (...)
Eu nu cred că trebuie să ne facem probleme. Din câte știu eu romul la 40 de grade nu e inflamabil.
Ce festival bre? Aici se vorbea de caniculă. Iar ai făcut insolație?