duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  „Feminin”, la Muzeul de Artă

  de Special Arad | 30 martie 2021, 7:55 PM | Cultură

  0

  Mari maeștrii ai picturii românești, din colecția de artă a Complexului Muzeal Arad, revin pe simeză într-o expoziție suprapusă de atributul „feminin”.

  Femeia – artist, reprezentarea femeii în artă sunt teme dezvoltate, în anii din urmă, de istoriografia de specialitate sau prin concepte expoziționale.

  Muzeul de Artă se înscrie acestui demers printr-o expoziție care alătură portrete și flori, mărturii ale bunului gust din a doua jumătate a secolului XIX până în anii interbelici ai secolului trecut.

  Chipurile unor doamne și copile – o parte dintre acestea identificate, altele frumoase anonime pentru privitorul de astăzi – încadrate stilistic perioadei Biedermeier, academismului, postimpresionismului, pictate după model sau fotografii, sunt imagini ale realității, de cele mai multe ori ajutată cu accente subiective cerute de comanditar sau prelucrate de pictor.

  Dialogul personajelor portretizate de Ion Negulici, Sava Henția, Constantin Daniel Rosenthal, Constantin Lecca, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady este susținut prin compoziții semnate de Nicolae Vermont, Ipolit Strâmbu, Gheorghe Petrașcu, prin florile pictate de Theodor Aman, Francisc Șirato, Ștefan Popescu și de maestrul identificat „pictorul florilor”.

  Curator: Adriana Pantazi, istoric

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.