vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Femeie de 33 de ani, torturată într-un centru de îngrijire. Avea malnutriție și piciorul fracturat de patru luni

  de Special Arad | 5 decembrie 2021, 10:43 AM | Naţional

  0

  (foto: Digi24)

  Acuzații de tortură într-un centru de îngrijire din Zătreni, județul Vâlcea. Reprezentanții unei organizații neguvernamentale au găsit acolo o tânără de 33 de ani, cu malnutriție severă, care zăcea în pat cu o fractură la picior, netratată de 4 luni. Reprezentanții Direcției de protecție a copilului DGASPC spun, însă, că femeia nu avea nicio suferință.

  Georgiana Pascu, reprezentant Centrul de Resurse Juridice: „În momentul în care noi am intrat în cameră, tânăra respectivă era întinsă pe pat și gemea, plângea. O mână de om, piele și os”.

  Povestea Georgianei a ieșit la iveală pe 23 noiembrie. Un apel telefonic anunța că o femeie de 33 de ani este chinuită chiar de cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ea. Două zile mai târziu, reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au mers într-o vizită neanunțată la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Zătreni.

  Georgiana Pascu, reprezentant Centrul de Resurse Juridice: „Avea ambele picioare ridicate cumva, îndoite, iar la piciorul drept se vedea că avea o umflătură mare. Angajații ne-au spus că are femurul rupt de aproximativ 4 luni de zile, undeva de la începutul lunii iulie”.

  Nimeni nu poate spune ce s-a întâmplat atunci.

  Jana Diaconu, director adjunct DGASPC Vâlcea: „Am înțeles că la schimbul de tură, când au fost la evaluarea care se face în fiecare dimineață, au constatat că are o problemă la picior, au chemat ambulanța, au dus-o la spital și a fost internată. De căzut nu are cum să cadă pentru că ea e la pat, nu se mișcă. Nu avea cum să cadă din pat în niciun caz”.

  La 4 luni distanță, starea gravă în care au găsit-o pe tânără i-a determinat pe reprezentanții ONG-ului să apeleze 112.

  Georgiana Pascu, reprezentant Centrul de Resurse Juridice: „O doamnă doctor, medicul coordonator de la UPU, care mi-a spus că are nevoie ca medicul din centrul din Zătreni să îi confirme că este o urgență medicală. Am întrebat din nou dacă un om de 20 și ceva de kilograme, care plânge într-un pat și are un picior fracturat, poate să reprezinte sau nu o urgență medicală”.

  După îndelungi insistențe, femeia a fost preluată de o ambulanță și dusă iar la spital. Medicii i-ar fi recomandat o intervenție chirurgicală la piciorul fracturat.

  Citește mai multe detalii AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.