miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    FânFest 2014. Cultivă Revoluția!

    de Tomck@t | 29 iulie 2014, 4:35 PM | Muzică | Naţional

    0

    Alburnus Maior şi Campania Salvaţi Roşia Montană au bucuria să anunţe o nouă ediţie a festivalului de cultură şi protest FânFest. Ajuns la cea de-a noua ediţie, FânFest se va desfăşura în acest an între 11 şi 17 august. Ediţia din 2014 propune publicului interesat un melanj multi-cultural, care aduce laolaltă muzica, teatrul, literatura, poezia, fotografia, activismul civic, tradiţia şi istoria – toate sub sloganul FânFest cultivă revoluţia!

    În acest an activităţile festivalului se vor derula pe parcursul a 6 zile, dorinţa organizatorilor fiind ca aceia care vizitează Roşia Montană să aibă parte de o adevărată vacanţă culturală, în care să poată îmbina drumeţiile cu concertele, expoziţiile, dezbaterile, piesele de teatru şi multe alte evenimente din program. Astfel, participanţii vor avea posibilitatea de a descoperi nu doar Roşia Montană, ci şi lumea oamenilor care au ales să o apere: localnici, activişti sau artişti. Festivalul va găzdui iarăşi târgul ţărănesc cu produse tradiţionale şi hrană sănătoasă, alături de zona copiilor, ce oferă jonglerii, teatru de păpuşi şi pictură. Scena muzicală primeşte întăriri internaţionale şi putem confirma deja prezența trupei Baba Zula din Istanbul, Turcia. Alături de ei vor concerta numeroase trupe româneşti ce au susţinut şi în trecut Campania Salvaţi Roşia Montană, dar şi nume în premieră pentru FânFest, ca Toulouse Lautrec sau Vlad Dobrescu.

    Muzica (1)

    În ceea ce priveşte reprezentaţiile de teatru, colectivul clujean Reactor propune mai multe spectacole, în principal cu tematică socială. Numeroase evenimente speciale se vor regăsi şi în acest an în cadrul festivalului, de la recitaluri de pian sau orgă până la improvizaţii muzicale sau proiecţii acompaniate de muzică live.

    FânFest este un festival realizat integral pe bază de voluntariat; toţi artiştii şi organizatorii se implică pro-bono. Costurile ce nu pot fi acoperite prin sponsorizări sunt achitate cu sume care provin din donaţii individuale sau mici granturi ale fundaţiilor culturale. La fel ca în anii trecuţi, şi în acest an organizatorii îi invită pe toţi cei care doresc să participe la finanţarea festivalului să contribuie prin mijloacele disponibile pe pagina evenimentului. În acest sens, simultan cu lansarea festivalului, Campania vă propune să susţineţi apelul de strângere de fonduri pentru transportul trupelor invitate la FânFest. Muzica solidarităţii e posibilă doar prin gesturi de solidaritate: www.fanfest.ro/donatii

    10443153_513396135428513_7747981183577517141_o

    Forumul Social de Activism Roșia Montană (#RMForum)

    Forumul social de activism se va desfășura între 12-16 august la FânFest, cel mai mare festival alternativ din România. Anul 2014 marchează cea de-a treia ediție a forumului și cea de-a noua ediție a festivalului de la Roșia Montană.

    Lupta împotriva mineritului aurifer cu cianuri în carieră deschisă este în strânsă legătură cu alte campanii și lupte ale societății civile de peste tot din lume. Forumul social și de activism reunește aceste inițiative și le deschide publicului larg. Prin cele peste 30 de ateliere și conferințe cu invitați din peste 10 țări, acest eveniment este cel mai amplu forum de activism din România.

    „Toamna românească” a reprezentat o mobilizare fără precedent a zeci de mii de cetățeni din țară și străinătate. Aceștia au ocupat străzile marilor orașe cerând în mod pașnic și democratic ca Roșia Montană să nu fie distrusă. Demonstrațiile și marșurile de kilometri, mai întâi zilnice și apoi săptămânale, ale zecilor de mii de cetățeni au făcut ca mișcarea pentru salvarea Roșiei Montane să devină cunoscută și apreciată la nivel global. Acțiunile directe și manifestațiile din plină stradă au fost scântei ce au aprins discuțiile despre viitorul societății civile de la noi din țară, dar au reușit de asemenea și oprirea amenințării imediate pentru comunitatea milenară din Munții Apuseni. Chiar dacă manifestările stradale au încetat atunci când și-au atins scopul, euforia și experiențele pozitive ale miilor de participanți sunt la fel de vii. Mai mult, lecțiile învățate și ideile conturate cu ocazia „toamnei românești” sunt un punct de plecare foarte bine ancorat în dezbaterile legate de numeroase alte probleme sociale și de mediu, precum fracturarea hidraulică sau dreptul comunităților la dezvoltare durabilă.

    Această ediție a forumului social și de activism va urmări cinci teme: 1. lupta împotriva practicilor miniere murdare și lansarea coaliției europene ce va milita pentru interzicerea folosirii cianurii în minerit, 2. campanii și mișcări sociale, 3. jurnalism cetățenesc și de investigație, 4. restaurarea patrimoniului cultural și dezvoltarea durabilă a comunităților și 5. campaigning boot-camp. Alături de acestea, o temă adiacentă va fi reprezentată de „Forumul diasporei” secțiune în care se vor întâlni voluntarii și activiștii ce au organizat toamna românească în afara granițelor țării.

    Turism (1)

    Acestea sunt câteva din subiectele propuse:

    – Campanii împotriva mineritului cu cianuri și lansarea campaniei europene de interzicere a cianurii în minerit

    Mitul finlandez al mineritului modern / London Mining Network (Mișcări sociale împotriva mineritului în America Latină) / Plataforma pola defensa de Corcoesto e Bergantiños (The fight against Corcoesto’s golden mine. For the defense of our land) / Campania Salvați Roșia Montană / Gaia Foundation (Sprijinirea comunităților și mișcărilor sociale locale) / Mining Watch România / Solidarity for Taksim

    – Jurnalism cetățenesc și de investigație

    Casa Jurnalistului (Reportaje multimedia și de atmosferă) / Rise Project (Vizualizarea informațiilor pentru activism și advocay)

    – Campanii şi mişcări sociale

    Forum

    Dialogue German platform on forests (Pădurea, mai prețioasă decât cheresteaua) / Gaze de șist– grupuri de inițiativă din România / Inițiativa europeană împotriva TTIP / Pacha Mama România / NDDL (Lupta împotriva aeroportului din Notre-Dames-des-Landes) / WWF (Paradoxurile micro-hidrocentralelor) / Bankwatch România (Impactul exploatării cărbunelui asupra oamenilor ) / Ceata (Brevete, licențe libere și drepturi de autor) / Ecoruralis (Acapararea terenurilor și drepturile țăranilor)

    – Campaign boot-camp

    World Development Movement (Instrumente și strategii de online campaigning) / Crowd-funding / Cum să îți faci propriul afiș / Centrul Rațiu pentru Democrație / Salvați Bucureștiul (Bazele accesului în justiție pentru ONG-uri și alte grupuri interesate)

    – Patrimoniu și alternative durabile de dezvoltare

    Produsul turistic Roșia Montană / Sănătate Dulce pe Valea Barcăului / Atelier de economie socială / Slow Food Turda / Arhitectură.Restaurare.Arheologie / Impcatul economic al investițiilor în patrimoniu / Moara Veche / Stanciova

    Atât forumul, cât și festivalul FânFest sunt organizate integral pe bază de voluntariat. Infrastructura festivalului este instalată pe proprietăți private, cu locații dedicate desfășurării activităților forumului.  Donațiile individuale asigură finanțarea acestui eveniment, iar accesul publicului este gratuit.

    EvenimenteSpeciale

    Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet www.fanfest.ro. Această pagină furnizează toate informațiile necesare pentru planificarea participării la eveniment. Programul de reprezentații de teatru, proiecțiile de filme, concertele și evenimentele speciale pot însuma o vacanță reușită de șase zile în Apuseni.

    FânFest este cel mai mare festival activist multi-cultural din România care a început din eforturile unei mici comunități de a-și proteja pâmântului, inspirând o generație întreagă. Sprijină și tu FânFest donând: igg.me/at/fanfest

    Eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/690608887654759/

    Partenerii: TVR Cluj, Radio Cluj, Cotidianul, Știrile Europa FM, Think Outside the Box, VICE, Voxpublica, RomâniaCurată.ro, Epoch Times, Kamikaze, Formula AS, Zile si Nopti, 7 Seri, Revista Zeppelin, Criticatac, Casa Jurnalistului, Rise Project, Cluj.info, Modernism.ro, Veiozaarte, slicker.ro, Revista Arte și Meserii, cooperativaurbana.ro, infestival.ro, Radio Republika Verde, cluj.com, altreileasector.ro, Creionetica, Transylvania Heaven, Observatorul Cultural, Liga Studenţilor Români din Străinătate, ido.ro, weart.ro, calendarevenimente.ro, romaniapozitiva.ro, Dor de ducă, Ziarul deCluj.ro, Romanticu.org, greendex.ro, SolidaritatepentruRomania.ro, Special Arad

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.