Falcă ține secretul! Timișoara vrea și ea, dar UTA se pare că are întâietate

  de Lucian Dănilă | 15 June 2016, 1:30 PM | Sport

  3

  Rapid este în faliment, UTA așteaptă recursul clubului giuleștean începând să spere la Liga 1, iar acum Timișoara strigă: „e locul nostru!”

  „Da, am avut discuţii cu cei de la Federație. UTA este pregătită de Liga 1”, le-a spus Gheorghe Falcă celor de la ProSport. Aceeași publicație scrie că informaţia nu a fost confirmată dinspre FRF! Ba, mai mult decât atât, din punct de vedere regulamentar – deşi este o situaţie unică în fotbalul europeannu există o bază juridică pentru ca Rapid să fie exclusă din competiţie.

  „Eu pot să vă spun doar că UTA este pregătită dacă va fi să intre în Divizia A. Poate fi pregătită financiar şi până la începerea sezonului va fi pregătită şi logistica, terenul, tot. Când am mers la baraj, Federaţia a venit să ne verifice, pentru că trebuie făcută omologarea. Ce spun eu e simplu: vom fi pregătiţi dacă federaţia va decide ca UTA să activeze în Divizia A. Dacă mă întrebi dacă am avut discuţii cu conducerea federaţiei, eu confirm: da, dar nu pot spune ce“.

  Rapid mai trage speranţe. După ce Tribunalul Bucureşti va publica motivarea deciziei, clubul are la dispoziţie 7 zile pentru a face recurs. Urmează vacanţa judecătorească, iar în toamnă se va judeca din nou cazul la Curtea de Apel. Tehnic, există posibilitatea ca decizia Tribunalului Bucureşti să fie casată şi să se revină la situaţia anterioară, cu firma în insolvenţă şi cu derularea unui plan de reorganizare, sau să se confirme falimentul. E imposibil de estimat acum cât va dura acest proces la Curtea de Apel, scrie Prosport.

  Conducerea clubului Rapid le-a promis creditorilor că-şi vor primi banii din drepturile TV. Problema e că anul acesta Rapid nu poate încasa mai mult de 1,4 milioane de euro, plătibili în trei tranşe întinse pe un an, în timp ce datoriile totale sunt de 4,5 milioane. La acestea s-ar adăuga şi costurile necesare alcătuirii unui lot competitiv şi cheltuielilor de funcţionare în Liga 1 – alţi minimum 1,5 milioane de euro.

  Preşedintele ACS Poli Timişoara: „Rapid n-are nicio şansă. Nu Aradul beneficiază, noi trebuie să beneficiem!“

  O eventuală dispariţie a Rapidului e însă pândită şi de retrogradata ACS Poli Timişoara. Conform Art. 18 din ROAF, în cazul în care o echipă este scoasă din Liga 1 dintr-un motiv sau altul, în locul său ar trebui să fie adusă prima echipă retrogradată. Ioan Miculaş, preşedintele ACS Poli, a comentat pentru ProSport: „Momentan, nu suntem pregătiţi de Liga 1, dar ne putem pregăti în cel mai scurt timp. Nu am visat la chestia asta cu Rapidul, nici nu am gândit-o. Nu am fost contactat de FRF pentru că toţi oficialii sunt la meci, în Franţa. Asta e o vrăjeală, o minciună de-a lor (n.r. – pe arădeni). Pentru ce să-i contacteze pe ei? Astea sunt zvonuri aruncare aiurea. Conform regulamentului nu au ce să caute ei în Liga 1, nu sunt ei cei care să beneficieze. Noi trebuie să beneficiem! Apoi Petrolul şi abia după aceea să se ajungă la ei. Asta e aruncată de UTA sau de cineva la mişto. Noi, oficial, nu avem nimic“.

  Oficialul timişorenilor spune că e atent la evoluţia cazului şi nu va lăsa ca altcineva să îi fure locul în Liga 1: „Vor să le facă reclamă sau ceva celor de la UTA, dar mai mult rău le fac prin chestia asta. Vă spun eu, nu se poate face niciun aranjament, e clar ce spune regulamentul. Poate Comitetul Executiv să hotărască schimbarea deciziei, dar noi vom contesta! Dacă noi am jucat şi am respectat un regulament al Federaţiei Române de Fotbal, trebuie să-l respecte şi ei. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla, mai e timp“.

  De ce UTA și nu ACS Poli, chiar cu Regulamentul (ROAF) în mână?

  roaf1

  ACS Poli Timișoara este echipa care a încheiat campionatul Ligii 1 pe locul 13, primul retrogradabil. În cazul timișorenilor, chiar conform ROAF, ei sunt totuși a doua echipă retrogradată și nu prima, așa cum susține președintele.

  UTA a disputat două baraje. Primul s-a numit „baraj de promovare” și l-a câștigat în detrimentul Dunării Călărași, iar al doilea, cel cu FC Voluntari, „baraj de promovare/retrogradare”.

  Câștigând barajul de promovare cu Dunărea Călărași, UTA a promovat în Liga 1. Dovadă și faptul că barajul cu Dunărea a fost organizat de FRF, iar cel cu Voluntari a fost organizat de LPF.

  Cum UTA a pierdut barajul cu FC Voluntari, acel „baraj de promovare/retrogradare”, Bătrâna Doamnă a devenit automat prima echipă retrogradată. A plecat de pe picior de egalitate cu FC Voluntari, echipa din Ilfov a promovat în Liga 1, iar UTA a retrogradat din Liga1.

  Dacă câștiga UTA barajul cu FC Voluntari, cine era prima retrogradată: Voluntari sau ACS Poli?  Răspuns: FC Voluntari.

  Nimeni din FRF nu a precizat aceste ambiguități ale ROAF, articolul 18, dar nouă – chiar dacă părem subiectivi – așa ni se pare logic.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Daca ar fi sa fie UTA e indreptatita sa ia locul Rapidului pentru ca a jucat 2 baraje. Primul pentru promovare in liga 1 organizat de FRF si al doilea baraj de raminere in liga 1 organizat de LPF. Deci UTA si Voluntari au disputat un baraj de raminere in liga 1, Petrolul si poli erau deja retrogradate in B. Logic ?

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Primarul Timisoarei Nicolae Robu este aradean get-beget,nascut si crescut la Bocsig.Facultatea a facut-o la Timisoara.Sotia lui este tot aradeanca din Rapsig. Trebuie intrebat cand si-a rvendicat proprietatile din Bocsig,tot asa a facut diferenta adica noi(timisorenii)si voi(aradenii)?La vremea tineretii era suporter al echipei UTA si venea regulat la meciuri,daca nu ma insel avea si abonament.Oare cum s-a transformat deodata in dusman al Aradului ?

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.