marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Exponat inedit la muzeul arădean: o bucată din coada de mătură cu care lucrătorii berăriei „Barclay & Perkins” din Londra l-au bătut pe fostul mareşal austriac Haynau | Video

  de Tomck@t | 5 august 2020, 2:01 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  O bucată din coada de mătură cu care lucrătorii berăriei „Barclay & Perkins” din Londra l-au bătut în anul 1852 pe fostul mareşal austriac Haynau este exponatul lunii august la Complexul Muzeal Arad.

  Mătura a „călătorit” de la Londra la Budapesta, fiind adusă de Beöthy Ödön. Ulterior, în anul 1899, obiectul a ajuns la Muzeul din Arad. A intrat în Colecția „Muzeul de relicve” (azi Fondul „Muzeul Revoluției 1848-1849”), prima colecție a muzeului arădean.

  Bucata din coada de mătură este aşezată într-o cutie căptuşită cu catifea mov și însoțită de documentul de autenticitate. Documentul a fost întocmit de Beöthy Ákos, fiul lui Beöthy Ödön, la Budapesta, în data de 18 octombrie 1899, în urma cererii unui prieten de a trimite pentru Muzeul de Relicve din Arad o bucată din coada de mătură, cu care „băieții de la berărie” din Londra l-au bătut pe fostul mareșal austriac Haynau.

  Povestea acestei vizite la Londra din august 1852 și legătura cu muzeul arădean este relatată de Mizsur Anitta, responsabilul Colecției „Muzeul Revoluției 1848-1849”.

  Promo realizat de Nelu Scripciuc.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.