Exponat inedit la muzeul arădean: o bucată din coada de mătură cu care lucrătorii berăriei „Barclay & Perkins” din Londra l-au bătut pe fostul mareşal austriac Haynau | Video

  de [email protected] | 5 august 2020, 2:01 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  O bucată din coada de mătură cu care lucrătorii berăriei „Barclay & Perkins” din Londra l-au bătut în anul 1852 pe fostul mareşal austriac Haynau este exponatul lunii august la Complexul Muzeal Arad.

  Mătura a „călătorit” de la Londra la Budapesta, fiind adusă de Beöthy Ödön. Ulterior, în anul 1899, obiectul a ajuns la Muzeul din Arad. A intrat în Colecția „Muzeul de relicve” (azi Fondul „Muzeul Revoluției 1848-1849”), prima colecție a muzeului arădean.

  Bucata din coada de mătură este aşezată într-o cutie căptuşită cu catifea mov și însoțită de documentul de autenticitate. Documentul a fost întocmit de Beöthy Ákos, fiul lui Beöthy Ödön, la Budapesta, în data de 18 octombrie 1899, în urma cererii unui prieten de a trimite pentru Muzeul de Relicve din Arad o bucată din coada de mătură, cu care „băieții de la berărie” din Londra l-au bătut pe fostul mareșal austriac Haynau.

  Povestea acestei vizite la Londra din august 1852 și legătura cu muzeul arădean este relatată de Mizsur Anitta, responsabilul Colecției „Muzeul Revoluției 1848-1849”.

  Promo realizat de Nelu Scripciuc.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.