marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Eveniment de excepție în lumea ortodoxă. Profesorul David Goa, personalitate nord-americană de nivel mondial, va susține câteva conferințe în Arad, la finalul săptămânii viitoare

  de Special Arad | 11 noiembrie 2018, 10:34 AM | Contributors | Topic special

  0

  Profesorul ortodox David Goa va fi prezent săptămâna viitoare în mijlocul credincioșilor arădeni. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Profesorul Goa de la Universitatea Alberta, Canada, va susține câteva conferințe tematice destinate tinerilor, studenților de la medicină, tuturor celor preocupați de problemele actuale din viața Bisericii și a vieții publice.

  Vineri de dimineață, 16 noiembrie, 2018, va fi în mijlocul studenților de la Facultatea de Medicină a Universității „Vasile Goldiș”, unde va vorbi despre provocările spirituale particulare cu care se confruntă medicii și personalul din Sănătate, modul în care medicii îi îngrijesc pe cei aflați în faza terminală. Ce discipline spirituale îi pot elibera de trauma de a se afla  în proximitatea morții, încât să poată sluji fără teamă, ca modele ale inimii pline de compasiune. David Goa va conferenția vineri seara de la ora 18 în cadrul distinsului Centru Cultural-Pastoral „Sfântul Ierarh Nicoale” din cartierul Bujac – centru parohial coordonat de Pr.Dr. Vasile Pop.

  Tema conferinței se încadrează în tematica Anului omagial în Patriarhia Română : „Unitatea Bisericii în fața provocărilor contemporane”. Unitatea nu poate să fie efectul simplu al acțiunii/eforturilor umane; ea este înainte de toate un dar al lui Dumnezeu, care comportă o creștere în comuniune cu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Drumul spre unitatea vizibilă a tuturor creștinilor locuiește în rugăciune, pentru că în mod fundamental unitatea nu o „construim” noi, ci o „construiește” Dumnezeu, vine de la El, din misterul Său trinitar, din unitatea Tatălui cu Fiul în dialogul de iubire care este Duhul Sfânt și angajarea noastră spre/în unitate trebuie să se deschidă la lucrarea divină, trebuie să devină invocare zilnică a ajutorului și harului lui Dumnezeu. Asemenea alocuțiuni vor fi ținute și în cadrul vecerniei de sâmbătă seara (17.11.2018) din cadrul Parohiei Cintei.

  Acest eveniment reprezintă o continuare a manifestărilor importante realizate anii de-a rândul, de către Pr. Teofan Mada, refeindu-ne aici la Filocalia, Doxologia, Hristos în cetate, Logos – Arte și Har.

  Cine este Prof. Dr. David Goa – Universitatea Alberta, Canada

  Profesorul ortodox David Goa este o personalitate publică internațională, „ambasador” între religii, oameni și culturi, hrănit de o încântătoare capacitate dialogală, promotor al respectului între comunitățile umane și animat de o largă reflecție teologică și filozofică. Profesorul Goa este fondator pe continentul american de centre pentru studierea religiei și a vieții publice.  Timp de decenii, munca sa a angajat multe dintre cele mai urgente chestiuni ale societății nord-americane, căutând să aducă în prim-plan cea mai profundă gândire a tradițiilor religioase și a filozofiei civile. Scopul profesorului Goa a fost de a aprofunda reflecția asupra unor chestiuni urgente și de a găsi modalități prin care cei cu perspective ferme și competitive să intre în dialog și să găsească un sol fertil care să cultive binele comun. Respectul său pentru valorile nord-americane și sfera sa internațională de influență au reunit un ansamblu bogat de programe și cercetare, evidențiind capacitatea Universității de a se afla în serviciul înțelegerii publice.

  Profesorul ortodox David Goa (persoană publică de mediere internațională între religii și culturi, între universitate și societate) este invitat în perioada 9-11 noiembrie 2018 de Universitatea Recep Tayyip Erdogan, Antalia, pentru a participa la o conferință internațională despre „Educația Religioasă”. De asemenea, Universitatea de Stat din Instambul l-a învitat în perioada 21-24 noiembrie 2018 pentru a participa la o conferință despre „Consiliere și îndrumare religioasă”. Între aceste două conferințe internaționale din Turcia, Prof. Goa va sosi la Arad pentru câteva zile (15-18 noiembrie 2108).

  3 1

  Dr. Goa este Directorul fondator al Centrului Chester Ronning pentru studierea religiei și a vieții publice, în Campusul Augustana, Universitatea din Alberta. Susținând că problemele religiei și vieții publice erau prea importante pentru a fi lăsate doar în seama Universității, teologul ortodox Goa a concentrat lucrarea Centrului în spațiul public, cu ajutorul comunităților religioase și în Universitate. Timp de decenii, munca sa a angajat multe dintre cele mai urgente chestiuni ale societății nord-americane, căutând să aducă în prim-plan cea mai profundă gândire a tradițiilor religioase și a filozofiei civile. Scopul profesorului Goa a fost de a aprofunda reflecția asupra unor chestiuni urgente și de a găsi modalități prin care cei cu perspective ferme și competitive să intre în dialog și să găsească un sol fertil care să cultive binele comun. Respectul său pentru valorile nord-americane și sfera sa internațională de influență au reunit un ansamblu bogat de programe și cercetare, evidențiind capacitatea Universității de a se afla în serviciul înțelegerii publice.

  Pentru mulți ani a dezvoltat programul pentru studierea culturii la Muzeul Regal din Alberta prin cercetarea sa extinsă pe teren în multe comunități religioase pentru care Alberta reprezintă căminul lor comun.

  Este autorul a peste 20 de cărți și a sute de esee și articole despre creștinism și cultura modernă, dialog religios, artă și religie, teologie creștină ortodoxă și viață spirituală. David este un contributor permanent în media internațională și conferențiază în toată lumea.

  El este curatorul expoziției The Euncounter, care explorează chestiuni umane fundamentale și a fost curatorul principal al expoziției internaționale Anno Domini: Iisus de-a lungul secolelor în anul 2000.

  Multe din textele cărților sale rămân standarde de viață pentru studenții universitari. O colecție a eseurilor sale referitoare la viața spirituală și cultura modernă, O privire asupra creației (A Regard for Creation)  (Synaxis Press, 2008) a fost tradusă în câteva limbi. În cartea sa, Muncind în câmpurile Semnificației, Comunităților culturale, Muzeelor și Noului Pluralism (Working in the Fields of Meaning, Cultural Communities, Museums and the New Pluralism) (Ronning Centre, 2013), dr. Goa subliniază modalitățile prin care instituțiile publice pot îmbogăți spațiul public colaborând cu multele și diversele comunități culturale care compun Canada.

  Prof. Goa îi numără printre cei mai importanți profesori ai săi pe următorii intelectuali: eminentul istoric al religiilor Mircea Eliade, teologul filozof Paul Tillich, filozoful social Hannah Arendt, distinsul istoric al teologiei Jaroslav Pelikan (convertit la ortodoxie în 1998) și istoricul Zenos Hawkinson.

  Prof. David Goa a primit mai multe premii, dintre care amintim: Introdus în  Hall of Fame al orașului Edmonton –  the City of Edmonton Cultural Hall of Fame; Medalia de aur din partea premierului (Canadei) pentru Anno Domini – Premier’s Gold Medal for Anno Domini;Medalia Jubileului de diamant al Reginei Elisabeta a II-a, Queen Elizabeth II Diamond Jubilee Medal (2001). În continuare amintim, Premiul AMPIA, cu Jeremy Chugg: 8 nominalizări pentru filmul „Iisus în epoca Televiziunii”, primele două premii, Video educațional și promovare  – AMPIA Award, with Jeremy Chugg: Eight nominations for the video “Jesus in the Age of Television”; two first awards, Educational Video and Promotion; Premiul Eugene Johnson pentru Creștini în Artele vizuale în Conferința de la Dallas – Eugene Johnson Award from Christians in the Visual Arts at their Dallas conference; Humanitarian Award, Monastery of All Saints of North America.

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.