Update EPISODUL 2: Din seria „departe de lege, pădurile chelesc”, la Moneasa se dau cadouri electorale… din drujbă!

  de Lucian Valeriu | 17 noiembrie 2015, 10:35 AM | Administraţie | Gurahonţ | Moneasa | Reportaj

  11

   

  „Voie din pix”, ați văzut în primul episod, se dă să-ți faci căsuțe la Moneasa – trebuie doar ca pixul să fie ținut în mână de primar, căsuțele să fie fără fundație (ce praf în ochi asta! – nici n-ai voie să-ți faci fundație acolo, sub nicio formă, nici dacă ești Donald Trump, că dărâmi malul pârâului care dă numele stațiunii, boule!:), iar cerșetorul… ăăsta… „solicitantul” am vrut să zic, să fie asistat social, să fie mai tuciuriu la ten sau la etică și să voteze cu PSD.

  Deci la un fel de „condiții de participare la concursul de urâțit Moneasa” cu câștigători aleși dinainte – marca Consiliul Județean Arad (scuzați cacofonia, dar aici e chiar obligatorie!) – varianta adaptată și îmbunătățită – asistăm.

  Dar de „voie din drujbă” ați mai auzit în 2015-le ăsta plin de arestări pe temă?!

  …că din alte p.d.v. nu avea voie să dea câte 6 metri (are ăsta ce-are cu „șasă”!) de cap de (r)om la 20 de geanabeți (ori 3 = 60 de voturi… cum te-nvață la cursurile de partid) care-o freacă degeaba prin comuna-stațiune. Nu tu aprobare a consilierilor, nici măcar propusă, nu tu respectare de contract… nimic, frăție!…
  Citește și tu bilețelul ăsta pe care l-am găsit plimbându-mă de unul singur prin stațiunea pustie… cum vă povesteam:

  plangere

  No?… Câte capete penale de acuzare sunt aici? – numai dacă le numeri în diagonală! Io zic că unul și bun: „urâțire în formă continuată a naturii prin intervenții repetate cu drujba” – agravante fiind „discriminare pe motive rasiale, sfidarea legii și a bunului simț”… dar astea-s etichete poetice.
  Pe alea juridice trebuie să le pună procurorii.
  Chiar acum, în momentele astea în care citiți, asta și se petrece: procurorii lucrează la plângeri de genul celei pe care am găsit-o io pe sus.

  Și apropo: defrișările nu se opreau dacă nu începeam noi să scriem… de asta ne permitem să fim obraznici.


   

  EPISODUL I: La Moneasa au „răsărit” șase căsuțe. Denunțate ca ilegale, ele rămân deocamdată așa… ștampilând ciudat peisajul

  Stațiunea Moneasa, într-o zi de noiembrie a anului de cotitură 2015, pare un anticariat de lucruri de care a uitat lumea. Dacă vrei să nu (ți) se întâmple nimic – du-te la Moneasa și nu fă nimic. E mama discreției pe acest județ, e camuflajul perfect și acoperirea ideală pentru orice misiune.
  Dacă vrei să faci cu cineva ceva secret, la Moneasa dă-ți întâlnire.
  Și-ți recomand o zi așa… de sâmbătă cu ceață cruntă la câmpie, de să alunge toți novicii de pe șosele și s-o scutească de umpluturi pe doamna stațiune. O zi pentru inițiați într-ale șoaptelor.

  Am fost și noi, la cules informații sâmbăta, din ceață, deci…

  Ce-ți sare-n ochi la Moneasa, chiar din parcare? „Încă niște căsuțe” în prelungirea și așa destulelor căsuțe

  Adică, dacă nu pur și simplu o tâmpenie, măcar ceva inutil, respectiv de ce să mai faci încă șase căsuțe lângă căsuțe la care nu-i nimeni… și nu-i nimeni din simplul fapt că absolut nimeni nu-i interesat să cumpere marfă adusă la a treia mână de prin second-handuri. Nimeni nu-i curios să se uite măcar, darămite să-și pună pe frigider un magnet cu „Moneasa” Made in China… nici un motiv comercial sau estetic nu ai ca să vizitezi vreo tarabă.
  Și atunci – ce faci tu ca primar? Nu… nu le impui comercianților să vândă marfă mai de calitate, autohtonă, la modul ideal locală… ori altă idee, mai contemporană cu vremurile. Nu, tată: mai comanzi să se faca șasă, căci pentru romi – am înțeles -… dar asta e chiar o problemă colaterală și neinteresantă… interesant era dacă își făceau șase gherete six americani din Miami… sau sechs nemți…

  „Cadou electoral anticipat” sau „țâșnite din pixul primarului” ?… În orice caz, netrecute prin Consiliul Local, fără autorizație de construcție și necuprinse în niciun Plan Urbanistic, în Moneasa, chiar în centrul stațiunii, au răsărit astea șasă căsuțe, deci:

  Despre penale, numai de bine…

  Fără fundație, ce-i drept „doar cu amprentă la sol” – cum scrie pe soluția de clasare a cauzei la IPJ Arad – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice s-a ocupat de cauză -, „având caracterul unui imobil provizoriu” : primul aspect care la prima vedere scoate de sub incidența penală fapta (de altfel, generoasă… dacă e s-o clasezi la „valorile stângii autocratice”) primarului de Moneasa.

  „Construcțiile ridicate în acea parcare nu au fost edificate de primărie, fiind construite în regie proprie de 6 familii beneficiare de ajutor social, o parte dintre ei din familii de romi, cu precizare că în acea zonă au existat corturi improvizate” – declară primarul la Poliție.
  Prejudiciul, de asemenea, nu există… neputând fi probat. În viziunea primarului Ioan Herbei, această intervenție în arhitectura peisajului „nu a costat nimic Primăria Moneasa… nu a prejudiciat sub nicio formă bugetul local… iar construcțiile nu s-au efectuat sub coordonarea sa” – conform dosarului.
  Kitsch-uri conjuncturale… prin urmare… raportate la interese de nedovedit.

  E bine, deci, că avem kitschuri conjuncturale date ca pomană conjuncturală unor comercianți de conjunctură?

  E bine, din moment ce Plângerea penală s-a clasat cu un referat în acest sens, construcțiile alea de le vedeți, să știți că în realitate nu există… oricât de ciudat și inutil vi s-ar părea că strică peisajul contemporan. Nici prejudiciu nu există, se vorbește de ceva bani… vreo 400 de euro de cap de caz social… dar ce, ăla-i prejudiciu?… Nu-s banii nimănui ăia… Căsuțele alea pleacă -facem pariu pe oricât că acele 6 familii de romi nu vor rezista să vândă „nimic” pe piață… nici nici nu ies din iarna asta… unul a și vândut -, natura rămâne la Moneasa.
  Din ce în ce mai poluată, vezi bine… dar măcar discretă.

  Dar vorbim în episodul următor despre respectul față de natură la Moneasa mai pe larg… Despre respectul față de natură manifestat cu drujba – mai exact.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Scriitorule ,prima data invata sa scrii…si mai pe urma intereseazate ce e si cu celelalte constructii ,care exista acolo si scrie cate au autorizatie de constructie???sau nu conteaza!!!voi astia sub tutela PDL scrieti doar ce va convine.
   Apropo pe la voi prin redactie SASE e tot una cu SASA nu….!!!
   Si inca ceva NIMIC nu s-a intimplat la MONEASA pina prin 2012,de atunci multe s-au schimbat in bine,daca nu crezi incearca sa faci o vizita sa te convingi singur.

   --6 voturi
   +1
   -1
  2. Cred ca ar fii bine sa mai faceti vizite pe la Moneasa pe-aci,dar sa aveti grija sa nu-i surprindeti pe preacuviosii manastirii si pe edilii locali pe la ceva chermeza la Parc,unde se bea ,se canta si se joaca de mama focului.Asa ca stimati domni de la presa va rugam anuntati cand trceti pe la noi prin comuna sa fie si ei limpezi la cap.PAM-PAM

   +22 voturi
   +1
   -1
  3. mai oameni buni ce aRE OPREA CU PUDUREA PRIMARIEI VOI VERIFICATI INTERTESELE LUI TIGAN SI CRACIUNESCU IN ZONA SA NU MAI VORBIM DE BIBART CARE DORESTE CA IMPREUNA CU TIGAN SA PUNU\A MINA PE FONDUL DE VINATOARE CAUTATI IN URMA SI VEDETI CE TERENURI A vrut cracinescu sa dea unor persoane daca nu ar fi fost schimbat lear fi dat cinste celor care lau schinbat

   +3 voturi
   +1
   -1
  4. Polițiștii din Moneasa-traficanți si hoți de material lemnos. Nume: Delapeta, Clipota, Kubelak (sefu de la Sebis) Burta (șef la Arad) si vreo 3 de pe la ITRSV si Ocolul Silvic! Si totuși…încă poarta uniformă. Hoții striga HOȚII. Acolo se defrișează NON stop, cu tot cu radaru pădurilor al lor. Taie si vând ca bezmeticii si Politia ii protejează pentru bani

   +7 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.