duminicã, 10 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Enola Day: Când Dumnezeu nu te bate cu bățu’, ci cu Primaru’

  de Lajos Notaros | 1 martie 2018, 11:45 AM | Opinii

  10

  (foto: Giphy.com)

  Dumnezeu stătea pe un norișor la taclale cu Sfântu’ Petru, atenționându-l pe acesta să nu se tot făstâcească atâta că poate pornește o mică ninsoare.

  Îți dai seama, îi zice Dumnezeu lui Sfântu’ Petru, până la urmă atâta te tot miști că nimeni nu mai știe unde ajunge ninsoarea din norișorul ăsta.

  Și ce dacă, i-a zis Sfântu’ Petru, fiind într-un mood mai lejer așa, poate cade peste orașul acela unde e un protejat de al tău primar și tot nu se va întâmpla nimic.

  Și câtă dreptate avea Sfântul Petru, nici nu vă puteți imagina!

  hqdefault 1

  Foto: captură YouTube

  La primii fulgi de zăpadă care abia se vedeau în aerul cenusiu de luni după amiază, șefii de la RER Ecologic au început să-și frece mâinile cu un zâmbet satisfăcut. Exact asta așteptau: o fulguială la început de martie, ceva care să demonstreze că totuși a fost iarnă și pe aici pe la noi, nu doar în Alpii elvețieni. Ceva nesemnificativ, dar totuși o zăpăduță acolo pentru care nu trebuie să-ți scoți utilajele, dar poți trimite câteva camioane dintr-alea trei care mai funcționează să-mprăștie ceva pietriș prin Micălaca și Livada. Nisip n-ai, dar ți-a rămas ceva pietriș de la fundația vilei, tocmai bun pentru astfel de cazuri.

  Și ceva sare ți-a mai rămas de la tăierea porcului, ca norocul, tocmai bun să dai pe strada aia, știi tu care, și la intrarea pe pod marți dimineața când trece Primarul și familia pe acolo. Nu că ar fi o problemă pentru un SUV, dar să se vadă că nu dă banii pe degeaba.

  F3DIC6YHEBNH787.RECT2100

  Foto: instructables.com

  Estimp Primarul se gândea că, totusi, avea dreptate Nașul: iarna nu-i ca vara! Pe undeva e normal, se gândea inteligent Primarul, ce ar fi dacă ar fi la fel. Nu tu patinoar artificial, nu tu contract de deszăpezire, doar asfaltări și toaletare de pomi acum când pista de biciclete-i gata. Bine că a început să mai ningă un pic, să nu se zică că am dat două milioane pe degeaba la ăștia de la RER, ce bine că mi-am adus aminte, hai să dau un comunicat.

  Mai ai comunicatul acela din anul trecut cu deszăpezirea, a întrebat el după ce omul cu comunicatele s-a prezentat respectuos la telefon. Perfect, îi dai drumul, nu mai știu era și acela cu RER sau cu Polaris, vezi tu, schimbi ce trebuie și fi atent să nu uiți să specifici că din acest moment se circulă în condiții de iarnă.

  Că iarna nu-i ca vara, a mai adăugat el glumeț, mulțumit de inteligența-i proprie, după care a început să strige agitat: Nu, nu adaugi asta, ce naiba, glumeam și eu, credeam că te prinzi!

  Dom’le, e greu cu ăștia, a oftat primarul luând telefonul de la ureche.

  Au trecut 14 ani și încă nu știu ce-i de făcut. Ar trebui să meargă totul strună. De atâtea ori le-am spus ce și cum, dacă ar fi nițel mai deștepți și ei nici n-ar mai trebui să stau la birou de fel, ar merge totul ca pe roate. Dar, asta e, trebuie să fiu mereu cu ochii pe ei ca pe butelie, că o dau în bară din te miri ce, uite acum, ia să văd eu, ce fac ăștia cu deszăpezirea.

  roaba iarna

  Foto: captură YouTube

  Primarul, mulțumit de ideea comunicatului, a sunat din nou, de data asta luându-l din scurt pe cel apelat: Sper să n-avem probleme cu ninsoarea asta, da? Nu, dom’le, l-a întrerupt pe omul de la RER după un scurt timp: nici să nu te gândești. N-avem bani de așa ceva. Te descurci cu ce ai, n-are cum să fie mare lucru că doară suntem deja în martie. O zi-două, tocmai bine așa la sfârșit de sezon fără probleme, și gata, vine opt martie, mărțisoare, ce dracu, nu pluguri de deszăpezit. Corect, e bine, un pic de sare la mine, nițel nisip, mă rog pietriș prin cartiere, că pe bulevard oricum se topește singură de atâta circulație.

  Lasă presa, nu-i treaba ta, cu ei mă descurc eu, îi cunosc pe toți, sunt niște milogi iar pe ăia care dau din gură nu-i crede nimeni că se stie că sunt invidioși pe milogii care scriu pentru mine. Dar, uite tocmai am dat un comunicat că-i iarnă, dacă trebuie mai dau unul și mâine. Câte mașini zici că ai? Trei, dar unul are ceva la distributie? Mă rog, să zicem cinci, eu pun poliția locală la intersecții și prostovanii cred că-s cu deszăpezirea. Hai, noroc!

  Hai, te-ai linistit, l-a întrebat Dumnezeu marți pe la amiază pe Sfântul Petre, văzându-l melancolic și nemișcat pe norișorul din care se scurgeau în continuare fulgișori mărunți peste oraș.

  Nici o ninsoare ca lumea nu mai pot face, a oftat acesta blazat uitându-se undeva în zare in direcția noului șantier de supermarket vizavi de Mall.

  52a3bf4baccb4

  Foto: Amazing Classic Cars

  Hai, nu mai fi așa de supărat că prea îi răcești la noapte, a încercat să-l îmbuneze Domnul pe Sfântul Petre, așa se face că marti noaptea temperatura în oraș nu a coborât sub minus zece.

  Ai văzut comunicatul? l-a sunat vesel Primarul pe cel de la RER Ecologic miercuri dimineața. Ce părere ai, i-am băgat în ceață cu clorura de calciu. Da, nu e ceață, șefu’, s-a mirat ăla de la RER și ăștia de pe Facebook au început să dea că nu se face deszăpezire.

  Hai, mă, lasă, l-a repezit Primarul, ți-am spus că am presa în buzunarul de la geacă, iar pe Facebook să vorbească cât vor, cine-i ascultă, fierb în suc propriu și bine fac că se mai încălzesc un pic pe frigu’ ăsta. Uite, cum facem, că mai ninge și azi nițel, dar va fi soare și se lasă cu frig la noapte. Ieșiți așa cu utilajele la amiază când soarele e mai tare, să vă vadă lumea. Mai dați cu clorură un pic, da nu mult, oricum în două-trei zile se topește, vine poleiul iar de polei le-am spus că are o tehnică aparte, n-are rost să stricați orzu’ pe gâște.

  Gata, i-a zis miercuri pe la amiază Domnul lui Sfântu’ Petre, dă-te jos de pe noru’ cela și nu mai face pe supăratu’ că ăștia ai mei din oraș îngheață la noapte că și CET-u are probleme.

  Lasă-mă, Doamne, că am și eu problemele mele, nici un polei ca lumea nu se mai poate în orașul ăsta protejat?

  Hai, nu te mai bâțăi atâta, uite, până vineri faci cum vrei, dar după aia o lași moale.

  De ce Doamne, a încercat o ultimă stratagemă Petre, ce-i atât de important în orasul ăsta în care nici iernile nu mai sunt ce au fost odată?

  E un experiment, a răspuns șugubăț Domnul. Ș-apoi e Martie, Mărțișoarele sunt pregătite, oamenii și-au plătit locul de pe trotuare, înțelege și tu.

  Înțeleg, înteleg, da ce experiment, Doamne? a mormăit imbufnat Sfântu’.

  Unul mic, local, să nu creeăm panică, a râs Dumnezeu de a înghețat în noaptea de miercuri până și clorura de calciu din rezervele pe terminate ale RER-ului…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. PNL o sustine pe Kovesi. Falca este la PNL, presedinte. Rezistentii o sustin pe Kovesi. Falca este rezistent? Rezistentii il sustin pe Falca? Falca a fost votat de 16% din cei cu drept de vot, dar asta cand inca mai pacalea cu usurinta. Acuma dupa inca cateva gafe il mai voteaza poate 10% (nu ca nu i-ar ajunge si 10% in contextul in care fac blat cu PSD ca si la alegerile trecute pentru ca PSD sa nu aiba un candidat propriu sau unul cu o sansa cat de mica). Daca la Falca ii ajung 10% la Iohanis sigur nu-i ajung (poate schimba legea electorala sa castige din primul tur …, asa cum a schimbat-o Basescu pentru primari). Pe PSD-isti nu-i deranjeaza nimic ca astia E mai prosti. Rezistentii il vor sustine pe Iohanis, oare cati or fi, sa fie cei 10% liberali? Restul cu cine vor vota? Cei care sunt nemultumiti de trollingul rezistentilor si abordarile extremiste ale USR-istilor, astia nu-l vor vota pe Iohanis, poate ca nici pe contracandidatul lui, dar sigur nu-l vor vota pe Iohanis. Cei care nu inteleg nimic din ce se intampla dar nici interesati de politica nu sunt, nu sunt nici pro nici contra rezistentei si a trollingului. Absenteistii vor iesi la vot? Si daca da, cu cine vor vota? Cu Iohanis? Ma indoiesc. Astia l-au facut presedinte fiindca li s-a oferit sansa sa-i dea in barba la Ponta. Intre timp multi din votantii lui Iohanis s-au lamurit ca nu este decat un mic hotoman de Sibiu care a furat si el cateva case, ca tot edilul de dreapta (nu chiar ca Falca care are de 100 de ori mai multe decat penibilul de la Sibiu) dar care nu raspunde penal, asa ca ceilalti smecheri din celelalte partide.
   Parerea mea e ca Iohanis va pierde si la parlamentare. PSD va avea din nou majoritatea fiindca absenteistii nu vor avea nici un motiv sa mai mearga la vot – si mai constienti de faptul ca daca vor vota vor deveni complici la ce va urma si ce va urma va fi o mizerie. Marii patrioti nu-l vor vota pe cel care s-a dus sa defaimeze tara la UE. Ungurii incep sa nu mai conteze, minoritatile nu conteaza de mult. USR-istii s-au dovedit penibili prin sustineri, prin prostie si prin manipularile ordinare.
   Eu cred ca rezistentii sustin, far sa-si dea sema bineinteles majoritatea dintre ei PSD-ul. Se potriveste fiindca ei sustin structurile de forta ale statului impotriva individului, adica au revendicari de stanga spre extrema-stanga. Ca vor, ca nu vor rezultatul va fi negru si la el au pus si ei umarul, chiar daca nu-si dau seama. Poate ca unii dintre ei vor deveni constienti de cat au fost de rai si prosti. Doar poate, ca probabilitatea, la cat sunt de rai si de prosti, este sa nu-si dea seama.
   Si daca la alegerile viitoare castiga PSD atunci toti rezistentii astia vor trebui sa se declare invinsi, sau poate ca nu, ca ei fiind atat de prosti, vor continua lupta de rezistenta.
   Oricum este foarte dificil sa fii rezistent si critic al lui Falca ca chestiile astea doua nu prea merg impreuna, sau poate merg?

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Întrebarile Dumneavoastră de la început dovedesc o anumit viziune aș zice simplistă despre politică în general și înca ceva: faptul că, așa cum majoritatea acestei țări, sunteți prizonierul politicianismului românesc.
    Va propun o perspectiva mult mai simplă și clara: a cetăteanului responsabil. Cel care își face treaba si se achita de obligatiile sale catre societate – impozite, taxe, actiuni de binefacere si solidaritate – cerând în schimb din partea celor pe care i-a ales munca responsabilă si onestă.
    Din această perspectivă apartenenta la partid nu mai este decisivă, judec nu din spirit de gașca, ci din cel al celuia care de exemplu vede ca la Arad firma de deszapezire si-a batut joc de arădeni, responsabilitatea primarului fiind in acest caz sa ceara explicatii de la aceasta firma. Daca nu o face inseamna ca este in cardasie cu ea, indiferent ca se numeste Falca si ca este din nustiuce partid. Aceeasi atitudine pentru guvernanti: in momentul in care vad ca premierul actual al Romaniei are greutati cu citirea unui text, cer, indiferent de alte considerente, inlocuirea ei.
    In ceea ce ma priveste sunt de stanga, am spus asta mai de mult si pe aici, adica am sensibilitate de om de stanga: consider ca statul trebuie sa vegheze la cei care nu se descurca singuri si trebuie sa-i tina din scurt – impozite si control financiar riguros – pe cei bogati. Cu toate acestea nu sunt PSD-ist, n-am cum sa fiu, fiindca PSD-ul actual nu este un partid de stanga, ci o gască in jurul unui om. Asa a fost de la inceput din pacate, oamenii in jurul carora s-a strans gasca fiind in ordine: Iliescu, Nastase, Ponta, Dragnea.
    Dar asta nu inseamna ca tin cu PNL, un partid complice, inclusiv la eliminarea PNTCD din viata politica, inseamna ca judec dupa performanta lor politica si administrativa si ii taxez in consecinta.
    In concluzie contradictiile pe care le prezentati sunt sofisme și pretiozitati politicianiste: da, pot s-o sustin pe Kovesi fiindca o consider instrumentala in lupta impotriva coruptiei si nu pentru ca este sustinuta de PNL – de altfel nici macar de PNL, ci de UE -si pot fi impotriva lui Falca atunci cand vad ca isi bate joc de Arad si arădeni.
    Iar daca se protesteaza pe strada impotriva unor masuri cu care nu sunt de acord ma alatur indiferent din ce partide sunt sau simpatizeaza cei care protesteaza.

    +2 voturi
    +1
    -1
    • Am incercat sa ma raportez la un panflet cu ceva ironic. Este evident ca analiza mea este de 2 bani. Ideea a fost sa ridic problema unor contradictii, nu din articol, ci din declaratiile care se rostogolesc astazi in spatiul public. In spiritul panfletului am incercat sa scot in evidenta sustinerea PSD-ului si a lui Dragnea prin activitatea rezistentilor. Cred ca ar fi foarte haios daca am putea vedea fetele rezistentilor derutate de faptul ca ei sunt cel mare sprijin a PSD-ului. Nu putem sa le vedem dar ne putem imagina privirea neincrezatoare, pufaiala a scarba si atitudinea defensiva, urmate de ochii plecati in jos in cautarea, nu a adevarului ca asta este pentru cei mai putin decisi, hotarati si barbati, ci in cautarea unui capat de ata de care sa se agate – musai sa gaseasca asa ceva ca altfel ar trebui sa recunoasca ca au fost pacalici si rezistentii, pentru ca sunt rezistenti, nu vor ceda, vor rezista … adevarului, chiar daca asta inseamna sa se minta inclusiv pe ei.
     Eu nu am fost niciodata de stanga fiindca eu vad stanga ca fiind o doctrina care recunoaste majoritatii mai multe drepturi decat individului, pe care este dispus sa-l sacrifice, chiar daca individul ala impreuna cu altii formeaza majoritatea. Cand ma gandesc la stanga ma gandesc la grohaitorul arogant care se considera uns de soarta, in masura sa decida pentru majoritate, care nu este altceva decat o adunatura de suboameni. Urasc cand vine cineva, recte statul, sa-mi spuna ce este bine pentru mine, cu premiza eronata indusa, ca eu sunt prea prost sa decid pentru mine. Eu ma feresc de stanga fiindca este plina de grohaitori din astia, care construiesc un stat din ce in ce mai opresiv, mai abuziv, mai imbecil, mai neomenos, mai corupt si mai nefunctional. Eu sunt pentru economia de piata, pentru concurenta, pentru libertatea individului care sa se opuna intereselor majoritatii, in realitate a interpretarii date de grohaitori ca fiind ale majoritatii. Mie imi place respectul pentru ideea de proprietate si tot ce inseamna asta: libera folosinta a proprietatii si responsabilitatea folosirii ei, adica ideea de responabilitate care sa intervina prompt, indiferent de cine este in discutie (este o aluzie la sustinerea lui Kovesi, cea pusa de Basescu, care considera unii nu trebuie sa raspunda pentru deciziile care trebuia sa le ia si nu le-a luat sau pe care le-a luat si au fost gresite). De dreptul de proprietate tine si povestea actuala a salubritatii: nu suport sa negocieze smecherii gunoiul MEU menajer si apoi sa vina si imi IMPUNA un contract pe care euNU-L VREAU. Si vrea sa mi-l impuna prin forta statului. Eu statul asta nu-l suport, este unul bolsevic.
     Si asa vedem ca abordarile abuzive de extrema stanga se regasesc atat la PSD-isti cat si la liberalo-pedelistii nostrii si daca va uitati in trecut vedeti ca nu exista nici o deosebire intre Dragnea si Falca sau oricare alt politruc care considera ca are o manire divina care-i da dreptul sa mai ajute pe mine cu sila – intamplator ajutoarele statului pierd pe parcurs niste comisioane foarte convenabile politrucilor si structurile de forta, tot ale statului, in imensa batjocura, identifica taman o baba care vinde marar fara bon de casa.
     Sincer nu stiu cum ati ajuns sa definiti justitia ca fiind DNA si Kovesi si injustitia ca fiind PSD si Dragnea. Poate credeti ca stam bine la capitolul justitie? Eu cred ca toata lumea stie ca totul este furat si mintit, excrocat si inselat (ies din casa pe strazi nesfaltate, pe o zapada batatorita de 20 cm, pe derdelus si ajung la podul Traian sa vad un mascarici pus sa-i faciliteze tortionarului local tranzitul auto, trec podul si vad tot Romanilor redus la o singura banda de statiile facute de tortionarul nostru cu sacose de bani din banii nostrii, ajung cu copii la scoala – o alta mizerie formidabila in care daca vrei sa ai rezultate mergi la meditator/evaziune din start, in care salile de sport construite din bani publici sunt ocupate de smecherii care dau spaga conducerilor scolilor sau care sunt si smecheri si-i fac favorul directorului ca le ocupa sala, ajung la lucru unde nimic nu merge din cauza saraciei, a puterii de cumparare scazute, a nivelului de educatie slab, a sarcinilor catre statul hraparet exagerat de multe – de mentionat fascinanta taxa de orar – un delir total, ilegal, abuziv, inutil, prostesc etc.). Ideea este ca corputia este totala si endemica. Sa afirmi in contextul asta ca DNA isi face treaba inseamna sa fii desprins rau de realitate. Invers, sa te opui oricaror incercari de indreptare – nu exclud posibilitatea sa se faca smecherii (cu toate ca n-am auzit argumente coerente in sensul asta) pe un rationament irational si justificat doar de neincredere (neincredere care este justificata dar care trebuie verificata si nu respinse apriori orice propuneri).

     0 voturi
     +1
     -1
  2. Si doar punctual ca e tarziu ….termenul de suboameni aparu ce sa vezi …in cea mai mare civilizatie ” de stanga ” …la nazisti…untermensch …si truismul ala cu respectul pt proprietate responsabil…si statul bolsevic…ma leshi?

   0 voturi
   +1
   -1
   • Ba, ar cam trebui in conformitate cu îndatoririle sale de administrator al orașului, dacă o firmă cu care orașul are o relatie contractuală nu-si face datoria, administratorul-șef este primul care s-o cheme la ordine.
    DNA intervine tocmai atunci când acest lucru nu se întâmplă, fiindcă este un semn clar de coruptie la nivelul administrației.
    Numai că DNA nu poate face nimic până când nu are indicii, probe, mărturii…

    +2 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.