vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day: Sfaturi practice și medicale de stat în România după August

    de Lajos Notaros | 5 septembrie 2019, 8:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    0

    Odată cu intrarea în septembrie, viața în România devine problematică.

    Nu-i deloc o întâmplare înghesuiala de la graniță din ultimele zile ale lui august, sutele de mii de români părăsind în trombă țara lor de baștină, acolo unde de ani buni revin doar în vacanță, la nunți sau la botezuri.

    Luna cea mai bună pentru petrecut în România este, așa cum se știe din cele mai vechi timpuri, august, având marele avantaj că, mai nou, majoritatea celor care te-ar putea deranja în țară pleacă și ei peste hotare, pe plajele de unde pot trimite pe FB celor rămași acasă fotografii de să crape rânza în ei de ciudă. Pleacă mai toți, șefi și șefuți centrali și locali, știm sigur că pleacă până și Domnul Meleșcanu, chiar dacă pentru Domnia Sa este de mult indiferent unde se află pe moment.

    Pleacă și jmecherii, ăia cu BMW-uri și Merțane, ăia care aruncă rânjind ambalajele din mașinile gonind cu 150 la oră, nu mai rămân în țară decât pensionarii fără pensii speciale și ăia care chiar au ceva de făcut în țara asta indiferent de anotimp și de partidul aflat la guvernare. Cu asemenea oameni serioși și așezați, în August România devine un colț de Rai, un loc unde te poți plimba nestingherit de nimeni, poți servi o cafea sau un suc în liniște, mai ales dacă găsești o terasă care nu este frecventată de minorii needucați și gălăgioși lăsați acasă dintr-un motiv sau altul.

    În septembrie însă începe viața adevărată, turiștii și românii din diasporă pleacă de parcă ar fi amenințați pe aici de vreun uragan, jnapanii se reîntorc cu gândul la Crăciun și Revelion, singurul obiectiv care le mai rămâne până în primăvara următoare. Începe școala sau ceea ce se cheamă mai nou așa, în octombrie încep și universitățile, alea multe și mărunte care produc niște chestii care se numesc diplome și care îți pot fi de mare folos în caz că vrei să pătrunzi în elita țării, cea care din timpuri imemoriale știe că dioxidul de carbon se pronunță corect codoi.

    Având toate acestea în vedere, am crezut de cuviință să vin cu câteva sfaturi de sezon din experiența proprie, menite să trecem mai ușor peste această cruntă perioadă până la sezonul estival de la anul. FB-ul este inundat de asemenea îndrumări, citate din oameni celebri, sfaturi la te miri ce. Decât să vin cu povețe privind viața sexuală, alegerea șamponului ideal sau să vă spun cine ați fi dacă n-ați fi ceea ce sunteți, m-am gândit că e mult mai util să vă ofer aceste directive din propria mea experiență.

    2

    Înainte de toate, vedeți cu Facebuku!

    Petreceți timp puțin și selectiv pe afacerea lui Zucky. Treceți repede peste pozele care ilustrează fericirea, bunăstarea celorlalți, nu vă opriți nici la cele care își aduc aminte de zilele de August petrecute în Grecia sau Egipt. Nu vă băgați nici în cele politice, știți alea în care unul spune despre celălalt că e prost, hoț și corupt ca a doua zi celălalt să i-o întoarcă înzecit. Să nu vă opriți nici la citatele celebre din oameni celebri, cele care au darul să vă umple de înțelepciune de nivel zero, adică cele care susțin că viața este ca o frunză în vânt sau ca o piatră care cade. Nu exagerați nici cu postările cu animale drăgălașe, pisici, câini, sconcși. Nici un animal nu arată și nu se comportă în viață reală ca pe FB.

    Fiți selectiv și cu televizoru!

    Uitați-vă doar la seriale englezești sau scandinave, sub nicio formă nu vă uitați la posturile de știri românești sau, pentru bărbați, canalele de sport care transmit meciuri din campionatul național. Dacă nu aveți puterea să vă rețineți de tot, optând pentru o bere cu amicii sau o bârfă cu amicele, urmăriți meciuri din campionatul englezesc, spaniol sau, ca ultima soluție, italian.

    Nu vă uitați la meciurile Simonei Halep decât în reluare, atunci când știți sigur că a câștigat. Nici la Gigi să nu vă uitați! Nici măcar în reluare!

    3

    Schimbați canalul, oriunde v-ați afla, dacă apare CTP-ul!

    Ocoliți orice temă ce ține de politică, partide, alegeri sau orice legat de ce se va întâmpla înainte și după Crăciun și Revelion. Nu vă băgați nici la discuțiile interminabile despre prostia Vioricăi Dăncilă, nici măcar cu observația că inteligența trece pe lângă prostie, fiindcă nu are treabă cu ea.

    În ceea ce privește alegerile prezidențiale, nu vă mai ocupați cu ele, luați-o ca pe vremea când realegerea era un lucru normal și așteptat de toți și nu era nici Facebook să spună că Johannis este cel mai tare sau, exact invers, că Johannis pentru noi este soțul lui Codoi.

    Nu încercați nicio rețetă de pe FB, nu cumpărați nimic care vi se recomandă prin promoțiile interminabile, cel mai bine ar fi de fapt să renunțați și la telefonul smart, trecând la unul mai simplu care sună și arată cel mult ora exactă. De altfel, dacă nu vi se pare prea deplasat, ar fi bine ca din când în când să mai puneți mâna pe o carte, știți, chestiunea aia care merge singură, nu are nevoie de baterie sau acumulator, ajunge doar să o răsfoiți cu mâna.

    857 48859

    Pentru asta e important ca din când în când între mașină și pat să vă opriți pentru câteva minute pe propriile picioare, să vă puneți într-un fotoliu, să nu apăsați pe nimic, să vă întindeți doar spre un raft pe care există măcar o carte.

    Chiar dacă acea carte ar fi cu povestirile lui Andersen sau a fraților Grimm pe care l-ați primit premiu la școală acum câteva decenii când școala chiar era școală și se mai dădeau și astfel de premii…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.