Enola Day: Senzațional și nemaipomenit sau zece idioțenii cu care te prostește Facebookul (I)

  de Lajos Notaros | 21 februarie 2019, 9:01 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  0

  Vorbim de Facebook ca de ceva care le înlocuiește pe toate, stă în loc la orice, devenind ușor și pe nesimțite piața publică, dar și discuția înainte de culcare, asta ca să nu mai pomenim de cafeaua zilnică sorbită, pe vremuri, să ne înțelegem, în compania unor prieteni sau colegi buni.

  Facebookul a devenit prin părțile acestea ale lumii – pe la alții mai există și Twitter, ca să nu mai vorbim de ruși și chinezi în lumea lor ciudată– un spațiu absolut de existență, nu-i de mirare că este mediul în care, pe lângă lucruri oarecum folositoare, apar cele mai mari tâmpenii, aberații, manipulări și înșelăciuni, în fond escrocul de pe vremuri, cel care încerca să te mintă, să te înșele, să-ți scoată banii din buzunar pentru ceva absolut netrebuincios și de două parale s-a mutat de pe stradă pe FB, așteptând, cu răbdare neschimbată, apariția fraierului.

  Și care, nu vă faceți griji, vine, nu vă faceți iluzii, nu încercați să vă dați mari, ați căzut și Dumneavoastră nu odată în capcana lor întinsă prin zâmbete, promisiuni și cuvinte pompoase.

  Pornind de la aceste idei, am hotărât așadar să realizăm un top de zece al celor mai idioate provocări cu care ne servește prin, în și pe FB lumea din aceste zile, mizând de fiecare dată, așa cum o fac escrocii de când e lumea, pe ignoranță, incultură, frustrări, curiozitate și așteptarea șansei celei din urmă.

  1. Știri de senzație și dezvăluiri nemaipomenite

  Dacă vrei să afli cu cine s-a întâlnit Elena Udrea în Costa Rica, cui i-a spus Dragnea că e un bou, va trebui să deschizi știrea, eventual doar după ce ai distribuit-o – că așa se face audiență, nu-i așa? – ca să afli că Elena s-a întâlnit cu o maimuță într-un parc din Costa Rica iar Dragnea i-a spus ești un bou unui bou cu care s-a întâlnit lângă vila sa din Slobozia. Desigur, lista știrilor de senzație este infinită, adaptată comunității căreia se adresează, la noi merg bine știrile cu tot felul de dezvăluiri care nu dezvăluie nimic, cu ungurii care vor Ardealul, oameni importanți în ipostaze compromițătoare, respectiv știrile sportive din care aflăm ca Simona Halep nu așteaptă un copil.

  2. Frumusețile nebănuite și necunoscute ale patriei

  Cu o subgrupă pentru naționaliștii înverșunați care se referă la noi dovezi privind faptul ca românii au fost primii în toate, un succes enorm au pozele fake – preluate ilicit – care sunt prezentate ca fiind făcute în România. Este vorba de castele, serpentine spectaculoase, peisaje impresionante din lumea mare și care sunt prezentate cu titlul impresionist în stilul: nu știai, nu-i așa că avem și așa ceva în țară. Favorita mea este un hotel de lux în stil castel din Canada, prezentat drept Castelul Roșu din județul Bacău, care circulă de ani de zile cu zeci de mii de like-uri și distribuiri pe FB-ul românesc, degeaba vine câte unul să ne lumineze despre ce este vorba de fapt, avalanșa odată pornită, nu mai poate fi oprită doar de venirea primăverii sau a Apocalipsei.

  3. Soluții miraculoase

  Și în acest caz lista este nesfârșită, începând cu rețete miraculoase pentru slăbit la femei și soluții ultimative la potență și performanțe sexuale la bărbați. Domeniul, cu toate acestea, vizează înainte de toate femeile, având în vedere, se pare, credința lor nezdruncinată în miracole și happy-end. Cum să scapi de riduri, cum să arăți cu 20 de ani mai tânără când ai treizeci, cum să te îmbraci și să te dezbraci, cum să dai gata orice bărbat, nemaivorbind de infinitele trucuri cosmetice care te vor face să dai clasă la Angelina Jolie sau la Lady Gaga. O subcategorie este a rețetelor miraculoase, ieftine, sănătoase și ușor de gătit, având singurul dezavantaj că va trebui să dai o tură la cel mai apropiat supermarket, în fond o distracție în plus. În fine, o subcategorie a subcategoriei sunt produsele naturiste care îți rezolvă toate problemele, începând cu crizele biliare și terminând cu criza în care te afli de obicei și iremediabil. Noroc că există soluție și pentru asta.

  4. Testele de inteligență, perspicacitate și altele care îți arată cum ai putea fi dacă nu ai fi cum ești

  Ideea este că ești un geniu, cel mai frumos sau frumoasă, apetisantă și cuceritoare, dacă ai fi animal ai fi cel mai sigur leu sau lebădă dacă ești femeie, nemaivorbind că vei îmbătrâni frumos iar dacă ți-ai schimba sexul, ai fi la fel de atrăgător sau atrăgătoare, în fond doar 10% dintre oameni pot vedea, așa cum vezi tu dacă te concentrezi un pic, cifra 35 dintre pixelii mărunți în care este ascunsă iar la întrebarea dacă Eminescu a fost poet sau jucător de fotbal doar cinci la sută dintre români știu răspunsul corect.

  5. E simplu și cât de adevărat este dacă și Tolstoi a spus asta

  Uite, asta simt și eu, o voi distribui sau mai bine fac eu un post de al meu pe fundal roz (roșu dacă sunt bărbat): Cel mai de preț în viață nu este averea, ci bogăția sufletească care o însoțește. Alături de pozele de familie și cele din călătorii, la care vom reveni în partea doua, citatele din oameni celebri postate de oamenii Facebookului mai puțin celebri reprezintă modul prin care acesta îi face dependenți, îi obligă, pur și simplu, la acest mod de viață virtual în care devenim mai frumoși, mai deștepți și mai culți decât suntem în realitate. Desigur, citate celebre, cărți cu înțelepciuni și aforisme au existat și înainte de FB, numai că alea erau citite în intimitate, nimeni, în afara familiei sau a prietenilor apropiați, nu afla ce gusturi, ce preocupări intelectuale ai, acum însă mii de oameni se minunează de profunzimea ideilor citate, de cele mai multe ori niște locuri comune care prostesc de secole mințile mai puțin rafinate.

  Ceea ce contează însă este imaginea pe care o creezi despre tine, în fond trăim cu toții în virtual, adică în minciună, ca s-o spunem pe aia dreaptă…

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.