luni, 24 martie, 2025

Special Arad Logo

    Enola Day – Psihoza socială care ne înghite pe nesimțite și nu are unde să ne… scuipe

    de Lajos Notaros | 30 ianuarie 2025, 7:45 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    12

    (foto: DataScientist.com)

    Nu a început de ieri, chiar dacă cei care se trezesc filozofi pe site-urile sociale au început să se agite mai tare în ultimele luni. Fenomenele și procesele sociale au această caracteristică, explodează pe nesimțite, punându-i pe cei mai reflexivi să se întrebe: dar ce se întâmplă, care sunt cauzele, când a început nebunia? Iar cea de acuma este și mai greu de identificat și diagnosticat, având în vedere mediul virtual în care se desfășoară cu predilecție.

    Aceasta este noutatea psihozei sociale de acum. Și în asta constă și caracterul ei straniu și incomparabil.

    Până acum, marile psihoze istorice se declanșau în urma unor evenimente evidente, chiar palpabile, de cele mai multe ori legate de războaie sau alte activități agresive ale comunităților umane prinse în vârtej. Ajunge să ne gândim la cele două războaie mondiale și la nebunia din jurul lor. Că a fost vorba de fascism, nazism sau comunism, boala putea fi identificată relativ ușor.

    energie curent andrey-metelev-qpAOxji4dAo-unsplash
    Foto: Andrey Metelev / Unsplash.com

    Tratamentul, de asemenea, e vorba de carantină, de izolarea celor care se considerau sănătoși de cei bolnavi, ajunge să ne gândim la deceniile de „război rece”, atunci când occidentul, în frunte cu SUA, se apăra de bacteria totalitară prin reducerea la minim a contactelor cu „lagărul” socialist.

    Asta după ce, în urma celui de al Doilea Război Mondial, cel fascist a fost extirpat. Sau cel puțin așa părea.

    Acum, dacă observăm lumea occidentală – de care, de o lună, aparținem și noi cu tot tacâmul –, la prima impresie nu găsim nimic care să ne explice explozia de idei și sentimente extreme, agresive și amenințătoare care bântuie de o vreme această lume pe care o credeam o oază definitivă a păcii și înțelegerii constructive dintre popoare și națiuni.

    Și atunci, totuși, cum se explică revenirea lui Trump în SUA, jocurile de glezne în fața Moscovei ale unor țări abia scăpate din lagărul socialist, înverșunarea cu care cei care se cred a fi noua „avangardă” a istoriei încearcă să își impună, cu orice preț, ideile și crezul?

    Donald Trump și Elon Musk
    Foto: rte.ie

    Subsemnatul bănuiește că toate acestea reprezintă consecințele mai puțin faste ale revoluției cibernetice care a început tocmai în perioada în care împărțirea lumii în două mari tabere părea că se termină. E vorba de anii optzeci-nouăzeci ai secolului trecut, atunci când explozia tehnologiei digitale în SUA i-a făcut până și pe liderii din Moscova sau Beijing să o lase mai moale. Era evident că dacă această ruptură dintre occident și restul lumii rămâne, ei nu vor profita nimic sau, oricum, prea puțin din noile posibilități pe care le oferea noua tehnologie și care, pentru cei atenți și orientați, se întrezăreau de pe atunci.

    Și s-a produs atunci o deschidere cum n-a mai fost în istoria lumii de care ne amintim sau știm cât de cât. Părea că mergem spre ceva nemaivăzut și auzit, un fel de globalizare a ideilor care schițau o lume a colaborării și înțelegerii. Fără să mai vorbim de belșug și de alte cele care fac posibilă o viață demnă și îndestulată. Desigur, toate acestea se refereau la modelul occidental, la acel model la care părea că se raliază cea mai mare parte a lumii, în frunte cu fostul lagăr sovietic, dar semnale veneau și din îndepărtata China și alte societăți luate pe nepregătite de noua posibilitate pe care o oferea explozia tehnicii de calcul.

    Numai că una este speranța și cu totul alta modul în care se transformă ea în realitate.

    Explozia internetului a schimbat fundamental modul în care comunicau oamenii de milenii. Dialogul a fost mereu o povară pentru cei care doreau cu tot dinadinsul puterea, iar noua tehnologie a făcut posibilă eliminarea ei.

    Ia, gândiți-vă un pic: în fața ecranului ești singur, cauți ce îți convine, ce te confirmă în convingeri și nu trebuie să te temi că vei fi contrazis.

    robotica
    Foto: ntnu.edu

    Nu te contrazice nici măcar IA, acea inteligență artificială care deocamdată este doar o prelungire a clișeelor de percepție și gândire a omului mediu, al acelui om care figurează doar în statistici. Altfel spus, internetul, nici în forma sa cea mai „inteligentă”, nu declanșează dialogul, ci întărește imitația și conformarea.

    Iar în această formă, să sperăm încă primitivă, oferă celor vicleni și ahtiați după putere un mijloc perfect de a manipula conștiința celor mulți, a celor care așteaptă de la alții soluția. Și mai este o problemă: noua tehnologie se află sub controlul unui număr mic de oameni, o adevărată oligarhie a informației și a tehnicii digitale. Pentru cei din fruntea unei puteri politice nu este o problemă să controleze această mână de oameni, așa cum vedem acum cu ocazia noii ordini politice din SUA.

    Ce se întâmplă acum pe aici, pe la noi și alții de o seamă cu noi, nu este decât o imitație palidă și de multe ori deosebit de stângace a celor care se întâmplă în cetatea în care puterea politică și noua tehnologie își dau mâna. Nu este o întâmplare că la ceremoniile de inaugurare ale lui Donald Trump se înghesuiau mai toți capii marilor întreprinderi de comunicare digitală. Asta fără să mai vorbim de Musk, cel care efectiv personifică această împreunare contra firii dintre putere și comunicarea planetară.

    Este un sindrom al psihozei pe care o trăim și despre care nu știm cum se va termina. Pericolul este cu atât mai mare cu cât se știe, ca să se termine orice psihoză cât de cât are nevoie de un șoc.

    Să sperăm că am învățat din trecut câte ceva și ne vom opri la timp, nu ne vom șoca cu un război…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. … ceva similar din vremea imparatului bizantin Alexios Komnenos si Papei Urban al II-lea, dar de data aceasta conditiile sunt mai complexe; totusi se pare ca revin „cruciadele” – asa, sa radem, sau nu?Vestul se afla pe marginea unei prapastii. Banuiesc ca este genul de moment la care Papa Urban al II-lea a asistat in 1095 d.Hr.Daca se intampla ca astazi sa fie Ziua Sfintilor Trei Ierarhi, Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul si Sfantul Ioan Gura de Aur, va doresc o zi excelenta tuturor.Multa sanatate Maestre.

      0 voturi
      +1
      -1
    2. mă uit prin ziare, în zare și nu văd nimic legat de anularea alegerilor, de atentatul la democrație și la statul de drept și cînd găsesc ceva este o imensă mizerie care face trimitere la narativul favorabil sistemului …. și așa îmi dau seama că presa, în imensa ei majoritate este una partizană, mituită și trădătoare a propriilor cititori și a publicului în general, un simplu instrument de propagandă al intereselor celor care plătesc (al statului, al partidelor, al firmelor aflate în relații de condiționare față de stat), niște oficioase jenante.

      Dată fiind constatarea de mai sus apare ca fiind nu numai oportune ci chiar necesare alternativele oferite de social media.

      Referirea la dialogul inexistent în social media …. de pe orice planetă ai veni și oricât ai fi de pasionat de presa tradițională tot ai observa mai mult dialog în social media decât în presa aservită. Cred că este vremea ziaristului independent care poate să se exprime liber, fie la un ziar, fie la altul, fie în social media dacă nu găsește ziare care să tolereze alte păreri decât pe cele oficiale.

      În concluzie aș spune că înțeleg deranjul pentru cei din presă care încep să devină tot mai irelevanți și asta pentru că nu au profesionalismul minim necesar pentru o informare corectă. Ce-și face omul cu mâna lui se cheamă sefie.

      +5 voturi
      +1
      -1
      • Cam simplistă aprecierea presei.
        Se știe de când e lumea că publicațiile independente reprezintă excepția, majoritatea publicațiilor, fie că sunt ori ba online mai nou, sunt nevoite să recurgă la susțineri care pot influența în favoarea lor conținutul publicistic. Situația este așa peste tot în lumea numită odată liberă, nu doar la noi.
        Diferența dintre noi și ei este că, având în vedere noua realitate, publicațiile online cer sprijinul cititorilor. Iar cititorii reacționează și dau un ban pe publicație. E absolut firesc, în fond până la apariția online-ului ziarele, revistele se vindeau la un preț, se făceau abonamente, cu alte cuvinte, publicațiile aveau un venit propriu din vânzarea produsului. La ora actuală, cel puțin la noi, această bază a presei a dispărut, nimeni nu plătește nici cinci bani ca să citească presa online. Sunt publicații – de obicei cele cu pretenții de independență editorială – care cer, dar nu condiționează accesul contra cost. Nu ca în restul lumii, acolo unde, trebuie să plătești ca să accesezi The New York Times sau The Guardian, The New Yorker, să pomenesc doar publicațiile la care am abonament.
        Ziarele românești pur și simplu se tem să facă asta, având în vedere pericolul ca cititorul să îi refuze, să se ducă la alții pe gratis, indiferent dacă e sau nu independent.
        Până când cititorul românesc avizat citește pe gratis, nu prea are dreptul să se plângă. În fond asta este, produsele de calitate au un preț.
        Iar în ceea ce vă doare, hotărârea CCR de anulare a turului doi, sunt destule publicații care pun problema așa cum vă convine și credeți DVS. Nasolia e că nu sunt nici alea independente, ci subordonate unor interese bine știute. Și evidente…

        +4 voturi
        +1
        -1
    3. Comisia Corupților din România

      @….
      Pe Contributors sunt destule articole în care este dezbătută și analizată decizia cecereului. Unele sint scrise de specialiști în domeniu și care folosindu-se de aceiași constituție, spun mai voalat sau mai direct că cecereul a făcut un abuz.

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Mersi de completare, așa este și nu numai pe Contributors.
        În general și nu de azi de ieri, presa care ține cât de cât la ștaif este plină de articole privind funcționarea defectă, coruptă a instituțiilor. În acest caz este vorba de CCR, iar discuția este binevenită în situația în care se pune problema în contextul corect. Defecțiunea a început cu mult înainte, atunci când organele abilitate nu au cerut raport CNSAS despre toți candidații la președinție. De altfel, e o problemă veche, există o prvedere privind toți demnitarii de stat privind obligația de a da o declarație cu privire la faptul daca au fost securiști sau colaboratori, iar CNSAS-ul să confirme sau sa infirme cele declarate.

        +4 voturi
        +1
        -1
    4. @ Comisia Corupților din România
      M-am uitat pe contributors. Povești povestite de o autodefinită elită prin care caută să se păromoveze ca intelectuali. Eforturi și eforturi. Asta-i problema cu dăștepții, intră în detalii să demonstreze alte detalii și la final trag niște concluzii pe baza unor raționamente care au la bază detalii nesemnificative, incorecte logic, termeni cu mai multe înțelesuri, sofisme din care reiese cu evidență intenția de manipulare, utilizarea de informații neverificate, acreditarea unor afirmații ca fiind valide deși nu există nici o posibilitate de confirmare etc. Cel mai evident în eforturile de manipualre de pe contributors ale curajoșilor intelectuali de intelectuali este procedeul de manipularte prin care se pornește un raționament de la mijloc pentru a propune soluții aparent logice (zic aparent logice fiindcă nu au la premize informațiile de la început, omise intenționat), la fel ca propoziția ta, aparent simplă și informativă, dar care urmărește să acrediteze ideea că presa din România este valabilă, corectă, informativă și formativă. În concret, 99% din presă are un comportament de presă de partid, partizană, fără nici o referire la starea de fapt actuală.
      Starea de fapt:
      – niște șmecheri au grupat alegerile să fie bine pentru ei și au pus alegerile parlamentare în paranteza celor 2 tururi de la prezidențiale – fapt, nu speculație.
      – CCR validează primul tur – fapt.
      – Se organizează alegerile pentru parlament la o săptămână după primul tur – fapt.
      – se organizează alegeri la o săptămână după parlamentare care sunt întrerupte – fapt.
      – se anulează alegerile de CCR cu 1/2 zile înainte – fapt.
      – anularea dispusă de CCR s-a făcut la autosesizarea CCR de către CCR – fapt.
      – anularea a fost argumentată de bombardamente. atacuri la baionetă pe tiktok – fapt.
      – nu există nici o posibilitate să se considere că atacurile de pe tiktok sunt de natură a diminua discernământul alegătorilor – fapt.
      – înainte de alegeri oamenii aveau discernământ și după alegeri electoratul își recapătă discernământul pierdut în timpul turului 2 – speculație pentru proiști/de fapt face parte din realitatea prezentată de CCR și de sistem.
      – la urne nu s-au prezentat votanți întregi la cap ci niște zombii bombardați de ruși pe tiktok – speculație a sistemului.
      – deși bombardamentele pe tik au demarat cu mult înainte de turul 2 nu au afectat și turul 1 care a fost validat, nici parlamentarele care au fost validate, oamenii find tâmpiți numai pentru cele 24 de ore sin turul 2 – premiză speculativă a CCR.
      – CCR s-a sesizat fără să aibă dreptul de a se sesiza – fapt.
      – CCR a avut informații nepublice, rapoarte făcute de organizații secrete, foarte convenabil – care nu pot fi verificate – fapt.
      – CCR fără să fie întrebată îi prelungește mandatul paltonului – fapt.
      – cum la fotbal câștigă cel care dă mai multe goluri, tot așa la alegeri cîștigă cel care obține cele mai multe voturi – în teorie, nu și în realitate.
      – realitatea e că în România nu se numără voturile dacă, nici nu se mai votează dacă există risul să iasă altcineva decât trebuia – fapt.
      – avem un președinte peste mandat – fapt.
      – avem un premier nominalizat de un președinte peste mandat – fapt.
      – guvernul ilegitim format de Iohanis, cel peste mandat organizează noi alegeri – fapt publicat în M.Of.
      – la alegerile care se reiau vor participa toți cei care se înscriu – în teorie, fiindcă există suspiciunea că unii nu vor putea candida.
      – la alegerile care se reiau vor participa și cei care au pierdut în turul 1 validat de CCR – fapt.
      – se poate trage concluzia că unii candidați vor putea candida din deși au pierdut fiindcă așa trebuie – concluzie logică.
      – noi suntem stat democratic – fals.

      +9 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.