vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Enola Day – Moartea lui Charlie Watts pe Feisbuc sau banalizarea lumii

  de Lajos Notaros | 26 august 2021, 7:50 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  3

  Moartea bateristului de la Rolling Stones, o știre care a inundat acum două zile FB-ul, este doar un apropo.
  Gândul mă bântuie mai de mult, chiar dacă, văzând oamenii din jurul meu cu ochii pe ecranele telefoanelor deștepte, între timp s-a banalizat până și această idee.

  Aceea a efectelor nedorite pe care tehnologia digitală, în explozie continuă de vreo trei decenii, aduce în viața de zi cu zi a oamenilor. Și aici nu vorbim de câțiva oameni, ci de populația globului, fiindcă realitatea virtuală astfel creată și recreată în fiecare secundă este precum aerul: te înconjoară fără să-ți dai seama, devenind la fel de necesară, banală și vitală precum acesta.

  În 1978 a apărut prima ediție a unei cărți care a făcut vâlvă și face până în zilele noastre, o carte de popularizare în fond, o publicație așa cum apar cu duiumul în lumea de limbă engleză, un bestseller, cum se numește acest tip de carte în această lume cu centrul ei mutat mai nou în SUA.

  Ideea acestor cărți, care pe undeva prefigurează lumea digitală din zilele noastre, este succesul. Măsurabil, înainte de toate prin faimă și convertibil în cele din urmă în bani.

  A existat Isus
  Cea despre care vorbim a fost scrisă de un astrofizician american Michael H. Hart și cuprinde, cu explicații și argumente, o listă de o sută ai celor mai influenți oameni ai istoriei umane. Scandalul a izbucnit imediat după apariție, fiindcă Hart, un suprematist și naționalist alb, l-a plasat pe Mahomed pe primul loc, Isus fiind doar pe locul trei. Altfel numele sunt previzibile, pe locul doi aflându-se Isac Newton, Isus este urmat de Buddha, prima personalitate contemporană fiind pe locul zece, în persoana lui Albert Einstein. La ediția a doua, din 1992, Hart a mai ”îmbunătățit” lista, introducând pe locul 95 singura personalitate care este în viață chiar și acum, aceasta fiind Mihail Gorbaciov.
  A se reține, lista se bazează pe ideea influenței exercitate asupra lumii și a istoriei ulterioare de aceste persoane și personaje și a fost gândită înaintea apariției internetului.

  Este adevarat ca inaltimea lui Napoleon era de 157m
  În 2013 a apărut am putea spune replica acestei cărți întitulată ”Who is Bigger?”, o lucrare realizată, normal în SUA, de doi specialiști în tehnica de calcul, Skenna și Ward fiind numele lor. Cred că titlul nu trebuie tradus pentru cei de astăzi. Listele, fiindcă sunt mai multe, se bazează pe analiza internetului, pornind de la Wikipedia, sintetizând în esență numărul de pomeniri și referințe ale persoanelor, fenomenelor, evenimentelor pe spațiul virtual.

  Surpriză: pe primul loc nu se află o persoană, ci un stat.

  Normal, SUA, ceea ce ne arată interesul imens al oamenilor din zilele noastre pentru această țară, rolul său decisiv în istoria contemporană. Nici măcar nu este o surpriză, surprinzător poate fi faptul că pe locul doi se află George W Bush, pe trei cel de al doilea război mondial, prima personalitate istorică fiind doar pe locul șapte, după Marea Britanie și Canada, respectiv președintele de atunci al SUA, Barack Obama.
  Ei și nici aici nu este vreo surpriză, Isus îl detronează pe Mohamed, cel care se află doar pe locul cinci al personajelor istorice, după Hitler, Napoleon și Shakespeare. Dar Mahomed este depășit pe lista absolută a ”mărimii” și interesului și de ”vedete” contemporane precum Michael Jackson sau Elvis Presley.

  The Shakespeare Birthplace Tr.b283bad5.fill 1200x600 c75 1
  Pe această listă, cea care exprimă interesul oamenilor care folosesc internetul, nu se află niciun filozof sau scriitor, artist sau creator, eventual om de știință, primul, pe locul 42, fiind omniprezentul Einstein.

  Ce Aristotel, Platon sau Newton? Beethoven sau Mozart? Da Vinci sau Michelangelo? Cine naiba este mai nou interesat de ei? Nimeni sau atât de puțini încât calculatorul nici nu îi bagă în seamă.

  Lumea în care trăim a început în secolul XIX, semnele, nebăgate atunci de nimeni în seamă, apărând în deceniile de dinainte. Volta și-a prezentat bateria lui Napoleon în 1801, dar lumea știe doar de cel din urmă, fără să aibă habar că atunci când caută baterii de 1,5 volți, prin asta îl evocă, fără să vrea, pe marele savant italian. Sau când vorbește de galvanizare după un contemporan de-al lui Volta, numit simplu și italienește Galvani.

  Tot așa cum Faraday – cel care întrebat de Gladstone, prim-ministru al Marii Britanii, de importanța electricității, îi răspunde: într-o zi o veți impozita – sau Maxwell sunt necunoscuți pentru marea masă a celor care se folosește de invențiile și teoriile lor, acele teorii și invenții care au făcut posibilă apariția internetului, ca să ne oprim acum aici.

  Nu e vina lor, desigur, în fond trăim într-o lume așa cum este ea acuma și asta ne ocupă – ca să citez o celebritate electromagnetică neaoșă – tot timpul.

  Scandal in lumea islamica Profetul Mahomed se trage din maimuta

  Stabilirea valorii, ierarhizarea pe criterii de performanță și originalitate nu mai ține de lumea asta virtuală în care ne trăim viața.
  Banalul obraznic și superficialul spectaculos iau locul valorii care le face posibile.

  Desigur, bateristul formației Rolling Stones a fost un tip fain, un familist mai rar în mediul în care s-a învârtit toată viața, elegant și politicos și pe deasupra știa să bată cum puțini alții și la tobe.
  Numai că în lumea reală, în aceea în care viața se luptă fără întrerupere cu moartea, el era un om obișnuit, așa cum suntem cu toții, un banal de care vom uita în câteva zile.

  Poate chiar ăsta este scopul?
  Vom vedea în partea a doua…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.