Enola Day: Mauritius, dragostea mea…

  de E. Nola | 15 ianuarie 2016, 10:49 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  8

  „Mi-am amintit de mecla ta patetică de maimuțoi plăpând! :)))”.
  Așa începe semeseul în care directorul Filarmonicii arădene îi urează la Mulți Ani unui consilier municipal tot arădean. Consilierul Lazurcă a făcut greșeala să spună evidența, în calitatea sa de președinte al comisiei de cultură. Negăsind urechi care să-l asculte, a tras concluziile de rigoare și a demisionat din funcția amintită.
  Un gest mai rar pe aici. Directorul vizat a rămas în funcție, prelungind agonia de peste cinci ani ai Filarmonicii arădene, o instituție creată printr-o inițiativă a cetățenilor arădeni din secolul al XIX-lea. O inițiativă care așeza orașul abia născut printre puținele orașe de pe aici având o societate muzicală și o școală de muzică.
  Se pare că directorul despre care este vorba după acest semese – sau chiar mai înainte – a plecat cu iubita-logodnică în Mauritius. Iar de acolo, din piscina vilei închiriate, a mai transmis un mesaj ”dujmanilor”. Un videoclip postat de iubită-logodnică pe Facebook. Scurt clipul dar cu atât mai semnificativ. Directorul din piscină realizează un selfie în mișcare, ilustrând infantil și asexuat la dolce vita în care se bălăcesc la propriu cei doi, dând cu flitul celor care au altă părere despre lume și viață.
  Semeseul a rămas o chestie locală, însă imaginile din Mauritius au zgândărit foamea de senzațional ieftin a presei naționale. Directorul Filarmonicii arădene și iubita sa din Timișoara au devenit peste noapte celebrități, adevărate exemple pentru cum e să trăiești astăzi în România băgându-ți picioarele în toate.

  Povestea nu s-a terminat încă, se așteaptă finalul, se așteaptă happy-endul fericit pentru toate părțile implicate, ca să folosesc un termen furat de la Gyuri Schwartz. Se așteaptă reacția angajatorului, a Primăriei și a primarului înainte de toate. Chiar dacă a fost o primă reacție, imediat după semeseul citat în prima propoziție, în care primarul Aradului cere demisia directorului. O reacție retorică de fapt, de parcă primarul n-ar avea la îndemână alt mod de a-l schimba pe directorul din Mauritius.
  Povestea însă este mai dramatică. În culisele ei se fofilează o mentalitate, un mod de a fi care aruncă în aer așteptările firești ale oamenilor simpli despre viață, despre viitor și despre existență în general.
  Înainte de toate este vorba de absența tuturor reperelor clasice privind reușita în viață. Chiar dacă realitatea nu confirmă niciodată pe de-a întregul așteptările, până nu de mult, până și prin părțile aceastea ale lumii se presupunea că pentru reușită trebuie să te pregătești, să-ți însușești acele deprinderi și cunostințe care sunt necesare în domeniul pe care îl vizezi. Dar asta după ce ai fost educat cum se cuvine, cu cele șapte clase de acasă și cu cele care le urmează în mod firesc.
  Altfel spus, până acum nimănui nu-i putea trece prin cap că un director de Filarmonică ar putea fi un tip incult și agresiv, o minte primitivă prin care educația a trecut ca apa prin blana câinelui. Aveam o altă imagine despre oamenii care se aflau în fruntea diferitelor instituții de cultură.
  Presupuneam firesc că sunt citiți, educați și pregătiți în meseria lor, rafinați până la aceea subțirime intelectuală și de gust care îi deosebește de cei mulți și mai puțin norocoși. Cu aceste presupoziții normale, ne așteptam din partea lor la gesturi elegante și comportament de domni adevărați, la vorbe alese cu grijă și artă, la un mod superior de a fi în lume, atât de superior încât să ne putem uita la ei cu plăcere și mulțumire pentru ce ne oferă chiar prin felul lor de a fi.
  Ei, se pare că suntem pe calea pe care aceste diferențe nu mai contează. Ceea ce contează este apartenența la haită, inteligența animalică de a te supune atunci când trebuie și pentru a-ți asigura partea din pradă cu orice mijloace.
  Problema cu videoul scandalos postat în Mauritius cu adresă arădeană este de aceea foarte simplă: videoul nu vine din partea unui crai al lumii interlope sau al unui proaspăt îmbogățit al tranziției infinite din Est.
  Vine din partea directorului Filarmonici arădene.
  Din partea unui om pe care ni-l imaginam până acum în frac, venind elegant spre pupitrul dirijorului sau spre pianul negru din colț să ne prezinte ceva care să ne încânte, să ne îmbogățească, să ne deschidă puțin urechea și mintea spre o lume subtilă în care, spre deosebire de noi, el se mișcă cu ușurință și naturalețe.
  Eu nici acum nu-mi pot imagina directorul unei Filarmonici în postura în care l-am văzut pe cel al Filarmonicii arădene.
  Și cu atât mai puțin să spună ce a spus în acel semese jalnic…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Romania este astazi o cauza pierduta, atat de pierduta incat cei vreo 18 milioane cat mai sunt pe aici, nici macar nu-si dau seama ca cel mai mare dusman al lor sunt ei insisi! Cei prezentati in clip sunt exact reflexia lumii in care traiesc, reflecta valoarea societatii alaturi de care vietuiesc, respira si sunt apreciati, ca daca n-ar fi asa, nu s-ar afla pe ‘’tronurile’’ lor astazi.Cum sa nu-i treaca nimanui prin cap ca un director de filarmonica poate fi ‘’incult și agresiv, o minte primitivă’’, cand tara asta a avut mai bine de 10 ani un presedinte ca Basescu?Romania este tara in care traim. Pana unde poate merge naivitatea si increderea cuiva in ceva ce nu exista, ceva ce este atat de gresit si fara putinta de a se schimba, adica in revenirea la normalitate a societatii romanesti?Traim astazi zile atat de triste incat nici macar napastuitii si nenorocitii de soarta nu mai sunt solidari intre ei.Alienarea societatii romanesti , ratacirea si nesabuinta ei sunt astazi elementele de varf care dau tonul si trend-ul vremurilor.Daca ar fi sa-si faca Romania un SELFIE, ar arata ca o gaura neagra care a inghitit toate valorile care existau candva in societatea asta romaneasca – lichefiata, aflata intr-o disolutie greu de imaginat pentru un om normal.Ce conteza un filmulet care infatiseaza un ‘’tipar’’, un ‘’arhetip’’, al omului NOU – decadent, corupt, imoral, depravat si dispus la orice ca sa-si pastreze avantajele pe care o societate si mai imorala si mai decadenta, descompusa si pervertita i le-a oferit!Indiferent care va fi reactia ‘’oficialitatilor’’, este bine de stiut ca aceste oficialitati sunt mai rele decat cel pe care-l vor pune sau nu la ‘’zid’’.Sa nu mai vorbim de faptul ca nimic nu se va schimba, in sensul adevarat al cuvantului, adica poate sa plece ‘’rasta man’’-ul asta, dar in locul lui va veni tot unul nepotrivit, poate chiar mai rau ca el, si asa si tot asa, la nesfarsit, la Cotroceni, la Guvern, la PMA, CJA, samd, pentru ca asa ne place, mai rau sa nu fie; doar ca mai rau de atat nu vad, personal, cum poate fi!

   +12 voturi
   +1
   -1
   • Imaginea pe care o prezentați este foarte aproape de realitate dar nițel apocaliptică pentru gustul meu.
    Desigur, cei inculți, agresivi și fără scrupule mișună astăzi prin țară parcă mai abitir ca altădată. Să nu uităm însă că în toate timpurile și țările elita cultă, rafinată reprezintă o minoritate.
    O minoritate care trebuie acceptată și susținută de elementele sănătoase ale majorității iar presa, în timpurile moderne, a fost gândită să fie expresia acestei opinii publice sănătoase.
    Eu cred că până și în situațiile care par fără ieșire este mai bine să luptăm, să încercăm să ne salvăm decât să ne complacem în fatalismul atât de dorit de cei care tocmai de asta profită…

    +4 voturi
    +1
    -1
    • … imagine ,,nitel apocaliptica”, dar ea rezulta dintr-o observatie a lumii si a societatii in care fara sa vrem traim si ne miscam.Aceasta minoritate culta si rafinata, exista, intradevar, si de ea atarna in cele din urma reusita sau nereusita viitorului acestei societati bolnave.Imi pun intrebarea daca aceasta elita minoritara va reusi sa infaptuiasca acest lucru, sa trezeasca interesul mintilor mai elevate ale majoritatii.Cred ca ar fi necesar un nou sistem de educatie,deoarece cel existent nu-l indruma pe elev sa iasa din lumea nevoilor umane si sa se indrepte spre o constiinta mai vasta a lucrurilor spirituale.Este un sistem care se termina brusc cu intelectul si ignora facultatea de a intui adevarul, de a depasii instructia academica a mintii!Reusita viitorului societatii romanesti se sprijina pe reusita acelor indivizi care vor avea capacitatea de a infaptui lucruri mari, mai spirituale, care sa intoarca fata acestei lumi triste catre lumina, catre o speranta ca totusi nu suntem pirduti.Nu sunt fatalist, sunt realist, prin urmare: o educatie tinzand la sinteza intelegerii si a actiunii este necesara pentru o viata bazata pe RECUNOASTERE!E greu, foarte greu, depinde de noi daca le vom oferi sau nu ocazia celor care asteapta momentul sa ne puna definitiv in genunchi, ramane de vazut, poate e un examen pe care il vom lua sau
     nu!

     0 voturi
     +1
     -1
     • Completarea este binevenită cu toate că este implicită în text: e vorba de spiritul de haită, bandă, gașcă (mafie) care primează în promovare și nu competența.
      În cazul posturilor strict administrative – consilii de administrație etc – nu bate atât de tare la ochi ca în aceste cazuri care presupun o anumită dimensiune intelectuală, culturală.
      Acolo, la firmele subordonate, incompetența este ”prevăzută” în fișa postului – vezi serviciile și lucrările pe care le efectuează aceste întreprinderi de stat – cetățeanul fiind obișnuit din cele mai vechi timpuri cu manifestarea incompetenței la transporturi, drumuri, parcuri, construcții.
      Tocmai asta ziceam: până acum cultura era o excepție: până și activiștii de partid ai lui Ceaușescu înțelegând că a conduce un teatru, filarmonică, bibliotecă presupune să posezi o minimă calificare intelectuală, culturală.
      Mai nou nu se mai ține cont de asta: dacă luăm la rând instituțiile arădene de cultură, inclusiv cele două centre, vedem că liderii lor au fost promovați toți pe criterii de gașcă (grup politic, de interese, mafie) fără cea mai mică grijă pentru competența presupusă și invocată de altfel.
      Cazul prezentat este unul exemplar: omul pare să aibă, cel puțin formal, calitatea necesară – nu e strungar! – însă în realitate este produsul unui sistem – școlar și de selecție – în care diploma nu mai este un certificat, ci o adeverință, directorul de Mauritius având doar diplome fără acoperire în atitudinea pe care o manifestă fără nicio reținere.

      +1 voturi
      +1
      -1
  2. În acest caz, fără să fie vreo excepţie, eu nu m-am mirat că a ajuns să conducă o instituţie cu o asemenea tradiţie în cultura arădeană. Pentru că toţi, dar absolut toţi, cei care au fost de-acord cu numirea lui (inclusiv fostul consilier) ştiau exact despre cine este vorba şi ce valoare intelectuală şi culturală avea şi are. Deci au permis cu bună ştiinţă naşterea şi perpetuarea situaţiei? De ce? Fiindcă l-au bănuit controlabil, fiind siguri pe faptul că e mai slab decât ei. Prin urmare, se poate deduce uşor un interes comun în numirea şi susţinerea lui. Cum interesul comun nu a fost nici o clipă calitatea actului cultural se poate înţelege la fel de uşor un alt interes. Ce să fie, ce să fie? Urmărirea unui astfel de scop comun de către un anumit grup de persoane se numeşte Mafie. Iar ca orice grup mafiot, în momentul în care un membru scapă un picior pe lângă cărarea bătătorită este eliminat. Din grup, din societate…

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.