Enola Day: Liberalismul românesc între PNL și USR-PLUS, respectiv Eckstein-Kovács și Ghiță Falcă (I)

  de Lajos Notaros | 29 mai 2019, 8:31 PM | Opinii | Recomandările editorilor

  9

  Dincolo de superbul gest al electoratului românesc de a taxa mojicia venală manelistă și a propune variante noi de a face politică se ascunde cea mai mare problemă a politicii românești post-Ceaușescu: absența partidelor adevărate bazate pe principiile de pe acum seculare ale jocului politic de tip occidental.

  Este vorba înainte de toate de așezarea partidelor pe un evantai de la stânga la dreapta în funcție de opțiunile lor pentru administrarea democratică a societății. Stânga este a partidelor socialiste nemarxiste, fie că se numesc socialiste sau social-democrate, centrul fiind ocupat de liberalismul autentic în echilibristică între nevoile sociale și libertatea economică, la dreapta grupându-se partidele pentru care valorile tradiționale bazate pe națiune și spiritualitate – și care se numesc de obicei creștin-democrate -, sunt mai importante decât echitatea socială sau liberalismul cultural sau economic.

  Nu discutăm aici despre extreme, marxiste sau chiar anarhiste la stânga, etniciste, naționaliste la dreapta, regula evantaiului fiind că extremele sunt acceptate doar până când acceptă și ele regulile statului de drept și ale jocului democratic..

  România, dacă facem abstracție de interludiul colonial comunist, și-a dezvoltat sistemul modern de partide pe o axă națională, gata mereu să cadă în naționalism, stânga fiind foarte slab reprezentată, nemaivorbind de faptul că după episodul comunist stânga a fost și este demonizată continuu, uitând-se mereu că sistemul totalitar comunist înseamnă în esență anihilarea acestui evantai ideologic pe care se clădește pluripartidismul democratic. Nemaivorbind de „omul cel nou” propus de Ceaușescu, cel care era să reușească minunea: crearea unui etno-comunism care valida partidul unic tocmai prin faptul că acest partid avea de toate de la stânga spre dreapta: salarii cât de cât pentru toți, un apartament de bloc pentru fiecare, plus mândria patriotică, construită pe un naționalism pentru preșcolari, că, iată, ai ajuns să trăiești în cea mai bună lume dintre cele posibile, chiar dacă mereu perfectibilă.

  Nu e de mirare așadar că toate partidele românești postdecembriste proveneau până acum din acest complex, fiind, astfel, chiar dacă nu recunoșteau, pui, mai mult sau mai puțin legitimi, ai PCR-ului olteanului cu nume de proveniență turcească.

  Nu doar PSD-ul, așa cum le place celorlalți să spună, ci și PNL-ul de acum, s-a născut din dizidența pedistă a lui Petre Roman, dus mai departe de Băsescu, cel care, nu neapărat din onestitate, ci ca să epateze, a recunoscut în vestita dezbatere televizată din campania prezidențială că atât Năstase cât și el reprezintă încă avataruri ale comunismului de tip ceaușist. Numai prin infiltrarea PNL-ului – aduceți-vă aminte de Alianța DA -, oricum, receptiv încă de pe vremea lui Câmpeanu, s-a putut aneantiza singurul partid cu rădăcini interbelice care se lua în serios și știa exact despre ce vorbește în ceea ce privește dezinfectarea de comunism a țării. Vorbim, desigur, de PNȚCD-ul lui Coposu, partid adus la sapă de lemn și aruncat în derizoriu de postcomuniști cu largul concurs al liberalilor de modă nouă, în fond PDL-ul lui Băsescu exact asta era: o struțo-cămilă politică postcomunistă care mima o posibilă contopire în bine dintre foștii comuniști autentici și noii falși liberali crescuți nu pe teorii neoliberale, ci pe bișnița la colțul străzii sau pe marile vapoare ale patriei comuniste.

  Așa se explică de ce toate partidele formate după 1990 tind spre dreapta, o dreapta simplistă și analfabetă, inclusiv PSD-ul, în fond în național-comunismul ceaușist exista deja această dimensiune, liberalii la fel, se consideră de dreapta, uitând că în parlamentul european trebuie să stea mai mult pe centru sau chiar pe stânga, înghesuindu-se cu toții pe locul curățat de ei înșiși al PNTCD-ului lui Coposu, singurul partid legitim de dreapta postdecembrist. Stânga este lăsată liberă, nu-i de mirare așadar că problemele sociale atârnă în aer, obligând milioane de români să-și caute locuri de muncă, asigurare și viitor în țările occidentale.

  Politicienii noștri, indiferent de partidul în care sunt, se află astfel într-o gravă confuzie, de fapt o psihoză care se manifestă la nivelul demagogiei cvasigeneralizate sau în aberații ideologice de semidocți cu pretenții. Numai astfel putem înțelege cum de se reprezintă primarul nostru, viitorul deputat european, drept creștin-liberal, nemaivorbind de țuțărul lui, cel care, înainte de alegeri, desigur, califica USR-PLUS-ul drept neomarxiști, preluând o sintagmă gata mestecată de alții la fel de deștepți ca și el.

  Și astfel înțelegem de ce se tem toți de Alianța 2020, formată din USR și PLUS, peneliștii la fel de mult ca și pesediștii, dacă nu și mai tare.

  Explicația este că prin aceasta alianță, adevărata câștigătoare a alegerilor de duminică, asistăm la nașterea posibilității ca după treizeci de ani să avem primul partid adevărat de tip occidental, un partid axat pe o ideologie liberală autentică, un partid care astfel contestă legitimitatea celorlalte două care se înghesuie din stânga (PSD) și dreapta (PNL) în zona centrală a semicercului politic de tip european.

  Desigur, deocamdată vorbim doar de o posibilitate, de o virtualitate care există în această alianță care, prin indicarea singurului politician de vârf liberal autentic din România ca fiind propunerea lor pentru Avocatul Poporului – vorbim de Eckstein-Kovács Péter –, a schițat primul gest prin care această posibilitate ar putea deveni realitate.

  Vom vedea cum și de ce în partea doua a analizei.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Partidele nu mai sunt interesate de incadrarile doctrinare. Singurul lucru care conteaza sta sub semnul pragmatismului si al lipsei totale a valorilor, inclusiv doctrinare. Pozitionarile se fac prin mass-media si social media si folosesc mijloace marketingului din online, penetrant, vizual, facil, superficial, oportunist, convenabil si manipulator. Astfel doctrinele politice devin glumite pur teoretice. Tot ceea ce conteaza este mijlocul prin care ajung la grupul tinta, il fac atent si eventual simpatizant. Pe fondul multelor frustrari ale populatiei, frustrari justificate de numeroasele disfunctionalitati, injustitii, si probleme economice, in mod ”inteligent” a fost identificat ca fiind foarte convenbil discursul centrat pe ura.
   Si astfel ura a ajuns strategie politica. Ura in forma ei cea mai infecta inlocuieste si se confunda cu pane et circens.
   Incultura civica alimentata de disfunctiile din educatie faciliteaza ura ca vehicul emotional.
   Demersul rational, valorile, onestitatea si corectitudinea devin in demersul facil manipulator al urii simple referinte culturale, nepractice, naive si desuete.
   Incompetenta sai infirmitatea civica, psihopatii si sociopatii animati de ura, vindicativi dar cu competente pe noile mijloace de comunicare din online vin si se revendica ca reprezentand ”primul partid adevărat de tip occidental, un partid axat pe o ideologie liberală autentică”.

   --7 voturi
   +1
   -1
   • Din nou, dincolo de discursul vehement revendicativ care aminteste de cele pe care le înfierați, aveți multa dreptate.
    Analiza mea va fi în doua parti si ați observat sper ca la nivelul USR PLUS vorbesc deocamdată de o virtualitate tocmai în ideea în care fac diferentă dintre ceea ce sustin și ceea ce fac partidele mai nou.

    0 voturi
    +1
    -1
    • Nu aveti dreptate. In rationamentul dvs. porniti de la premiza gresita ca USR-Cioloș ar fi avut revendicări întemeiate, eventual construite pe seama unor valori.
     Toată campania USR a fost construită pe m… Dragnea și pe o opoziție la atacurile la justiție – care urmăreau un singur lucru: albirea lui Dragnea.
     Realitatea obiectivă ne arată însă o dezbinare a societății, o disponibilitate la abordări radicale, la măsuri extreme, la justificări ilogice și creează terenul pentru implementarea unor măsuri care nu au nicio legătură, dar absolut niciuna, cu principiile de drept sau cu ideea de justiție.
     Dacă am pleca de scenariul în care USR ajunge la guvernare am rămâne blocați de golul conceptual, inclusiv în domeniul problemelor din justiție, de faptul că nu există articulat niciun parcurs.
     Ce ne propun USR-iștii în domeniul justiției, înafară de m… Dragnea, jos labele de pe justiție și alte câteva slogane din aceeași categorie a manipulării, dezinformării, urii și condamnării tuturor celor care își permit să gândească altfel?
     Acuma dacă Dragnea este la răcoare toată campania USR și PNL rămâne fără obiect. Vor trebui să-și găsească altă temă de campanie pline de ură. Fără ură, ăștia nu sunt altceva decât niște băieți prin firme multinaționale, care navighează pe facebook 16 ore pe zi, fără nicio empatie pentru cei care se zbat în probleme pe care ei nu le au.

     --13 voturi
     +1
     -1
     • Domnul meu, îndepartarea lui Dragnea si asigurarea independentei justitiei sunt revendicari dintre cele mai intemeiate,
      În ceea ce priveste restul, respectiv asumarea unei doctrine liberale autentice, am vorbit despre o virtualitate, Si v-am mai spus ca analiza e la jumatate, nu este sfarsita. De ce nu asteptati sfarsitul pentru a putea formula judecati in cunostinta de cauza?
      Nu vi se pare ca un pic va cam repeziti in ura pe care o persiflati la nivelul USR?
      Nu vi se pare ca le reprosati lucruri de care suferiti?

      0 voturi
      +1
      -1
      • ”Domnul meu, îndepartarea lui Dragnea si asigurarea independentei justitiei sunt revendicari dintre cele mai intemeiate,”
       Privind independenta justitiei la ce va referiti? Ceva concret, va rog care sa poata fi dovedit, nu teorii, suspiciuni, scenarii sau prezumtii. Spuneti ca sunt intemeiate!? Acuzele au venit din partea USR si PNL deci si proba trebuie sa le revina tot lor. In lipsa unor probe termenul intemeiat este foarte neintemeiat.
       Multumesc.

       --3 voturi
       +1
       -1
      • Doriți ceva concret cu privire la independenta justiției, poftim: completul care l-a condamnat pe marele om care dädea OUG-uri pe justitie, probabil ca sä-i intareascä independența, a fost format din cinci judecatoare. Trei au fost pentru, una s-a abtinut, una a fost contra condamnarii. Dar știți pentru de ce s-a abtinut si a fost contra? Având în vedere ca, din câte observăm, le cam știți pe toate, înseamnă ca ne-am înțeles pe aceasta temă, nu-i așa, Domnul meu?
       Dacă nu știți, mă dezamăgiți sau dimpotriva, îmi confirmați ca nu vorbiți pe subiect, ci pe sarcină.

       0 voturi
       +1
       -1
      • Asa cum m-am asteptat. Nimic concret. Speculatie. Deasemenea raspunsul dvs, este este irelevant pentru tema atentatului la ”independenta justitiei”.
       Desigur stiti care sunt propunerile alternative ale USR-Ciolos sau poate ne spuneti ca justitia este impecabila!?

       --1 voturi
       +1
       -1
      • Deci, acum este foarte clar: stiți totul, chiar si ce urmeaza, un singur lucru insa v-a scapat totusi: eu aici nu fac politica.
       Iar daca vreti ceva relevant, ia informati-va despre ultimele declaratii ale lui Tudorel, stiti ala frumos, schimbat ca ministru al Justitiei de Dragnea cel nepatat si nevinovat, ajuns la puscarie pentru ca urmarea doar binele poporului…
       Pacat de efortul pe care il faceti, aveti calitati pe care le-ati putea folosi in domenii mult mai lucrative…

       0 voturi
       +1
       -1
  2. Acum cateva luni il ascultam la radio pe Mandruta…suna o baba(dupa voce) si-i toarna lu asta-n direct cum ca Ciolos e securist, ca e #rezistent, ca e hot, ca e incompetent…Mandruta a intrebat-o pe proasta daca a ascultat vreodata dezbaterile din Parlamentul European. Sunt gratis! A inchis-o pe cretina! Habar n-avea proasta la cate dezbateri a participat omu’ sau cu ce se ocupa! Stia doar ce-i toarna antenele pe grumaz!

   La fel a fost si cand a candidat Adrian Wiener pt Primarie…toti inteligentii ca m.z. asta de mai sus l-au facut cum il fac si acum pe Ciolos, Aradu’ pierzand astfel datorita acestor viermi unu’ dintre cei mai buni politicieni pe care ii are la ora actuala!

   Omani buni, atunci cand dati peste un specimen ca asta de mai sus, nu pierdeți vremea aiurea, incercand sa explicati chestii. Tipu’ avea un job nu era curios de argumente. Munca lui era sa arunce deznădejde,neincredere pt ca oamenii sa nu se duca la vot. Acum ca a pierdut o ia de la capat cu alte tampenii.

   Vb aia nu te pune cu prostu’ ca are minte hodinita…numa’ ca astia nu-s prosti…

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.