vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day: La stânga-împrejur și marș dreapta într-o țară unde toate drumurile duc la pierzanie

  de Lajos Notaros | 4 iulie 2019, 8:53 AM | Opinii

  4

  Mi-a atras atenția o discuție de pe FB, una în care „postacul” le reproșa celor de la PSD că au inițiat procedura parlamentară, normală de altfel, după referendumul cu privire la justiție, respectiv cea în urma campaniei „Fără penali” declanșată și susținută de USR cea victorioasă, alături de PLUS-ul lui Cioloș, cel care e deja pe cai mari în Parlamentul European.

  Reproșul susținea că, iată, cei de la PSD își fac imagine astfel, parazitând marile realizări și eforturi ale opoziției liberale, plus useriste. Replicile erau acide și ultimative, cum se obișnuiește în românește pe FB, confirmând „viziunea” autorului, chiar dacă mai apăreau și observații care încercau să așeze evenimentul în cadrele sale normale.

  Greu de găsit totuși aceste cadre într-o țară care experimentează iremediabil neconvinsă democrația parlamentară de câteva decenii, venind după regimuri autoritare, dictatoriale sau chiar totalitare care nu se mai terminau. La care se adaugă furtunoasele schimbări din ultimele decenii, de fapt paralele cu experimentul democratic românesc, în tehnologia comunicației care au schimbat complet modul de dialog și adresare între oameni, stabilit oarecum acceptabil în secole întregi de lentă evoluție.
  2

  Cum să înțelegi că românii sunt toți de dreapta, chiar și cei de stânga, astfel încât ura manifestată față de PSD nu se referă doar la oamenii de acolo și cu atât mai puțin la idei, ci la imposibilitatea acceptării că cineva poate fi și de stânga fără să devină astfel trădător de neam și țară. Ideea că stânga nu este identică cu ceea ce s-a experimentat aproape un secol sub numele de comunism nu are cum să prindă cheag pe aici, cu atât mai mult cu cât PSD-ul este identificat prin electorat cu pensionari de condiție joasă de la oraș și țară, de fapt un partid de venali care parazitează o masă de limitați ca să nu le spunem chiar proști, deocamdată mulți, chiar foarte mulți.

  Desigur, cei care susțin asta se scot din rândul proștilor, înălțând politica la rang de știință, o chestie de inteligență mai mult, în care cei inteligenți trebuie să suporte efectele rezultate din faptul că cei care aleg sunt mulți și proști.

  Se ocultează astfel principiul fondator al democrației și care nu este nici inteligența, nici emoțiile, ci caracterul și simțul moral.

  Nu inteligența sau emoțiile, fie ele patriotice și naționale, sunt esențiale pentru funcționarea unei democrații moderne, ci fibra morală, adică, mai pe înțelesul tuturor, capacitatea de a distinge dintre bine și rău și alegerea binelui comun indiferent de pierderea pe moment, personală sau de grup.
  3

  Din această perspectivă, intenția PSD de a duce în parlament chestiunea referendumului și a campaniei „Fără penali”, ar trebui salutată, nu condamnată pentru vezi doamne ce avantaje de imagine. În fond asta înseamnă că, eliberat de coșmarul Dragnea, PSD-ul încearcă să se reînscrie în jocul democratic, acel joc în care partidele, politicienii nu sunt dușmani, ci colegi cu vederi diferite despre cum se ajunge cel mai ușor la binele public în contextul dat.

  Dacă judecăm nițel mai atent situația, realizăm până la urmă că problema societății românești nu este nici lipsa de inteligență, nici deficitul de emoție, ci neîncrederea în calitatea morală a celorlalți și îndeosebi a celor care au ajuns în elita politică a țării. Indiferent de partidele din care fac parte privite de regulă ca niște găști de cartier sau clanuri de mahala. Mincinoși, hoți, lipsiți de cuvânt, oameni în care nu poți avea încredere, aceștia sunt cei care ne conduc și ne administrează, obligându-ne și pe noi să ne comportăm aidoma lor dacă vrem să supraviețuim în țara asta minunată, dar de nelocuit altfel.
  4

  Am identificat astfel cercul vicios în care ne învârtim cam de multișor ca într-un vârtej cu care ne-am obișnuit între timp. Rezultatul este catastrofal, ducându-ne în situația condamnatului la moarte care mai are o ultimă dorință, aceasta fiind de regulă să moară și capra călăului, nemaivorbind de venirea călăului care va omorî în cele din urmă călăul.

  Trăim într-o permanentă stare apocaliptică, o nevrotică așteptare a Mântuitorului cu „m” mic care nu mai vine, observând cu o îndoială învrăjbită din toate părțile apariția a câte unui personaj necunoscut sau partid nou înființat. Ne entuziasmăm isteric la aceste personaje și partide noi pe care după primele semne de asemănare cu ceilalți le și aruncăm la jgheabul cu lături al politicii așa cum o cunoaștem noi din cele mai vechi timpuri.

  Stânga este întotdeauna împrejur, dreapta o amărăciune a așteptărilor mereu înșelate, iar drumul pe care pornim din nou și încă odată – precum autostrada furată care ar lega Bucureștiul de Europa – ajunge invariabil la pierzanie.

  Nu știu soluția ieșirii din acest coșmar.

  Bănuiesc însă că până nu vom avea puterea și curajul, fiecare în persoană și toți împreună, să alegem binele, în orice situație și cu orice risc, vom fi condamnați să repetăm la nesfârșit pasul în hău…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. „PSD-ul încearcă să se reînscrie în jocul democratic” …incearca pe naiba!
   Acum exact o luna senatorii lor au respins cererea de urmărire penală pe numele lui Tăriceanu! Un suspect de luare de mita care se agata apoi de scandalul cu micuta tigancusa adoptata pentru a ponegri procurorii ce-l ancheteaza!
   Nu sunt numa’ amnezici in tara asta d-le Notaros!
   Multi sunt constienti ca, fara stanga nu poate exista democratie dar ACEST PARTID APARA INFRACTORI SI NU DOAR PE AI LOR! ASA CEVA NU INSEAMNA STANGA! PUNCT! Asa vede toata lumea lucrurile…nu doar „postacii” de care amintiti dvs in articol! Presa occidentala. Toti cu oleaca de creier! Nu exista circumstante atenuante pentru bolsevici in secolul 21 iar acest partid a demonstrat comportamente tipic staliniste! Lumea vede ca, INCA sustine frenetic un guvern care si-a batut si gazat cetatenii participanti la un miting democratic! De ce fac asta daca ar vrea „să se reînscrie în jocul democratic”? Asa ca de ce ar trece „postacii” peste? De ce am uita tot? Poate acei vehementi de pe FB fac parte din cei gazati(sau rudele lor) si nu pot uita abuzurile si ranjetu’ d-nei Dancila sau a ilustrei C. Dan! Poate acei vehementi sunt de prin zonele unde mafioti sustinuti de „stanga” aceasta minunata mentin crima organizata la rang de sigla nationala!

   Acest articol este practic dovada pentru care aceasta grupare mafiota(si tot ce s-a nascut din ea indif. cum se numesc astazi) a rezistat din ’89 pana acum! Bah a furat, a dat in cap da’ acuma vor sa si faca! Am vazut asemenea “apeluri” la clementa si-n cazu’ lu’ Nastase, alu’ Iliescu,Basescu sau mai nou in cazu’ noii stangi care vrea sarmana sa renasca si nu e lasata de hateri! INCREDIBIL!

   Nu poti stii ce inseamna cu adevarat acest “partid” care vrea „să se reînscrie în jocul democratic” pana nu vizitezi zone ca sudul tarii sau Moldova! Restu’ este irelevant!

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Intervenția Dumneavoastră este interesanta din multe puncte de vedere.
    Un pic ilustrați ideea, pe de alta parte vă înverșunați pe degeaba, pe idei atribuite autorului, dar pe care el, săracul, nu le are.
    Dumneavoastra sunteți convins că autorul tine cu PSD și construiți întreaga argumentație pe această idee eronată. Autorul în schimb susține că fără o stângă politică autentica nu este democrație, așa cum nici fără centru și dreapta nu există. PSD-ul ca partid poate să dispară mâine, nimeni, în afară de profitori, nu va lăcrima de suferință, autorul cu atât mai puțin,însă absența stângii autentice explica multe din mizeria politică în care ne scăldăm. Bineînțeles, aceste observații se referă și la dreapta, fiindcă nici acolo nu avem, de exemplu, o creștin-democrație autentică, PNL-ul furând de fapt dreapta în scopuri personale, deci la fel de condamnabile.
    Ei și aici intră în joc ideea principală a autorului pe lângă care care ați trecut precum acceleratul prin halta Utviniș: ideea ca fibra morală este fundamentala pentru democrație, iar din acest punct de vedere avem mari probleme și la falsa stângă (PSD) și la falsa dreaptă (PNL, PMP etc) de care dispunem. De USRPLUS deocamdată nu prea avem ce zice, ei oricum se poziționează pe centru și sunt încă virgini din punct de vedere politic.
    În concluzie, pentru viitor încercați sa acceptați ideea că autorul nu este om de partid, ci jurnalist care umblă cu publicistica politică, servind, nu diferitele forțe politice, ci opinia publică. Încercați de aceea ca nici Dumneavoastră să nu comentati de pe poziții politice, ca atunci deveniți un simplu activist de partid, ci din perspectiva omului care se identifică cu opinia publică, respectiv așteaptă din partea elitei politice gesturi care vizează binele comun.

    0 voturi
    +1
    -1
    • D-le stiu ca nu sunteti PSD-ist! Daca va banuiam site-ul ca linge acest partid sau p’alalalt nu va nacajiti ca nu discutam acum despre nimic! 🙂 Oricum daca nu ma insel, ati mai spus o data altui user ca doar sunteti de stanga fara legaturi de partid! Eu nu sunt de nici una. Poate daca-s fi in alta tara as vedea altfel doctrinele! Eu va „acuzam” pentru idee …si anume “PSD-ul încearcă să se reînscrie în jocul democratic” ! Atat :))) Cand vad ideea asta dezvoltata vad „rosu” :)))Mai am prieteni care incercau sa-mi zica ca, de cand cu Dragnea la puscarie parca e altfel! Aiurea! :)Aceeasi Marie cu alta palarie. La propriu!

     In rest eu sunt un simplu angajat si daca-i loveste dizenteria pe toti cei care au condus aceasta tara in ultimii 30 de ani credeti-ma ca voi sarbatori inaintea autorului! :))

     0 voturi
     +1
     -1
     • M-am linistit.
      Da, sunt de stânga, in măsura în care așez valori precum egalitatea de șanse, echitatea socială, învățământ de performanța pentru toti, ocrotirea sănătății, ajutorul pentru cei loviți de soartă înaintea asigurării profitului și al ocrotirii proprietății, respectiv taxarea favorabilă pe avere, nemaivorbind de cultul eroilor, sfinților și a altor simboluri sacrosante cultivate de dreapta politică.
      Dar nu pentru asta cred ca e nevoie de o stângă autentică la noi, ci pentru necesitatea echilibrului politic, o garanție minimală a funcționării mecanismului democratic. In ceea ce privește PSD-ul de după Dragnea nici eu nu-mi fac iluzii, asă cum nu am nicio considerație pentru politicienii și activitatea lor din ultimii 30 de ani, însă în acest caz afirmația era la locul ei: prin demararea procedurilor parlamentare vizând inițiative ale opoziției, guvernanții au încercat sau au mimat – ramâne de văzut – respectarea regulilor elementare democratice. Și dacă tot veni vorba, hai să va mărturisesc, eu cred că adevărata explicație este în căutarea unei alianțe viitoare, având în vedere pierderile suferite în ultima vreme. Strict democratic nu este ceva condamnabil, însă, într-adevăr, pune sub semnul întrebării sinceritatea gestului…

      +1 voturi
      +1
      -1

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.