Enola Day – Jocurile de vară pentru prostănaci: Sarmaliada la Arad!

  de Lajos Notaros | 12 august 2021, 7:22 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  9

  Nu am avut intenția să scriu despre fluviul de șușanele și cioace care va curge timp de două săptămâni prin Arad sub pretextul că se serbează Ziua Aradului.
  Am văzut primele reacții, am citit amuzat nelămurirea fostului meu student și coleg Andrei Fuliaș despre Sarmaliada care nu este Sarmalion, am văzut dezlănțuirea „opoziției” arădene reduse mai mult la Domnul Fifor și simpaticul Alecu Chiriță, am zis, ajunge, nu mă bag eu unde nu-mi fierbe oala. Asta ca să nu pomenesc de troaca pentru porci.
  Numai că mi-am petrecut o înainte de amiază în Aradul Nou. Da, mă rog, un alt oraș până nu de mult, însă de o vreme un cartier al Aradului. Aveam treabă cu mașina, este un service acolo în care am încredere.
  Așa că, în timp ce mecanicul muncea, m-am pus pe o bancă în fața bisericii și mă uitam la oameni. Lejer, liniștit, cum n-am mai făcut-o de mult, aveam vreme cel puțin două-trei ore.


  Oameni de toate felurile. Tineri și bătrâni, pe bicicletă sau pe jos, bărbați și femei. Cu treburile cotidiene, cumpărături sau pur și simplu ieșiți la plimbare cu cățelul. Mă uitam la ei, la ținuta lor, la fețele lor.
  Și după o vreme, gândindu-mă și la profesionalismul și seriozitatea atentă cu care am fost tratat la service – da, mașina a fost pusă la punct în nici trei ore, la un preț absolut onorabil -, meditând la tristețea și plictisul de pe fețele oamenilor care îmi treceau în fața ochilor, am zis că oamenii aceștia merită mai mult.
  Gândindu-mă la ei am simțit că e datoria mea să spun că administrația arădeană actuală, poate fără să realizeze – ceea ce e și mai rău -, își bate joc de Arad, dar mai ales de cei care înseamnă de fapt orașul: locuitorii acestui oraș, arădenii.
  Inclusiv cu aceste serbări departe de a fi galante (vezi filmul franco-românesc de la sfârșit) și care nu serbează Aradul și locuitorii săi, negându-și motto-ul din start: ”De la arădeni pentru arădeni”. Sunt de fapt doar pentru ei, pentru cei din jurul lor, indiferent dacă interesați sau nu, oricum, fiți pe pace: nimeni nu are șanse dacă nu își depune obolul. Fie bănește, fie prin zâmbete mieroase.


  Și nu e vorba neapărat de caracterul popular-câmpenesc al evenimentelor, de faptul că viața culturală arădeană, atât cât mai este, a fost efectiv neglijată cu ocazia acestor „serbări”, numite pompos Zilele Aradului.
  Preluate de altfel de la cei care le-au organizat prima oară și cei care puneau un accent deosebit pe „ziua Aradului” și care este, să se știe, 21 August, ziua în care comisarul regal, în fața unei audiențe numeroase, a citit diploma regală care declara Aradul oraș liber regesc. În ziua respectivă clopotele orașului au început să bată începând cu orele 5-6 de dimineața. Ce ziceți de asta, Domnule Bibarț?
  Să vedem programul din 21 August a „zilelor Aradului”: Picnic Festival, Kid s Land și Târg estival în Parcul Eminescu, Boulevard Food & Fun pe Revoluției, Sweet Bar în parcul din Gai. Noroc că sunt în românește, că altfel n-am ști și nu s-ar povesti. După câteva programe pentru copii, ziua se încheie cu un concert al unor interpreți arădeni în fața Primăriei, respectiv cu un Spuma Party pe ștrand, acompaniat de The Motans. Zici că suntem la Honolulu, nu la Arad.
  Altfel spus, nimic despre evenimentul pe care îl sărbătorim de fapt, citirea diplomei, nimic despre istorie și semnificația momentului.
  Prin alte părți – prin anii de început ai mileniului s-a încercat și pe aici – asemenea momente sunt sărbătorite cu înscenarea evenimentului – teatru avem, birjari, de asemenea, ca de costume de epocă să nu mai vorbim -, respectiv cu evocarea atmosferei de atunci, de când, în fond, Aradul a devenit oficial oraș. De altfel, modul în care edilii de acum au conceput aniversarea oglindește perfect nivelul lor cultural și intențiile pur electoral-politice de a transforma totul în discurs manelistic, așa cum le place lor și cred ei că place și „boborului” pe care contează.


  Evenimentele cu adevărat arădene, eventual cu relevanță culturală, lipsesc cu desăvârșire. Până și Târgul Produselor Arădene, cum necum a fost organizat în fața Consiliului Județean acum o săptămână, în prezența mirifică a celor trei pălărioși de pe acum celebri. Fără să mai vorbim de faptul că unul dintre artiștii plastici arădeni importanți ai ultimilor 50 de ani tocmai și-a sărbătorit o vârstă rotundă. Expoziția cu această ocazie putea foarte bine să intre ca punct de program în Zilele Aradului. Cum? Ce? Cultură, vezi să nu scoată băieții pistolul!
  În afara de concertul în aer liber al Filarmonicii din 22 August – o zi după 21, deci – în puzderia de „evenimente” nu vei găsi unul cu relevanță istorică sau culturală pentru Arad.
  Doar ce cred ai noștri lideri că place proștilor care îi aleg și care culminează cu vestita de pe acum „Sarmaliadă” de la Port Arthur din 28 August.
  Cred că va fi un „festin” de sarmale la Port Arthur, ceea ce sună foarte bine și nu am nimic de obiectat. Să fie! Poate nu tocmai în August, nu de alta dar sarmaua pe aici, pe la noi, în mod tradițional, este mâncare de toamnă-iarnă, după ce se acrește varza și se taie porcul. Se pare că e în loc de „cătlane”, cine știe de ce nu se mai merge pe „gulaș”, o mâncare tipică de sfârșit de primăvară-vară, având în vedere că la bază se făcea din resturi, din ce mai rămânea după ce păstorii ajungeau la sfârșitul proviziilor.


  Desigur, asemenea considerente par aiurea unora care cred că supermarketurile sunt de când e lumea sau că Julius Caesar a primit vestita vorbă „zarurile au fost aruncate” pe sms.
  În final doar atât: baiul nu e că de „zilele Aradului” sunt foarte multe evenimente poporane, de masă, bazate pe mâncare și băutură și muzică de petrecanie. Asemenea evenimente – ca să vezi – au avut loc și în cele 7 zile cât a stat comisarul regal care a adus diploma la Arad.
  Problema e că sunt doar asemenea evenimente, iar tradiția istorică și culturală arădeană care este apropoul și ar trebui să constituie miezul sărbătorii dispare complet printre ele…

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. D-le Notaros, degradarea vieții culturale a început de multă vreme dar sub “managementul” elitei politice din Arad, condusă de doctorul în comunicare GF, profesoara de dans și bune maniere Andreica și licențiații/masteranzii Cionca, Igas, Pistru (amândoi) care au citit toată viața lor cărți cât ați citit d-voastră într-o lună, care n-au fost văzuți niciodată la un concert simfonic sau care pe facebook postează din vacanțe numai shopping și restaurante dar niciun muzeu,
   a atins grotescul. Ce pretenții aveți de la acești analfabeți funcțional care citesc în fiecare zi doar extrase de cont? Zilele Aradului reprezintă pentru ei numai un obiectiv financiar, lungit ca să aibă toată lista de căpușe o firimitură de ciugulit. Mai încearcă Lazurcă să mai salveze câte ceva, dar are și el “slăbiciunile” lui. Norocul arădenilor este ca avem autostradă până la Timișoara și o să avem și drum expres spre Oradea.
   P.S. Apropo! Sâmbătă 14.08.2021 – concert VAMA la Timișoara, turneul Neconventional. Vama a anunțat că sunt dispuși să concerteze oriunde îi cheama cineva. La Arad nu i-a chemat nimeni. Chirilă ăla are gura cam mare, vorbește de rău partidul și chiar marele președinte (cu p mic) nu-l finanțează Bibi sau Faraonul. Noi avem AOA.

   +9 voturi
   +1
   -1
   • Chirila vine oriunde il plateste primaria cu bani publici, a luat “cu drag” de la PSD, PNL oricine e dispus sa dea, ca doar painea nu se pune singura pe masa. Bine, ca vine dupa si e critic, are principii si morala pe Facebook, in timp ce el participa la orice paranghelie pe bani public, tocmai de la cei pe care ii critica, asta e altceva.

    +3 voturi
    +1
    -1
    • Stimate Domn,
     Eticheta cu “bani publici” , “paranghelie” e cam fumată, Haznantena 3 și ROCocina Guita TV ar trebui sa iți mai dea și alte meme-uri.
     In acest moment Chirilă și ai lui sunt într-un turneu prin țară, cu bilete și locații cum sunt: castelul Hunedoara, cetatea Rupea, Tg. Mures, cota 2000 Sinaia , Timisoara – Faber etc., da-i pe google sa te lamuresti. Ce zici, pe langa AOA unde Primaria a dat 200 000 lei (prin CMCA) pentru Glad Varga sa aducă pe aeroport (al CJARAD) DJ care iti cântă la laptop cu bilete pentru publicul care ascultă muzica cu picioarele , nu mergea și o “paranghelie” din asta , mai pentru “intelectuali”? Mai cu Vita de Vie (cu Adrian Despot aradeanul?) ori trupe din astea mai cu muzicieni, nu cu “talente”?

     +3 voturi
     +1
     -1
     • Nu stiu exact ce treaba are Antena 3 si RTV cu ce am zis. Nu am facut altceva decat sa va zic ca, la fel ca majoritatea artistilor romani, Chirila e un ipocrit ce a luat bani de la orice partid, doar ca mai apoi sa aiba integritate in postari kilometrice lacrimogene pe Facebook. Ma doar fix undeva de AOA sau zilele aradului, la fel cum ma enerveaza si toti rockerii “intelectuali” (salut domnu’ Catu) ce se cred mai buni decat oricine altcineva doar ca ei asculta Metallica sau, in cazul de fata, Vita de Vie sau baladele pentru fete de 14-16 ani ce merg la mare scrise de Chirila.

      +3 voturi
      +1
      -1
  2. Poate sunteți totuși ziarist profesionist!?
   ”… meditând la tristețea și plictisul de pe fețele oamenilor care îmi treceau în fața ochilor, am zis că oamenii aceștia merită mai mult.”
   O propoziție de antologie în mediul hiper trist al jurnalismului arădean.
   Poate reușesc și alți jurnaliști să înțeleagă că nu vor muri de foame dacă se ridică în două picioare și spun NU politrucilor infecți pe care-i tot susțin în dauna orașului și a locuitorilor lui, în patru labe ca niște dobitoace suficient de reduse ca să se mulțumească cu un balot trist de paie sau cu niște oscioare lucioase și pline de balele ”aleșilor” (care n-ar câștiga absolut nicio competiție electorală deschisă și corectă).
   Ce vor cititorii?
   Ce vor locuitorii?
   versus
   Ce vor partidele și politrucii?
   sau chiar și
   Ce vrea redacția?
   Ce vrea patronul?
   Ce vrea ziarul?
   Cred că fiecare jurnalist ar avea obligația să facă niște alegeri de fiecare dată când scrie, să dea dovadă de un minim de demnitate și să realizeze că precaritatea lor financiară este direct proporțională cu slugărnicia și invers proporțională cu încrederea cititorilor.

   +4 voturi
   +1
   -1
  3. “În afara de concertul în aer liber al Filarmonicii din 22 August – o zi după 21, deci – în puzderia de „evenimente” nu vei găsi unul cu relevanță istorică sau culturală pentru Arad.”. Este relevant interesul pentru cultura daca ne gindim la cine conduce Filarmonica sub obladuire locala precum si la cum arata orchestra simfonica si corul.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.