Enola Day: Falcă este pentru noi Dăncilă plus Dragnea doi

  de Lajos Notaros | 25 octombrie 2018, 8:33 AM | Opinii

  1

  Sunt în ultima vreme admonestat mai mereu că mă iau de PSD, respectiv îmi bat joc de lupta lor înverșunată și profund patriotică împotriva UE și a justiției românești aflață cam de multișor în pioneze.

  Justiția, nu patriotismul!

  Aș putea trece mândru și flamboiant pe lângă aceste înverșunări de FB sau alte spații virtuale, cu atât mai mult cu cât îi cam știu pe cei care mă iau la rost, sunt altfel cetățeni onorabili, chiar oameni de gașcă, cum se spunea într-o vreme despre cei cu care te poți înțelege, cum se spune, la cataramă , dar în mod sigur la catafalc, în cele din urmă.

  Mai nou termenul nu dă bine, auzindu-l toată lumea se gândește la găști politice sau alte adunături de interese, gașca de adolescenți și tineri care se revoltau împreună împotriva căpoșeniei părintești fiind de mult un vestigiu al trecutului, tinerii de azi stau cu ochii pe ecran toată ziua, sperând, din câte se pare, că mântuirea mereu amânată va fi până la urmă accesibilă prin Facebook dacă dai like-uri destule pe selfiurile tale zilnice.

  Și cum vă spuneam, arădenii mei care mă comentează, unii dintre ei, normal, îmi reproșează mai nou lipsa mea de rafinament atunci când nevăzând ce se întâmplă sub conducerea liberal-naționalistă la Arad, mă iau, ca un provincial incurabil ce sunt, de cei de la București, băgând de vină lui Dragnea și Vioricăi Dăncilă tot felul de lucruri pe care uit să le menționez la cei de aici, la Ghiță Falcă, de exemplu sau la marionetele sale de sex feminin și/sau masculin, contează mai puțin.

  Și uite așa, ce dă Dumnezeul jurnalistului-comentator în aceste zile de adâncă tulburare: un conflict virtual dintre părți – adică pesedeii și peneleii locali – pe o problemă de interes central, am putea spune chiar național dacă băgăm de seamă că este vorba de un titan al literelor românești.

  Chiar dacă acest titan, e vorba, nu vă mai țin, de Tudor Arghezi, este legat de Arad doar prin descendenți, mai exact prin fiul său, frate cu mult mai cunoscuta Mitzura, însurat aici și trecut în lumea celor drepți de opt ani.

  Văduva însă, adică nora autorului Florilor de mucigai și a lui Zdreanță, cel cu ochii de faianță, este încă cât se poate de activă, în iunie a semnat și lista USR cu „fără penali”, în cortul încă nedemolat la ordinul primarului, la UVVG se ocupă de cultivarea memoriei marelui ei socru, nu-i de mirare, în aceste condiții, că a ținut să imortalizeze memoria lui Tudor Arghezi și la Arad prin denumirea unui parc după marele poet.

  De ce parc, de ce nu stradă, asta rămâne o întrebare, în fond nici un parc frumos nu-i de ici de colo, problema cea mare este că acel parc, terminat nu de mult, este de fapt în centrul, mai poetic spus în ochiul unui sens giratoriu.

  La Intim, da, cu alte cuvinte, spațiul verde din Piața Intim, oficial Piața Spitalului, se numește de acum încolo Tudor Arghezi.

  S-a găsit cineva, nu spui cine, care să opineze că e cam mititel și neadecvat acel spațiu pentru un parc și cu atât mai mult unul denumit după marele poet cu noră arădeancă, acest cineva fiind în mod evident legat de PSD-ul arădean.

  Ei să vezi după asta lupta pe viață și pe moarte între stânga arădeană, atâta cât este, și dreapta lui Ghiță Falcă, atâta cât poate.

  Pe Facebook, evident, unde altundeva, doar nu vă imaginați că părțile au ieșit la o cafea, la o bere să stea de vorbă ca niște oameni normali, fiecare cu ideea și convingerea lui, gata de un compromis admisibil dacă argumentele interlocutorului i se par de bun simț.

  Și uite așa, pornind de la un parc mititel în mijocul unui sens giratoriu s-a ajuns la cea mai cumplită dezbatere politică arădeană între dreapta și stânga din toată istoria postdecembristă a Aradului, din care am aflat lucruri despre care nici nu ne imaginam că există, cu toate că de o vreme am început să ne familiarizăm cu noii termeni ai politicii românești, gen lins clanța la liberali sau supt la Dragnea mai la stânga.

  Iar din toată această poveste înfiorătoare nu ne-am lămurit nici acum ce poate însemna inscripția aceea pe care o puteți vedea într-una dintre fotografii.

  Strict logic ar putea însemna că în acel loc a existat un parc Tudor Arghezi între 1880 si 1967.

  Desigur, cunoscând noua logică a politicii românesti, ne dăm seama imediat că vrea să indice faptul că acolo este parcul Tudor Arghezi, cel care a trăit între acei ani menționați pe tablă.

  Singura problemă care ne încurcă este că nicăieri, în alte parcuri arădene, nu am întâlnit până acum denumirea parcului pe o tablă înfiptă în iarbă, nici măcar în acela numit Eminescu, știți, cel sub care primăria voia să amenajeze prima parcare subterană a Aradului.

  Dar asta este, să ne liniștim cu toții, până la urmă rețineți, când vă învârtiți de acum încolo cu mașina la Intim, o faceti în jurul parcului Tudor Arghezi, eventual parcați lângă spital, așteptați un moment prielnic să vă furișați printre mașini în părculețul cu pricina, veți găsi acolo o bancă-două pe care să vă așezați și, eventual, să meditați câteva clipe la viața politică din Arad și nu numai, să încercați să faceți diferența dintre stânga și dreapta (politică, desigur, că altfel e ușor!) și să vă imaginați situația absolut improbabilă în care aceste două curente politice românești s-ar pune în slujba cetățeanului și nu s-ar face de râs polemizând steril pe cine e mai tare în parcare.

  Eventual, dacă vă este la îndemână, vă puteti delecta și cu niște versuri din marele Arghezi…

  Sau mai bine cu rândurile de început ale celebrului pamflet Baroane, atât de potrivite tuturor politicienilor care cred că politicianul este mai important decât omul: „Ce semeţ erai odinioară, dragul meu, de n-ai mai fi fost. Şi ce mojic! Ce mitocan! Ce bădăran! Nu te mai recunosc. Parcă în hainele tale a intrat alt om şi parcă celălalt a plecat în pielea goală, pe undeva, prin ceruri ori iad.”

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.