miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day – Doctori Horroris Pauza: Ionel Dorel Sinaci (IV)

  de Lajos Notaros | 13 aprilie 2023, 8:00 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  10

  Având în vedere că e totuși Săptămâna Luminată, o luăm mai domol. Și mai este ceva pentru care vom avea o abordare mai înțelegătoare, mai conciliantă. Cel vizat, cunoscut de cei mulți ca Doru Sinaci, ne-a fost coleg vreo doi ani în redacția Observatorului arădean.

  O altă poveste interesantă, dar acum să ne concentrăm pe studiile doctorale ale lui Ionel Dorel Sinaci. Pe vremea aceea nu avea defel acest comportament academic aproape sculptural – e vorba de doi ani între 1998 și 2000 –, dimpotrivă, aș zice, se manifesta foarte liber și mai mult decât boem, fiind dedicat, mai mult trup și mai puțin suflet, vieții jurnalistice declanșate în primul cotidian al Aradului construit de la zero.

  Mă și mir oarecum de faptul cam neonorabil pentru un istoric: de ce lipsesc oare acei doi ani din CV-ul său de subprefect.

  Mai există în acel CV un gol destul de mare, poate e doar o greșeală: nu știm ce a făcut între 1978 și 1987. Este vorba de cei zece ani de la terminarea Liceului Pedagogic din Arad. Nimic de zis, școală bună, numai că în CV apar doar trei ani, din 1987 până în 1990, în care subprefectul nostru ar fi lucrat ca învățător.

  Urmează din nou un lapsus de trei ani, fiindcă doar începând din ’93 îl găsim jurnalist la Adevărul. Peste cinci ani ajunge la proaspătul înființat Observator, doi ani despre care, cum am spus, tace în CV.

  Pot fi mai multe explicații, unul ar fi rolul său destul de interpretabil în lupta de atunci dintre fostul și noul său ziar. Nu așteaptă sfârșitul tragic al Observatorului, revine la Adevărul, iar din 2004, la aproape treizeci de ani de la terminarea liceului, își începe studiile superioare.

  1572464951 428

  Sper că nu trebuie să insist unde, ați ghicit, la Vasile Goldiș. Jurnalism și istorie sau istorie și jurnalism, este greu de știut, fiindcă doctorul în istorie nici acum nu prea face diferența, așa cum puteți vedea în materialul colegei Adriana Barbu.

  Și deloc întâmplător, dar perfect caracteristic doctorilor despre care vorbim noi aicea, începerea studiilor superioare coincide cu intrarea în politică. Una chiar interesantă în cazul doctorului Sinaci, cel care se consideră și acum jurnalist. Plus istoric, cum vom vedea.

  Numai că jurnalismul său, practicat ultima oară, de exemplu, la Glasul Aradului, este deja sarcină de partid, iar noi aicea, la Special, considerăm că cel care lucrează la o publicație controlată de vreun partid, nu mai este jurnalist, ci propagandist.

  În consecință, Doru Sinaci devine în 2008 director adjunct la Centrul Cultural Județean, iar după obținerea masteratului de la Goldiș, în 2009, directorul centrului de studii de istorie și teorie literară „Ioan Slavici” de la universitatea-mamă.

  Nu se oprește însă aici, în 2016 ajunge director la centrul cultural, ca în 2017 să devină directorul Bibliotecii Județene. Funcții politice, desigur, în fond numai așa putea să sară de la bibliotecă direct la Prefectură. De altfel, în 2014-2015 este și consilier principal la Primărie. Toate acestea în epoca Falcă, asta ca să nu avem dubii.

  Între timp, în 2014, la 55 de ani, directorul adjunct al Centrului Cultural Județean și consilier principal la Primărie, își obține doctoratul la Institutul de istorie „George Barițiu” din Cluj Napoca, subordonat Academiei Române.

  Conducător al lucrării este cercetătorul principal grad I dr. Dumitru Suciu, lucrarea întitulându-se: „Contribuția presei române arădene la dezvoltarea discursului politic în perioada neoactivismului (1897-1914)”. Încă în acel an va apărea și sub formă de carte la editura Universității Vasile Goldiș – unde altundeva? –, întitulată mult mai simplu: „Discursul politic în perioada tribunismului arădean”.

  Să sintetizăm, așadar, și să vedem despre ce vorbim, de fapt.

  1608202078830

  Părăsind presa imediat după 2000, la patruzeci de ani, Dorel Sinaci se angajează politic, sub patronajul lui Gheorghe Falcă, și își începe studiile universitare la „Vasile Goldiș”. Urcă treptele carierei politice în timp ce, aproape de cincizeci de ani, își termină și studiile universitare.

  În timpul acestor studii s-a aflat foarte aproape de Iulian Negrilă, profesor atunci la Goldiș, unul dintre intelectualii arădeni foarte bine cunoscuți încă din cele mai vechi timpuri – și pro, și contra, dar mai ales contra – cu preocupări intense, inclusiv publicații, în domeniul în care doctorul nostru și-a elaborat teza de doctorat.

  Concret, după informațiile noastre, Iulian Negrilă i-a fost conducătorul lucrării de licență, o ciornă, de fapt, a lucrării viitoare de doctorat.

  Până aici observăm doar simbioza dintre cariera politică și continuarea studiilor, un fenomen obișnuit în noua lume românească. Și ar fi perfect normal dacă nu s-ar folosi de „fabrici de diplome”, ci de școli serioase și studii cu adevărat aplicate.

  Intrând mai în amănunt, este evident că avem de a face cu lucrarea unui istoric amator născut dintr-un jurnalist ratat. Este absolut inacceptabil ca autorul unei lucrări de istorie contemporană să nu cunoască nicio altă limbă în afară de cea maternă, așa cum reiese din CV-ul propriu și personal – franceza la nivel mediu este un eufemism –, dar mai ales să nu cunoască germana și maghiara în situația în care la bibliografia tezei de doctorat menționează texte maghiare și germane.

  Nemaivorbind de trimiteri la lucrări în engleză… Doar așa se explică de ce „discurs politic” e tradus greșit, chiar în titlu, în „political speech” undeva într-un extras.

  Fără să mai intrăm în amănunte și mai compromițătoare, se impune totuși o mică observație finală: chiar dacă nu este o lucrare științifică, ci un articol foarte lung de ziar, are, spre deosebire de doctoratele discutate anterior, ale lui Falcă și Cionca, meritul evident că a fost elaborată – așa cum este, prolixă și repetitivă, aproximativă și bazată masiv pe lucrările lui Iulian Negrilă –, de autor.

  De Ionel Dorel Sinaci, adică…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Domnule LN, multumesc pentru acribie ;iaca asa am aflat despre studiile „doctorilor” aradeni din varful piramidei…sunt mandru de ei si usor invidios …Nu stiu de ce dar atunci cand aflu despre un ales al natiei cu studii desavarsite la batranete , mereu am senzatia ca fac parte din galeria Elena Ceausescu… sinistra a avut fata de acesti doctori facuti pe repede inainte , rabdarea de a astepta 5 ani dupa bac sa ajunga inginer si alti cativa ani sa-si IA doctoratul (ce-am ajuns sa vorbesc de bine despre teroarea tineretii mele). Astia comprima timpul… Acest D.S. probabil un Domn Trandafir de isprava de ce nu si-a continuat sdudiile imediat dupa Peda…sau sa fi ramas dascal… cred ca putea sa acceada in politica si fara pseudo studiile batranetii… parerea mea

   +14 voturi
   +1
   -1
  2. Au, ce ciudă ți-e pe el, E. Nola, că a ajuns unde a ajuns, dintr-un „biet învățător” și, mai ales, dintr-un „istoric amator născut dintr-un jurnalist ratat” (spui tu!). Eu cred că e printre puținii intelectuali adevărați din toată adunătura asta de canalii din politica, administrația, cultura, mediul universitar și celelalte domenii ale societății arădene. Plus că are calitate umană mult peste unii care-l denigrează crezându-se (fals!), superiori acestui om rămas cu picioarele pe pământ și care a muncit enorm pentru o carieră frumoasă. Desigur că intrarea în politică îl dezavantajează moral și ca imagine, dar se pare că nu prea poți răzbi fără propte politice (cazul tău, E.Nola, care te zbați ca peștele pe uscat de 30 de ani). Se pare că Ovi Balint a priceput de unde bate vântul. Atenție, Marta nu e ultimul hab…

   --7 voturi
   +1
   -1
   • Aveți așa o pornire, bine, cam știm de unde vine, împotriva mea, încât orice spuneți e aiurea. Cert e că nu mă zbat, îmi văd de treaba mea și n-am treabă. Nu știu dacă pricepeți ce am vrut să spun. Și nu cred că aveți așa o părere senzațională despre capacitățile de om de știință ale lui Doru, doar exagerați ca să puteți lovi mai tare în mine. Să fiți sănătos și stați liniștit, în câteva ore e Învierea…

    +4 voturi
    +1
    -1
  3. D-LE LAJOS NOTAROS, PE TOȚI CEI CARE NU SUNT DE ACORD CU DVS. ÎI FACEȚI FIE PROȘTI, FIE DUȘMANI PERSONALI. N-ARE NIMENI TREABĂ CU DVS. CA PERSOANĂ. DAR CA ZIARIST, CA VECTOR DE OPINIE, VEȚI AVEA MEREU CITITORI CARE VĂ LAUDĂ (CÂND E CAZUL) ȘI CITITORI CARE VĂ CRITICĂ (TOT CÂND E CAZUL). CA JURNALIST, SUNTEȚI DE APRECIAT DE FOARTE MULTE ORI, DAR PREA SUBIECTIV (RĂUTĂCIOS CHIAR) ÎN UNELE CAZURI. DEZAVANTAJUL PRESEI ON LINE ESTE CĂ SE POT FACE COMENTARII, CARE NU ÎNTOTDEAUNA SUNT PE PLACUL AUTORILOR ARTICOLELOR.

   --4 voturi
   +1
   -1
   • N-am să vă deranjez în lumea Dumneavoastră în care se scrie cu literă mare, ca să se știe. Cu toate că, este evident, nu vă simțiți bine acolo. Altfel nu ați ieși mereu ca să vă dejectați frustrările pe cei care tulbură suferința DVS. Așa că vă urez sărbători fericite, ca unul care nu știe ce este ura – nu a simțit-o niciodată – și care, ca jurnalist micuț arădean, nu se ocupă cu oameni, indivizi, ci cu funcții. Cu acele funcții care au impact asupra vieții celorlalți.
    Ca să încercați să înțelegeți: nu am treabă cu Sinaci ca om, mi-a fost o vreme chiar simpatic – mă rog erau alte vremuri – am treabă cu omul public care își clădește goliciunea pe un titlu cu care nu are nici măcar tangență.
    Poate că totuși, având în vedere momentul festiv, mai meditativ așa, reușiți să acceptați și alte păreri, nu doar fixurile de care suferiți continuu…

    +2 voturi
    +1
    -1
  4. Regina Angliei în timpul vizitei la observatorul regal Greenwich i-a întrebat pe astronomii cu ce sume sunt răsplătiți?
   Șapte sute alteță
   Lunar?
   Nu, anual.
   Regina nu a spus nimic. După întoarcerea la Londra a mărit salariile astronomilor de zece ori.
   Cu toate acestea, directorul de la Greenwich a mers în curând la audiență:
   Luați banii înapoi alteță, pentru că de când avem salarii mari, toți ticăloșii ar vrea să fie astronomi.

   +2 voturi
   +1
   -1
  5. Mulțumesc de urări, dar sunt protestant și am sărbătorit Paștele duminica trecută. A spune că nu ați simțit niciodată ură eu cred că e o minciună. În ce mă privește, comentez din spirit civic și pentru distracție, nu ca să ies dintr-o lume în care dvs. credeți că nu mă simt bine. Posibil ca dvs. să nu vă simțiți bine în lumea în care trăiți real, de aici dorința de a critica mereu starea de lucruri pe care o vedeți zilnic și care nu depinde deloc de buna dvs. dispoziție.

   --3 voturi
   +1
   -1
  6. Doamnee, de unde atata suparare, cand e limpede ca lumina zilei cum se fac studiile doctorale, o recunosc chiar cei care le fac, printre care am cunoscuti de-ai lui Doru Sinaci, inca din tinerete. Nu inseamna ca am jignit omul, e doar exponent al generatiei de administratori si politicieni ai Aradului si nu numai, care folosesc toate parghiile ca sa ajunga in functii, doar ca sa le aiba, nu sa faca ceva cu ele, in afara de a-si servi partidele care ii propun. Si li se si urca la cap, ca nu zice nimeni nimic, toti tac si stau cu capul in nisip, ca strutii. Vedem rezultatele in fiecare zi, comparativ cu alte orase si judete, unele care stau mai bine si altele, mai rau. Noi insa, continuam caderea libera! Nu poti fi prea „rautacios” cu asemenea caricaturi, nu au nicio legatura cu ce pretind a fi. Si ii platim, ii lansam, ii votam si promovam. Unul e la Bruxelles. Pe merit? Sa nu fim rautaciosi, hai sa mai trimitem cativa, tot asa.

   +9 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.