marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Cum să ne dăm mari pe Facebook? Ghid practic

    de Lajos Notaros | 25 noiembrie 2021, 7:30 AM | Opinii

    0

    Având în vedere și luând în considerare că viața noastră se mută pe Facebook, ne-am gândit, după o matură chibzuință, să venim în ajutorul celor care întâmpină dificultăți în acest proces.
    E vorba de cei mai în vârstă, fără o pregătire IT serioasă, cei care cred că pe FB e ca în viață, numa un pic mai comod. Nu ne adresăm prădătorilor consacrați, vulpilor care se folosesc de spațiul virtual pentru a-și identifica prada zilnică și cu atât mai puțin lui Dani Dascălu, un adevărat prinț arădean de Ocika al spatiului virtual de socializare.

    Să începem cu începutul: ce date să le oferim prin contul nostru?

    În nici într-un caz cele reale, cele care ne identifică exact. La pregătire școlară putem lăsa liber dacă nu ne avantajează, nemaivorbind de starea civilă. Punem datele care ne avantajează și ne scot în evidență, arătând că nu suntem ca toți ceilalți. Pentru asta putem indica, mai ales prin fotografii – un domeniu esențial pe FB, la care revenim – locuri faine pe unde am umblat sau umblăm, oameni celebri și importanți pe care i-am fotografiat în treacăt, evenimente deosebite, cum ar fi de exemplu, nunta vreunui politician important, la care am participat sau am fost și noi pe acolo. Asta contează mai puțin, fotografiile pot crea ușor o lume nouă, convenabilă imaginii noastre.
    Am ajuns, așadar, la poze, elementul decisiv al interacțiunilor de pe Facebook.

    Marius van Dokkum TuttArt@ 11

    Din start le împărțim în două mari categorii: cele care ne conțin și ne reprezintă și cele preluate chiar de pe FB. Cu prima categorie trebuie să avem mare grijă. Nu oricare fotografie care ne place ne și avantajează. E bine ca aici să cerem sfatul specialistului. Sub nicio formă a celor apropiați, fiindcă ei nu sunt obiectivi, ajungând chiar să ne sfătuiască aiurea tocmai ca să ne facem de râs. Desigur, mai este un criteriu: dacă suntem bărbat sau femeie. Bărbatul trebuie să meargă pe ideea fotografiilor care îl arată puternic, hotărât și dat naibii, ca pe unul care nu se teme de nimic, nici măcar de sine însuși. La femei, firesc, scopul este absolut diferit, nu intrăm aici în amănunte, doar atât că e bine să se țină cont și de vârstă și de condițiile de lumină în care se realizează eventualul selfie.

    Cu cea de a doua categorie, cea a celor preluate și postate mai departe, treaba este și mai complicată. Acestea chiar ne trădează dacă nu suntem atenți. Sau atente. Să postezi ceva despre care deja s-a aflat că este un trucaj ordinar și de prost gust, poate fi tragic pentru cineva care dorește să se arate frumos, destept și rafinat pe FB. Iar dacă mai este și femeie, vă puteți imagina efectul colateral.
    Insistăm pe poze, fiindcă textul nu prea contează pe FB. Mai ales cele lungi, pur și simplu nu sunt citite. Așadar textele trebuie să fie scurte și însoțite mereu de o fotografie care te prinde din prima. Nu avem aici exemplu mai bun decât deja pomenitul Dani al nostru. Pozele sale cu femei apetisante, câteodată chiar deplasat de apetisante, sunt însoțite de un singur cuvânt: Kalispera. Noaptie bună, cum ar veni. Nu prea contează ce înseamnă, pentru cei care au mai făcut câteva zile de plajă în Grecia, nu e mare lucru, dar esențială aici este fotografia. Una care implică și bărbații și femeile. Bărbații entuziaști, femeile critice și ironice.

    Marius van Dokkum TuttArt@ 35

    Intrând mai adânc – din păcate, domeniul este foarte vast, nu avem cum să-l epuizăm într-un articolaș de presă – preluarea fotografiilor postate de alții prezintă riscuri majore, mai ales dacă sunt legate de teme critice și care împart Facebookul în două. De coronavirus, de exemplu. Chiar dacă nu zicem nimic, doar distribuim o poză cu doctori luptând prin spitale, e evident că suntem adepții vaccinului. Și invers. Firesc, textul complică treaba, dar esența nu se schimbă. De exemplu dacă postăm prima fotografie cu un text ironic, este evident că suntem de fapt antivacciniști, adepți ai teoriei universale a conspirației mondiale.

    Și încă nu am vorbit de comentariile la postarea altora sau de laicurile pe care le împrăștiem la postările celorlalți, aflați în aceeași bulă virtuală cu noi. Dacă lăicuim tot ce postează un politician sau un alt om important, este evident că suntem adepți, dacă comentăm acid, e clar că nu ne încântă. Desigur, aici terenul de joc este foarte mare, depinde de om, de bulă și inculsiv de numărul prietenilor de care dispunem. Vorbim de prieteni, dar se știe, prietenii de pe FB nu se confundă cu cei din viață.

    Marius van Dokkum TuttArt@ 25

    În concluzie, FB poate fi un foarte bun înlocuitor de viață adevărată acum în vreme de pandemie.

    Ne putem uita în voie la poze și videouri trucate cu animăluțe și omuleți, ne putem distra de prostia altora în comparație cu inteligența și rafinamentul nostru, putem chiar să ne facem prieteni noi, de care nu ne leagă nimica în afara unui laic greșit și ce-i mai important: putem afla nouătăți despre ce mai gândește lumea care altfel nu gândește.

    Rezultatul poate fi chiar profilactic: departe de lumea dezlănțuită, la adăpost de virusul care există prin inexistență, remarcând cât de proști, vulgari și inculți, needucați sunt majoritatea celor cu care interacționăm, ne putem duce la culcare cu ochii cât cepele și cu sentimentul liniștitor că noi nu suntem ca ei…

    (Ilustrații de Marius van Dokkum)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.