marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Eminescu, Dragnea, Bigăr, Huedin și Bacu’

    Am văzut ieri o știre că doar trei sferturi dintre absolvenții clasei a XII-a din acest an se vor înscrie la sesiunea din vară a bacalaureatului. Învățământul experimental din pandemie și frica de a nu face față par să fie motivele pentru care circa 38.000 de elevi au decis să își amâne examenul de maturitate. Iar din cei 114.000, conform estimărilor, doar circa 15.000 vor obține o medie bună, adică peste 8,5.

    Cam așa stăm, estimativ, azi, 15 iunie. Dată la care se împlinesc 132 de ani de la moartea lui Eminescu. Dată la care s-au născut sau au decedat și alte personalități, române sau străine: scriitorul Ion Marin Sadoveanu, sculptorul Iosif Fekete, pictorul Victor Brauner, compozitorul Edvard Grieg, cântărețul Johnny Halliday (nașteri), respectiv matematicianul Traian Lalescu, cântărețul Cristian Vasile, cântăreața Ella Fitzgerald sau regizorul Franco Zeffirelli (decese). Sigur, dintre aceștia, de departe ar trebui să rezoneze în urechile absolvenților de liceu numele lui Eminescu. Dar, poate, ca și cultură generală, ar trebui să le „spună” ceva și alte nume. Însă, actualul sistem de învățământ este departe de a oferi o cultură generală care să „rotunjească” informațiile aflate în curicula actuală. Dimpotrivă, dacă pot să fiu un pic mai dur, sistemul de învățământ românesc se „manelizează” tot mai mult. Iar presa, din păcate, nu contribuie nici ea, prin informare, la educarea noilor generații.

    Dau doar trei exemple culese tot din presa acestor zile. Prima ar fi cascada Bigăr, o frumusețe naturală dar care e departe de a fi unica atracție a zonei, ci mai mult un exercițiu de Instagram, așa cum explică un specialist în turism, care atrage atenția că prăbușirea Băilor Herculane reprezintă o catastrofă mult mai mare decât recenta prăbușire a unei părți a cascadei. Un al doilea exemplu este declarația unui fost deputat, care a venit cu o idee năstrușnică, dar care a „prins” în presă: casele (adevărate căsoaie cu iz de kitsch) rromilor din Huedin să devină un brand al județului Cluj. Apoi, ca al treilea exemplu, tot citesc de cazul lui Dragnea, că iese sau nu din închisoare. Învârtindu-ne între aceste repere oferite de presă, ne mai mirăm că Eminescu a fost uitat, că Traian Lalescu sau Ion Marin Sadoveanu nici măcar nu sunt cunoscuți? Din păcate, iarăși din păcate, un eventual eșec (previzibil d.p.m.d.v.) și în acest an la bacalaureat va fi justificat prin prisma pandemiei. Dar, pandemia doar a adâncit această scufundare sigură a învățământului și educației românești.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. ”Copii E de vină!”
      Ex: ora de istorie la cl. VIII-a. O parte din elevi au rămas în pauză să se mai joace. Profu nu i-a mai primit pe cei întârziați, până la jumătatea orei. Apoi i-a lăsat și pe ei în clasă și le-a dat un test fulger la toți din lecția predată.
      Rezultatele au fost foarte slabe. Interesant este că cei care au fost prezenți la oră nu au luat mai multe puncte la chestionar decât ceilalți care au jucat fotbal în curte.
      Concluzia: ora de istorie a fost atât de bine predată, de interesantă de …. că dacă participai la oră sau jucai fotbal tot aia era.
      Dar da, de vină e decât copii!
      … sistemul nu s-a reformat deloc din perioada ceușistă! Aceeași blazați cu ifose ținuți la catedră de pilele din inspectoratul politizat, de lipsa competiției, de inamovibilitatea titularizării, de absența desăvârșită a oricărui indicator de calitate a predării, de calitate a pregătirii elevilor, lipsa totală de transparență sistemul de notare totalmente cretin, de suporturile de curs catastrofale, de metodele de predare din evul mediu, de interdicția totală a accesului părinților la deciziile care privesc școala (adesea justificate de prostia, snobismul și obediența de slugi a multor părinți), de imposibilitatea reclamării neregulilor pentru anticipatul bullying pe care-l vor exercita profesorii vizați față de copiii cu părinți recalcitranți.
      Este efectul pervers generat de niște politruci veniți de pe sate și deveniți decidenți dăștepți, deontologi și plini de grijă din gură față de poPulația ingrată și proastă.

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.