miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Eliminarea voucherelor de vacanță „ar arunca turismul românesc cu 10 ani înapoi”, susține Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism

  de - | 10 septembrie 2023, 3:19 PM | Naţional | Turism

  0

  Stațiunea Costinești

  Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) consideră că impactul direct al eliminării / suspendării voucherelor de vacanţă sau acordarea alternativă a banilor va determina o scădere de 35%-50% a încasărilor din turism, iar turismul ar fi aruncat cu 10 ani înapoi. Datorită voucherelor de vacanţă, numărul de structuri de cazare clasificate din România s-a triplat.

  „Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) consideră că impactul direct al eliminării / suspendării voucherelor de vacanţă sau acordarea alternativă a banilor va determina o scădere de 35%-50% a încasărilor din turism. Mai precis, 20% dintre cei care primesc acum vouchere de vacanţă nu îşi vor mai permite să meargă în vacanţă, în timp ce alţi 20% vor pleca, cel mai probabil, în afara ţării. De asemenea, având în vedere că beneficiarii voucherelor de vacanţă cheltuiau şi sume suplimentare celor 1.450 lei (cu o medie de 1.400-1450 de lei cheltuiţi în plus), impactul negativ va fi cu atât mai mare. Impactul total al acestei posibile măsuri ar determina o prăbuşire a turismului intern cu 50%. Din păcate, mai toate variantele de modificare a legislaţiei privind acordarea voucherelor de care reprezentanţii industriei turistice au luat la cunoştinţă sunt păguboase pentru turismul românesc”, arată ANAT.

  Organizațiile din Turism cer păstrarea voucherelor de vacanță în formatul actual

  ​„Toate organizaţiile patronale, sindicale şi publice din domeniul industriei ospitalităţii îşi manifestă dezacordul ferm cu privire la implementarea unei alternative în bani la tichete, indiferent de tipul de tichet. România trebuie să continue acele politici publice care şi-au dovedit eficienţa de-a lungul timpului, nicidecum să renunţe la ele. Reamintim că acordarea voucherelor de vacanţă a determinat mărirea numărului de structuri de cazare autorizate de la 6200, câte erau în 2006, la 20.000, câte sunt în prezent. Ceea ce înseamnă mai mult decât triplarea numărului lor”, arată ANAT.

  De asemenea, voucherele de vacanţă au determinat, în paralel cu investiţiile străine, şi dezvoltarea hotelurilor de lanţ internaţional, investiţii româneşti de sute de milioane de euro anual în ultimii 8-10 ani.

  Potrivit ANAT, eliminarea voucherelor de vacanţă pentru angajaţi în România ar putea avea mai multe efecte şi prejudicii asupra turismului şi a economiei româneşti în general.

  Sursa: observatornews.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.