Elevii arădeni vorbesc despre „ingredientele magice” ale unui dascăl ideal. Care sunt plusurile și minusurile





De Ziua Mondială a Educației, am dorit să aflăm direct de la elevi care sunt „ingredientele magice” care alcătuiesc un cadru didactic ideal.
Cu acest gând în minte, am pornit prin oraș și am oprit micuții arădeni care, majoritatea, s-au arătat extrem de timizi pentru a lua cuvântul. Dintr-un total de aproximativ 30 de elevi din clase gimnaziale și de liceu pe care i-am abordat, chiar dacă ne-au spus „off the record” câteva vorbe, doar o mână dintre aceștia au avut curajul să apară în scurtul nostru material video.
Ideea generală însă a fost că mulți profesori și-au pierdut din entuziasmul predării, iar acum își recită doar mecanic lecția, refuzând să se „coboare” la nivelul elevului, pentru a îi răspunde la orice nelămurire pe care acesta ar avea-o. În schimb, dictează, scrie pe tablă și dă multe teme. Iar când dascălul are o zi proastă în viața particulară, tensiunea se resimte și la oră, acesta fiind irascibil și fără răbdare, urlă și se „descarcă” pe elevi.
Bineînțeles, descrierea de mai sus e un portret robot de „așa nu”, asta nu înseamnă că toți profesorii trebuie incluși în aceeași categorie. Din contră, sunt mulți profesori care au reușit, prin dedicarea față de meseria lor, să-i fascineze pe elevi, să le insufle dorința de cunoaștere, ba mai mult, să devină un model pentru aceștia. Stând de vorbă cu elevii arădeni, am aflat că profesorii care reușesc să devină preferații lor sunt de obicei extrem de creativi, alegând să-și predea lecția într-un mod cât mai atractiv, sunt deschiși, prietenoși și glumeți. Ba mai mult, adesea un „profesor ideal” e plăcut prin propria lui prezență, având o carismă greu de explicat, „e un profesor magic”, așa cum ne-a explicat o elevă simpatică pe care am găsit-o în curtea Colegiului Naţional „Preparandia – Dimitrie Ţichindeal” Arad, stând pe o bancă și citind al doilea volum din Harry Potter.
Astăzi, elevii nu au avut parte însă de ore convenționale. De Ziua Mondială a Educației, profesorii au ales diferite activități în afara programei. De exemplu, unii au pornit proiectorul și au arătat diferite documentare, iar alții au desfășurat dezbateri între elevi pe tematici alese prin tragere la sorți.
Comentariile portalului
@hazna Ai și vreo statistica, știi câți di medici s-au vaccinat și câți nu? Sau rostogolești niște afirmații fără acoperire, conspirationistule?🤣
"Dar, așa cum se întâmplă de obicei, cei neavizați, dar interesați politic sau altfel (afaceri), se folosesc, de regulă, fără responsabilitate de această situație (...)
Sunt de acord sa platesc amenda dar nu e problema mea ca vine in gol si eu ajung la masina! Asa ca de ce sa platesc deplasarea lor ?!