duminicã, 5 mai, 2024

Special Arad Logo

    Elevii ar putea reîncepe cursurile în condiții normale: „Fiecare școală și grădiniță trebuie să facă o analiză locală a riscurilor”

    de Special Arad | 5 august 2020, 10:22 AM | Educaţie | Naţional | Recomandările editorilor

    0

    (foto: B1.ro)

    Încă de când s-a decis finalizarea anului școlar în mediul online, lucru care a fost necesar pe fondul pandemiei, atât profesorii, cât și elevii și părinții acestora au început să își pună întrebări. Cu cât ne apropiem mai mult de luna septembrie, cu atât lumea pare să își piardă răbdarea și să ceară tot mai multe răspunsuri care să-i facă să înțeleagă cum o să se desfășoare noul an școlar.

    Astăzi, de la ora 15.00 va avea loc o ședință pe tema educației la Palatul Cotroceni unde vor participa viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, și secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

    Potrivit documentului realizat de Ministerul Sănătății și obținut de Edupedu.ro, Inspectoratele Școlare Județene, DSP-urile și conducerile școlilor sunt cele care decid care este scenariul care “se aplică în orice moment” în fiecare școală în parte, iar pentru hotărârea finală este nevoie și de aprobarea Comitetului județean pentru situații de urgență.

    Mai multe scenarii propuse de Ministerul Sănătății

    Scenariul numărul 1: revenirea 100% la școală, dar cu asigurarea unei distanțe fizice între copii de minimum 1 metru (față de 2 metri cât a fost impus la examene). De remarcat că față de primul scenariu avansat de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți și preluat apoi în comunicarea publică de ministrul educației, regulile MS spun că revenirea tuturor elevilor la școală se face cu menținerea acestei distanțe de 1 metru între elevi.

    Scenariul numărul 2 compus din două sub-scenarii:

    a) propune revenirea la școală a tuturor copiilor de grădiniță și din clasele pregătitoare – clasa a IV-a

    – în ceea ce-i privește pe copiii de clasele V-VIII și IX-XII, deci de gimnaziu și liceu, Ministerul Sănătății prevede în primul scenariu hibrid revenirea lor “parțială” în clase. Concret, ar trebui să fie fizic la școală doar jumătate dintr-o clasă și să facă rotație cu cei de acasă la 1 sau 2 săptămâni. Și aici, se menține regula distanței de minimum 1 metru între elevi

    b) reprezinta scenariul hibrid pesimist, în care copiii de grădiniță și cei din clasele pregătitoare – clasa a IV-a nu ar mai fi exceptați de la revenirea pe ture și prin rotație la școală. Mai exact, această variantă prevede că toți elevii, indiferent de clasă și ciclu școlar, trebuie să revină în clase doar prin rotație, câte jumătate de clasă, urmând să facă schimb cu cealaltă jumătate de clasă la 1 sau 2 săptămâni.

    Scenariul numărul 3: școala se desfășoară 100% online, pentru toți elevii, indiferent dacă e vorba de grădiniță, școală primară, gimnaziu sau liceu

    Marea noutate din documentul Ministerului Sănătății o reprezintă descentralizarea deciziei, pe fiecare județ și școală în parte. După ce numeroși specialiști din educație au criticat închiderea fără excepție a școlilor, fără a ține cont de numărul de copii din anumite sate sau orașe și numărul de cazuri de COVID-19, experții din Sănătate au prevăzut în actul pe care l-au trimis Ministerului Educației că fiecare școală și grădiniță trebuie să facă o analiză locală a riscurilor și acesta este practic documentul de bază pentru decizia de a redeschide total sau parțial cursurile.

    Citește continuarea pe edupedu.ro.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.