luni, 15 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Elena Boțan a celebrat jumătate de secol închinat artei, printr-o expoziție de icoane la Palatul Administrativ | Video

  de Raluca Medeleanu | 8 decembrie 2022, 7:40 AM | Cultură | Topic special

  0

  Pictorița Elena Boțan a împlinit anul acesta 50 de ani de activitate artistică, iar pentru a marca deosebitul momentul a organizat miercuri o expoziție în holul Palatului Administrativ, într-o perioadă premergătoare uneia dintre cele mai importante sărbători creștine – Nașterea Domnului – expunând 30 dintre icoanele pictate cu suflet, în diferite tehnici de lucru (pe lemn, pe sticlă, pe pânză).

  La eveniment au participat atât apropiații acesteia, cât și mai mulți reprezentanți ai Primăriei, întrucât în cadrul expoziției artista a lansat și un album de artă care a văzut lumina zilei prin sprijinul municipalității. În semn de mulțumire, doamna Boțan a ținut și să ofere două picturi florale primarului, prezent și el la eveniment.

  „Am muncit foarte mult de-a lungul celor 50 de ani, dar mi-am găsit drumul cel mai eficient în pictatul icoanei – icoana care reprezintă lumina spre Cer și lumina sufletului artistului. Artistul când lucrează simte acel portret care vrea să-l facă și poate să-i dea o imagine care să-l apropie pe cel ce privește icoana, să-l îmblândează într-o rugăciune și să-i dea o credință”, a spus Elena Boțan.

  Cuvinte despre vocația Elenei Boțan a rostit și părintele Ioan Stoica, de la Paraclisul din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

  „Intrând în universul acesta al artei doamnei Elena Boțan ar fi multe de spus… Privind această expoziție, mi-am adus aminte că anticii considerau că fiecare se naște cu o stea care se stinge în momentul în care omul pleacă din această lume și omul încă din antichitate a avut această deprindere de a contempla: religia, cultura, artele, toate s-au născut din contemplarea aceasta a cerului, iar stelele erau considerate ca flori ale cerului. Sigur, nu întâmplător această expoziție poartă titulatura Fereastră deschisă spre cer. Arată într-un fel vocația doamnei Elena Boțan”, a spus părintele Ioan Stoica.

  Despre lunga și prospera carieră artistică a Elenei Boțan a vorbit pictorița Maria Furnea, care o cunoaște de aproximativ 30 de ani, fiind colege la Asociația „Ion Andreescu”, iar apoi la filiala arădeană a Uniunii Artiștilor Plastici.

  „Elena Boțan creează de 50 de ani. La început a fost un artist autodidact, până când s-a înscris la Școala Populară din Arad, mai apoi a început să activeze în asociația culturală Ion Andreescu, apoi a făcut Facultatea de Arte Vizuale din Oradea, la secția restaurare, iar apoi a fost primită în Uniunea Artiștilor Plastici. În decursul vieții de artist, a creat cred că vreo 1000 de lucrări, ea spune că vreo 800, dar eu cred că mai multe! Prima dată a început să folosească tehnici pe hârtie, cu precădere acuarela, între timp s-a specializat și în iconografie, făcând icoane atât pe sticlă, cât și pe lemn sau alte moduri de exprimare. Astăzi ne prezintă o expoziție cu doar 30 de lucrări, dar ea a creat nenumărate lucrări și este prezentă în toată România cu expoziții, dar și în străinătate, în Ungaria, Italia, Germania, unde a fost primită de fiecare dată cu multă apreciere”, a spus Maria Furnea.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.