joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Efectele pozitive pe creier ale studierii instrumentelor muzicale

    de - | 6 ianuarie 2017, 12:11 PM | Muzică | Video

    0

    „Fără muzică, viaţa ar fi o greşeală”, afirma Friedrich Nietzsche.

    Muzica influenţează multe zone din creierul uman, iar cercetătorii spun că persoanele care studiază un instrument muzical beneficiază de un antrenament excelent al creierului, această activitate fiind și o metodă terapeutică recomandată în dezvoltarea abilităților cognitive.

    Oamenii de știință au ajuns la concluzia că simplul cântat la un instrument poate modifica propriu-zis forma creierului și capacitățile sale native, inclusiv din prisma creșterii coeficientului de inteligență, atât în cazul copiilor, cât și al adulților. Studierea unui instrument muzical este, pentru creier, echivalentul unui antrenament de fitness intens, care lucrează întreaga musculatură a corpului în același timp, potrivit sfatulmedicului.ro.

    Specialiștii au strâns dovezi care atestă faptul că regiunile cerebrale ale muzicienilor sunt diferite de cele ale oamenilor care nu practică această artă, din punct de vedere structural și funcțional. Este vorba despre zonele creierului responsabile cu abilitățile motorii, auzul, memorarea informațiilor auditive și memoria, care devin mai active atunci când o persoană cântă la un instrument.

    Această preocupare artistică poate să îmbunătățească aptitudini importante în viața de zi cu zi, precum starea de alertă, planificarea unor acțiuni sau percepția emoțiilor.

    Întreaga arhitectură a creierului se schimbă pe fondul muzicii create cu ajutorul unui instrument muzical, din acest proces izvorând o serie întreagă de beneficii confirmate de experți.

    1. Îmbunătățirea memoriei

    Numeroase studii de specialitate au concluzionat că ascultarea muzicii și cântatul la un instrument muzical stimulează creierul și îmbunătățesc capacitatea de memorare. O cercetare efectuată pe un eșantion de preșcolari a demonstrat că micuții înscriși la cursuri de muzică au abilități spațio-temporale cu 35% mai bune, comparativ cu cele ale copiilor fără astfel de preocupări.

    Alte cercetări au descoperit că IQ-ul unui copil sau adult poate crește cu până la 7 puncte, prin simpla studiere a unui instrument muzical (chiar și în scop recreativ).

    2. Antrenarea perseverenței

    Studierea unui instrument, oricare ar fi acesta, presupune o investiție importantă de timp și efort. Astfel, perseverența și răbdarea sunt antrenate intens, două calități extrem de importante pentru obținerea succesului în viață. Canalizarea creierului în această direcție înseamnă perfecționarea acestor atribute.

    3. Îmbunătățirea coordonării corporale

    Arta de a cânta la un instrument implică o coordonare desăvârșită între ochi și mâini. Prin parcurgerea vizuală a notelor muzicale pe portativ, creierul trebuie să transforme la nivelul subconștientului aceste note în activități motorii. În același timp, sunt solicitate și respirația, percepția ritmului și auzul.

    4. Ameliorarea aptitudinilor matematice

    Citirea muzicii presupune număratul notelor și al ritmului, un exercițiu excelent pentru îmbunătățirea aptitudinilor matematice. Chiar și studierea teoriei muzicii include numeroase aspecte legate de disciplină matematice. Anumite studii chiar au evidențiat faptul că studenții de la facultatile de artă obțin performanțe mai bune în materiile științelor exacte, comparativ cu tinerii care nu întreprind activități muzicale sau artistice.

    5. Deprinderea unor aptitudini de înțelegere și lectură superioare

    Potrivit unui studiu publicat în revista Psihologia Muzicii, copiii care urmează cursuri de muzică în mod regulat reușesc să atingă performanțe de învățare superioare, comparativ cu școlarii care nu au preocupări muzicale. Elevii care învață să cânte la un instrument muzical sunt mai pasionați de lectură, rețin informațiile mult mai ușor și le procesează mai eficient, potrivit psihologilor implicați în cercetare.

    6. Creșterea capacității de concentrare

    Studierea unui instrument muzical presupune depunerea unui efort individual de concentrare asupra calității sunetelor, tempo-ului și duratei notelor. Interpretarea în grup (sau într-o orchestră) antrenează cu atât mai mult capacitatea de concentrare, de vreme ce este necesară și ascultarea activă a sunetelor emise de ceilalți muzicieni și adaptarea muzicii proprii în funcție de acestea. Din acest motiv, muzicienii au atât atenția concentrată, cât și atenția distributivă, foarte dezvoltate.

    7. Eliberarea de stres

    Efectele stresului asupra creierului pot varia de la oboseală accentuată, până la instalarea depresiei și a anxietății. Studierea unui instrument muzical este o activitate care induce o stare de relaxare și calm și permite eliberarea de emoțiile negative. De aceea, cântatul la un instrument este și o terapie utilizată în psihoterapie, inclusiv în tratamentul pentru autism, depresie și alte tulburări psihice.

    8. Îmbunătățirea capacității de ascultare

    Orele de studiere a sunetelor emise de un instrument muzical și a modului în care ele pot fi controlate au efecte pozitive și asupra capacității personale de ascultare.

    9. Prevenirea îmbătrânirii premature

    Cercetătorii susțin că activitatea muzicală în timpul vieții poate fi cel mai bun exercițiu cognitiv, determinând o mai bună adaptare a creierului la efectele îmbătrânirii. Din moment ce studierea unui instrument muzical necesită ani de practică și învățare, se pot crea conexiuni alternative în creier, care ar putea compensa declinul cognitiv care intervine pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă.

    10. Tratarea dislexiei și a autismului

    În cazul copiilor diagnosticați cu dislexie sau autism, studierea unui instrument muzical poate avea un efect terapeutic neașteptat, muzica având un impact asupra secțiunii cerebrale care răspunde de respirație, bătăile inimii și reacții la sunete. Astfel, copiii autiști sau dislexici reușesc să proceseze mai bine un discurs dintr-o încăpere zgomotoasă și să interpreteze cu mai multă acuratețe nuanțele lingvistice care suferă schimbări în funcție de vocile pe care le aud.

    De ce ar trebui să învăţăm să cântăm la un instrument muzical în copilărie?

    Studiul unui instrument muzical în copilărie influenţează pozitiv capacitatea auditivă la maturitate, având beneficii în ceea ce priveşte dezvoltarea creierului, se arată într-un studiu al cercetătorilor americani, potrivit descopera.ro.

    Studiul a urmărit cât de repede percepe creierul sensul unui sunet. Deşi se crede că surzenia începe din urechi, creierul joacă, de asemenea, un rol important în ceea ce priveşte capacitatea auditivă, ajutând oamenii să audă mai clar.

    Dacă sunetul este procesat mai lent, ar putea fi mult mai dificil ca oamenii să audă o conversaţie într-un mediu în care există sunete de fundal, precum un bar sau un restaurant, sau să audă clar ce vorbeşte interlocutorul la telefon.

    Pentru realizarea acestui studiu, o echipă de cercetători de la Northwestern University din Illinois, Statele Unite ale Americii, a analizat activitatea cerebrală a 44 de adulţi sănătoşi, în timp ce ascultau cuvântul „da”. În cazul persoanelor care au învăţat să cânte la un instrument muzical vreme de mai mulţi ani, neuronii au răspuns mai repede la sunete. Cei care au cântat la un instrument muzical cel puţin patru ani au răspuns cu o milisecundă mai repede decât cei care nu au învăţat niciodată să cânte.

    Toate instrumentele, de la pian la acordeon, ajută în mod egal.

    „Să fii cu o milisecundă mai rapid nu pare să însemne mult, dar creierul este foarte sensibil la axa timpului, iar o milisecundă care combină milioane de neuroni poate face o diferenţă reală în viaţa adulţilor”, a spus Michael Kilgard, cercetător în neurologie la Universitatea din Texas.

    Aceste cercetări confirmă că modul în care se acţionează asupra creierului în primii ani de viaţă este important pentru felul în care acesta evoluează în următorii ani.

    Alte cercetări au arătat că studierea unui instrument muzical poate contribui la stimularea coeficientului de inteligenţă şi nu este niciodată prea târziu pentru a începe cursurile. De asemenea, instrumentele muzicale ajută la o mai bună învăţare a unei limbi străine şi la interpretarea emoţiilor celorlalţi.

    Deşi studiile muzicale par să aibă beneficii generale, aceia care se bucură de ele sunt mult mai avantajaţi.

    Potrivit oamenilor de ştiinţă, unul dintre motivele pentru care muzica poate aduce atât de multe schimbări la nivelul creierului este intersectarea sistemelor emoţionale şi de cunoaştere implicate în actul muzical.

    Surse: sfatulmedicului.rodescopera.ro
    Sursa video: TED-Ed

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comments are closed.