vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cea mai lungă eclipsă totală de lună din acest secol, pe 27 iulie

  de - | 23 iulie 2018, 7:54 PM | Naţional

  0

  (foto: Time)

  103 minute, atât va dura cea mai lungă eclipsă totală de lună din acest secol. Eclipsa va avea loc în seara zilei de 27 iulie și va fi cel mai important fenomen astronomic din acest an. Cel mai important moment va fi la ora 23:22, scrie digi24.ro.

  În noaptea de 27 spre 28 iulie 2018 (vineri spre sâmbătă) se produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă în totalitate în România, transmite Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

  La Arad, răsăritul Lunii în seara de 27 iulie va începe la ora 21:02.

  Luna va răsări la apusul Soarelui, dar în partea opusă de cer, punctul cardinal est-sud-est. În momentul răsăritului, Luna se va afla în penumbra planetei noastre, însă mai mult ca sigur, nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar. Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începerea eclipsei, se va produce la ora 20:14, când Luna se va afla sub orizont.

  eluna 27iul2018Sursa: astro-urseanu.ro

  Intrarea în umbră va începe la ora 21:24, oră de la care veți putea vedea cum marginea stângă a Lunii va deveni mai puțin strălucitoare decât restul discului. După numai o oră Luna se va afla în totalitate în umbra pământului, moment care se va produce la ora 22:29. De atunci tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanțe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind și momentul în care va începe totalitatea.

  Maximul eclipsei, când Luna se va afla cel mai aproape de centrul umbrei, se va produce la ora 23:22. Atunci, Luna nu se va afla foarte sus pe cer, la 20 de grade înălțime deasupra orizontului, înspre sud-est.

  Totalitatea va dura 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 2000-2100, însă la diferență mică de eclipsele din 26 iunie 2029 și 7 iulie 2047, care vor avea totalități cu durata de 102 minute.

  Momentul totalității este spectaculos pentru că Luna va avea nuanțe de portocaliu-roșu-cărămiziu. Discul nu va fi colorat și iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului).

  La ora 00:13 Luna va începe să iasă din umbră, totalitatea luând sfârșit, iar eclipsa se va termina la ora 02:29, cu ieșirea Lunii din penumbra Pământului.

  Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an și a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 și 2019. În total, fenomenul va dura 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute.

  Fenomenul va putea fi văzut din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia. Nu va putea fi văzut din America de Nord și de Sud, Japonia și o parte din Rusia.

  Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.