joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    E pasionat de ceasuri, dar vrea să devină… pilot de F-16! Adi Popa a reparat gratuit ceasul Bisericii Reformate din Semlac, o clădire istorică, în sfârșit renovată

    de Tomck@t | 26 mai 2020, 11:30 AM | Povești despre oameni | Semlac | Topic special

    1

    Adi Popa are 18 ani, este din Arad, dar a copilărit la Semlac și în ultimul timp a stat tot acolo, la bunici. Aici l-a prins și perioada pandemiei, fiind nevoit să stea în casă din cauza restricțiilor din Starea de Urgență. Încă de mic avea o pasiune pentru ceasuri, în special pentru cele vechi, mecanice. Însă Adi nu e un simplu colecționar, el e pasionat mai ales de mecanismul lor, îi place să le desfacă, să le analizeze toate rotițele și să le repună în funcțiune pe cele defecte. „Sunt pur și simplu înnebunit după ceasuri. Mama deja nu mai are nervi când aude că mai vreau să-mi iau un ceas”, ne-a spus zâmbind. În schimb, în perioada pandemiei, obsesia lui Adi pentru ceasuri a devenit ceva mai mult decât un hobby personal. Pasiunea lui și întâmplarea au făcut să realizeze ceva pentru comunitate, la Semlac. Îi sunt recunoscători mai ales localnicii religioși, pentru care tradiția contează foarte mult. Pentru a-și ocupa timpul liber cu ceva util, Adi s-a oferit să repare gratuit ceasurile a două biserici din localitate.

    Într-o zi, Adi a văzut din tren că geamul Bisericii Catolice lipsea și l-a întrebat pe preot, care este chiar vecinul lui, dacă nu cumva are nevoie de ajutor la renovări. S-a oferit, astfel, să repare gratuit și ceasul bisericii, care nu funcționa de multă vreme. Urcând în turnul bisericii, Adi a observat și cealaltă biserică aflată la câteva străzi distanță, cea reformată, despre care crezuse că e un lăcaș de cult părăsit, din cauza stării precare în care se afla, dar apoi s-a uitat mai bine și a observat că acoperișul, totuși, a fost renovat recent. Asta s-a întâmplat în acest an, în perioada pandemiei. A sunat-o pe profesoara de Limba și Literatură Română, doamna Rechițan, cu care făcea meditații, și a întrebat-o dacă nu are și Biserica Reformată un ceas de reparat, pentru că s-a plictisit să stea izolat în casă săptămâni întregi și să se joace pe calculator. Profesoara l-a pus în legătură cu preotul bisericii.

    ceasul reparat biserica reformata semlac

    Tradiție spirituală și… turism

    Biserica Reformată (Calvină), construită în anul 1885 în stil neoclasic, într-adevăr, arăta deplorabil de multă vreme, iar comunitatea religioasă care o frecventează duminică de duminică – în mare parte localnici maghiari și, în trecut, nemți – s-a diminuat în număr semnificativ în cursul ultimelor decenii. Biserica – care nu se află în centru sau pe strada principală a comunei, ci pe o stradă laterală – nu a avut de mult timp un preot rezident, chiar dacă clădirea are și o casă parohială. În prezent, slujba religioasă este asigurată de un preot care vine regulat din satul Peregu Mic și care are în agendă cinci parohii din această mică regiune vestică. Din toamna trecută, spre surpriza și bucuria localnicilor reformați din Semlac, biserica a intrat însă în renovări, la inițiativa preotului.

    „Comunitatea noastră restrânsă, în jur de 40 de oameni în total, se bucură extrem de mult pentru renovarea acestei biserici. Este de bun augur că atenția este îndreptată spre o clădire veche și cu o mare încărcătură spirituală. Până la urmă e vorba de tradiție. De altfel, vară de vară vin turiști aici, din Germania, și era păcat ca această biserică frumoasă să nu fie o atracție turistică”, ne-a spus o localnică.

    biserica reformata semlac inainte si dupa Heinz Vogel prima poza
    Biserica, înainte și după. Sursa foto stânga: Heinz Vogel (www.BanaterGottesHeuser.ro) 

    Adi Popa s-a oferit acum o lună să repare și acest ceas și mai are foarte puțin până să-l termine. „Dacă vine preotul într-o zi, îl putem deja asambla, pentru că piesele sunt deja sus, mai trebuie doar reglat puțin”, ne-a spus acesta.

    Data exactă de fabricare a ceasului nu e cunoscută, dar pe suportul lui de fier este specificat că a fost făcut în Fabrica de Ceasuri a lui Müller János la Budapesta și a fost donat bisericii din Semlac în 1910, de către Rózsa Bálint.

    De la ceasul din turnul bisericii… la butoanele avioanelor din Forțele Aeriene

    De altfel, tânărul „ceasornicar” din Semlac vine cu un răspuns surprinzător atunci când e întrebat despre cariera dorită. În ciuda pasiunii pentru ceasuri, Adi Popa vrea să se înscrie, după ce va lua Bacalaureatul anul acesta, la Academia de Forțe Aeriene „Henri Coandă” din Brașov.

    Avioanele militare sunt o altă pasiune a lui Adi și chiar dacă nu a zburat deocamdată cu niciun avion de mici dimensiuni, cunoaște toate detaliile tehnice necesare zborului datorită unor simulatoare pe calculator și, nu în ultimul rând, mulțumită unor prieteni care lucrează la turnul de control al Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii, prieteni de la care Adi a învățat deja, din pură pasiune, toate procedurile. Visul lui e să zboare cu un avion de vânătoare F-16 (Fighting Falcon).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    7 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.