luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  După 140 de milioane de euro în prejudicii și 8 ani de la prima descindere, cel mai mare dosar de corupție din Transilvania a fost trimis în judecată

  de Special Arad | 1 aprilie 2022, 12:59 PM | Naţional

  1

  Fostul primar din Şelimbăr, Daniel Măricuşa, este ”principalul” inculpat (foto: arhivă Adevărul )

  Comunicat.  Procurorii DNA de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției au dispus trimiterea în judecată a fostului pirmar al comunei Șelimbăr, cea mai prosperă comună din Județul Sibiu, Ioan Daniel Măricuța.

  Acesta va fi judecat pentru constituire a unui grup infracțional organizat, două fapte de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite dintre care una în formă continuată (7 acte materiale) și spălare a banilor în formă continuată (2 acte materiale).

  Alături de acesta vor răspunde în fața judecătorilor Elena Scumpu, la data faptei și în prezent secretarul Comunei Șelimbăr, jud. Sibiu, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat,
  – două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite dintre care una în formă continuată (7 acte materiale), o persoană fizică fără calitate specială, pentru constituire a unui grup infracțional organizat,
  – spălare a banilor în formă continuată (7 acte materiale) și instigare la spălare a banilor în formă continuată (4 acte materiale).

  De asemenea va mai fi judecat alături de Maricuța Vasile Marin, la data faptei executor judecătoresc, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, nouă beneficiari ai faptelor precum și persoanele juridice SC ALCORADU SRL, SC VINARIA SA, SC REAL R&D COMPANY SRL (aflate sub controlul inculpatului Maricuța Ioan Daniel), fiecare pentru comiterea infracțiunii de spălare a banilor.

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

  În perioada 2000 – 2015, în calitate de primar și de președinte al Comisiei locale pentru aplicarea legilor fondului funciar al comunei Șelimbăr, județul Sibiu, inculpatul Maricuța Ioan Daniel împreună cu inculpata Scumpu Elena și cu un alt inculpat, persoană fără calitate specială, ar fi constituit o grupare infracțională ce avea ca scop acapararea abuzivă a unor terenuri, prin nesocotirea drepturilor legale ale persoanelor îndreptățite la reconstituire, și valorificarea acestora către diverși investitori.

  Valoarea de piață însemnată a acestor terenuri era determinată de poziționarea lor, în aria comunei Șelimbăr situată in vecinătatea municipiului Sibiu.

  Astfel, profitând de funcțiile deținute la nivelul comisiei locale menționate, inculpații Maricuța Ioan Daniel și Scumpu Elena ar fi determinat mai mulți solicitanți îndreptățiți la reconstituirea dreptului de proprietate sau moștenitori ai acestora să accepte semnarea unor procuri notariale prin care să împuternicească anumite persoane indicate de inculpați să vândă terenurile care urmau a fi atribuite.

  Pentru a-i face să semneze procurile, inculpații ar fi apelat fie la mijloace de presiune asupra solicitanților îndreptățiți (amenințări că le vor fi repartizate terenuri lipsite de valoare) sau tracasare (amânarea sub diverse pretexte a finalizării reconstituirii dreptului de proprietate), fie i-au indus în eroare (prin ascunderea amplasamentului real și al valorii reale a terenurilor, plătindu-le sume modice pentru terenuri prezentate ca fiind disparate, situate în locuri greu accesibile, dar care în realitate valorau sute de mii de euro).

  În alte cazuri, inculpații Maricuța Ioan Daniel și Scumpu Elena ar fi identificat și determinat persoane neîndreptățite la reconstituirea dreptului de proprietate să formuleze cereri de reconstituire și să emită procuri notariale în favoarea persoanelor indicate de inculpați.

  După ce s-au asigurat că terenurile se vor afla sub controlul lor (prin emiterea procurilor notariale), inculpații ar fi semnat procese verbale fictive de punere în posesie, fără ca activitățile de punere în posesie să aibă loc în realitate.

  Mai mult, inculpații ar fi modificat conținutul unor procese verbale de punere în posesie (prin ștergerea unor parcele și înlocuirea cu alte parcele), fără știința persoanelor vătămate și fără a exista vreo punere în posesie pentru terenurile adăugate prin fals în conținutul proceselor verbale.

  De exemplu, în cazul unei persoane, după emiterea titlului de proprietate, ar fi fost întocmit în întregime un nou proces verbal de punere în posesie, cu alte parcele față de cele cuprinse în titlul de proprietate.

  În cazul alteia, întocmirea procesului verbal de punere în posesie și eliberarea titlului de proprietate s-ar fi făcut în mod total abuziv, în favoarea unei persoane decedate în acel moment.

  În alte cazuri, procesele verbale de punere în posesie ar fi fost semnate fără drept de alte persoane, în locul proprietarilor, fără ca punerea în posesie să aibă loc în realitate.

  După emiterea titlurilor de proprietate, acestea nu erau comunicate persoanelor care solicitaseră reconstituirea dreptului de proprietate, ci ar fi rămas la dispoziția membrilor grupului infracțional.

  Terenurile au făcut obiectul unor vânzări fictive repetate: în prima fază, ele au fost vândute de către persoanele împuternicite prin procurile notariale.
  În continuare, aceste suprafețe au făcut obiectul unor multiple dezmembrări, schimburi și vânzări. Întreaga operațiune nelegală de valorificare ar fi fost orchestrată de inculpații Maricuța Ioan Daniel, Scumpu Elena și cea de-a treia persoană fără calitate specială, în beneficiul membrilor grupului infracțional.

  Terenurile ar fi fost transferate în mod repetat, prin acte notariale fictive (încheiate în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestora), fie în proprietatea inculpaților care au aderat sau au sprijinit grupul infracțional organizat, fie în proprietatea altor persoane interpuse, care au acționat la solicitarea membrilor grupului infracțional organizat, acceptând să semneze acte notariale fictive, fără a cunoaște celelalte părți contractante, fără a primi sau plăti vreo sumă de bani, în realitate imobilele aflându-se la dispoziția exclusivă a inculpaților.
  În final, inculpații care au aderat sau sprijinit grupul infracțional ar fi vândut terenurile unor cumpărători de bună credință (operatori de retail sau investitori imobiliari etc.), încasând sume mari de bani.
  O parte din aceste sume de bani ar fost reintroduse fraudulos în circuitul financiar, prin creditarea societăților comerciale aflate sub controlul inculpatului Maricuța Ioan Daniel (SC ALCORADU SRL, SC VINARIA SA și SC REAL R&D COMPANY SRL). În total, în perioada 2007 – 2015, cele trei societăți ar fi fost creditate cu suma totală de 7.165.376 lei.
  Alte sume de bani obținute prin valorificarea terenurilor au fost retrase în numerar din conturile bancare și au rămas la dispoziția membrilor grupului infracțional.
  Prin actele de abuz în serviciu descrise mai sus, inculpații Maricuța Ioan Daniel și Scumpu Elena ar fi obținut un folos necuvenit pentru membrii grupului infracțional constând în dreptul de proprietate asupra suprafeței totale de 36,38 hectare cu o valoare de 15.800.726 euro (valoarea de piață în 2018).

  Din acest total, 21,16 hectare reprezintă terenuri pentru care statul român a fost deposedat în mod fraudulos și abuziv (suprafețe aflate în proprietatea privată a statului și atribuite de inculpați unor persoane neîndreptățite).

  Ministerul Finanțelor se constituie parte civilă și solicită următoarele: restituirea bunurilor în natură și restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii, prin revenirea acestora în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii.

  În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii constând în sechestru asupra unor suprafețe de terenuri și indisponibilizarea unor sume de bani identificate până în acest moment (peste 14 milioane de lei) aparținând inculpaților.
  Instanța de judecată este învestită să dispună asupra confiscării sumelor de bani încasate de inculpați prin vânzarea terenurilor obținute prin săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată.

  Față de inculpații Deac Constantin, Grecu Marius, Tatu Ioan, Crețu Ioan, Droc Emilian Petru, Mustață Nicolae Pavel, s-a dispus clasare, deoarece s-a constatat că nu sunt întrunite elementele pentru angajarea răspunderii penale (fie nu au săvârșit fapta cu vinovăția prevăzută de lege, fie fapta nu este prevăzută de legea penală, fie s-a împlinit termenul de prescriere a faptei, fie a intervenit decesul).
  Față de celelalte persoane menționate în comunicat s-a dispus disjungere și continuarea cercetărilor într-o cauză distinctă, precum și față de inculpații Maricuța Ioan Daniel și Scumpu Elena în legătură cu alte fapte.

  Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Pe când și un dosar DNA de despre corupția de la Arad … corupție în formă continuă la primăria municipiului. Cum de filfizonul mafiot nu este luat la întrebări că din salariul de primar este azi milionar. Alooooooo DNA … se aude???

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.