DSP și IȘJ încearcă să facă lumină asupra testării elevilor din Arad

  de Raluca Medeleanu | 13 October 2021, 12:55 PM | Educaţie | Topic special

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Potrivit Ordinului comun încheiat între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, elevii pot fi testați gratuit la unitatea școlară la care învață. Pe de altă parte, profesorilor nu le este oferită testarea gratuită la cabinetul școlar.

  Am contactat Direcția de Sănătate Publică Arad și Insectoratul Școlar Județean Arad pentru a afla cum se prezintă situația în municipiu. În primul rând, trebuie menționat că potrivit instrucțiunilor din Ordinul Comun menționat, testarea elevilor nu se face periodic pe clase, ci se face doar în cazul celor care prezintă simptome. Pentru aceștia, dacă sunt minori, trebuie obținut acordul părinților, iar dacă au peste 18 ani trebuie acordul lor.

  Luminița Lucaci de la DSP Arad ne-a informat următoarele: „Noi testăm doar elevii simptomatici în timpul orelor de curs și elevii din clasele suspendate, care sunt în a opta zi a suspendării orelor. În urma acestei testări, cei negativi revin la școală, iar dacă sunt în continuare pozitivi, rămân în continuare acasă totalul de 14 zile. Testarea se face doar celor care își dau acordul. Propriu-zis, pentru cei care testul e negativ, vin mai repede la școală”, ne-a spus aceasta.

  Sunt scutiți de testare elevii care sunt vaccinați și cei care au trecut prin boală (și au trecut de atunci maxim 180 zile).

  Profesorii nu beneficiază de testarea în cabinetele școlare

  Doamna Lucaci ne-a informat că, în baza aceluiași ordin comun dintre Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, în cazul unui cadru didactic pozitiv, i se face ancheta epidemiologică, iar clasa la care a predat se suspendă doar în anumite situații, însă în mod normal, ținând cont că profesorul poartă mască nu este considerat contact direct, astfel că elevii vin în continuare la ore, clasa și spațiile comune fiind supuse dezinfecției, iar unitatea de învățământ trebuie să găsească un suplinitor la materia respectivă, atâta timp cât dascălul e în carantină.

  Profesorii care prezintă suspiciune de Covid-19 se pot testa apelând la medicii de familie, care trimit gratuit la domiciliu Serviciul Județean de Ambulanță.

  O evidență a testelor efectuate în școlile din Arad

  Am contactat inspectorul școlar general, Marius Göndör, pentru a afla dacă – dat fiind faptul că părinții trebuie să își dea acordul pentru testare – acestora le-au fost oferite informații în cadrul unei ședințe cu părinții la școală. Göndör ne-a declarat că în fiecare situație în care într-o clasă este depistat un elev cu Covid-pozitiv, toți părinții elevilor din clasa respectivă sunt informați îndată despre situație, despre necesitatea trecerii la predare online și despre posibilitatea testării elevilor în a opta zi de învățare acasă, o opțiune care oferă posibilitatea de a reveni mai repede la școală.

  Potrivit DSP Arad, din stocul total de 13.000 teste pe care Aradul le-a primit în acest sens de la Guvern, până la ora actuală au fost utilizate 885.

  Referitor la un procentaj care să ilustreze câți dintre părinți își dau sau nu acordul pentru aceste testări, nici DSP, nici Inspectoratul Școlar Județean nu dețin astfel de date, însă Göndör ne-a spus că există situații în care toți elevii primesc permisiunea de a fi testați la școală, dar există și clase unde un număr mai mare de părinți refuză. În cazul refuzului, elevii respectivi se întorc la școală doar după trecerea celor 14 zile.

   

   

   

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.