duminicã, 15 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    DSP Arad nu a constatat nicio neregulă, deși numeroși oameni au fost refuzați de farmacii când au vrut să predea medicamente expirate

    de Raluca Medeleanu | 11 ianuarie 2023, 4:04 PM | Administraţie | Telefonul cititorului

    0

    Ultimul control a fost efectuat în 2021

    După publicarea articolului „Proiectul de colectare a medicamentelor expirate nu a trecut de vot în CLM. Există totuși o alternativă care e chiar impusă de lege”, mai mulți cititori ne-au adus în vedere faptul că deși am anunțat că farmaciile au obligația, conform Ordinului Ministrului, să preia gratuit medicamente expirate de la populație, în vederea predării lor unei firme specializate care să le incinereze corespunzător, în multe cazuri au fost refuzați de farmaciști.

    Dat fiind faptul că Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad este reprezentantul local al Ministerului Sănătății (cel care a dat ordinul 119 din 2014, nerespectat de unele farmacii), ne-am adresat conducerii instituției pentru a afla dacă a efectuat recent controale și dacă a aplicat anumite sancțiuni.

    Răspunsul DSP Arad a sosit prompt, în aceeași zi, însă potrivit instituției nu au fost identificate nereguli în controlul efectuat în municipiu și județ. Ultimul control a fost efectuat însă în noiembrie 2021, întrucât legea le solicită efectuarea unor astfel de controale „cel puțin o dată la 5 ani sau ori de câte ori este nevoie”.

    „În conformitate cu prevederile Legii nr. 243 din 6 noiembrie 2020 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 4/2018 pentru modificarea și completarea Legii farmaciei nr. 266/2008 Art.31(1) Inspecțiile de supraveghere a activității în farmacii comunitare/oficine comunitare rurale, farmacii cu circuit închis/oficine cu circuit închis și drogherii se exercită de către personal de specialitate, de regulă farmacist, împuternicit din cadrul Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, cel puțin o dată la 5 ani sau ori de câte ori este nevoie; (2) La sesizarea Colegiului Farmaciștilor din România, personalul de specialitate împuternicit din cadrul direcției de specialitate a Ministerului Sănătății efectuează un control cu privire la respectarea dispozițiilor prezentei legi”.

    Serviciul de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică Arad efectuează controale tematice, în baza Planului Național de acțiuni tematice de control elaborat de către Ministerul Sănătății- Inspecția Sanitară de Stat și a acțiunilor tematice de control, județene.

    În perioada 16.11.2021-17.11.2021, au fost intreprinse acțiuni de control, comune cu Casa de Asigurări Județeană de Sănătate Arad, la nivelul farmaciilor comunitare, drogheriilor din județul Arad, pentru verificarea mai multor aspecte, conform grilei de control, inclusiv a respectării regimului deșeurilor provenite din activitatea medicală, a preparatelor expirate și a modului de eliminare finală, conform prevederilor Ordinului nr. 1226/2012. Nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale”, ne-au informat directorul executiv dr. Cecilia Irimie și coordonatorul serviciului de control în sănătate publică Ladinia Ardeu, de la DSP Arad.

    Unii arădeni susțin altceva

    Totuși, marea majoritate a celor care ne-au scris s-au confruntat cu situații de refuz al farmaciștilor, care le-au motivat această respingere prin „lipsa unui spațiu de depozitare”, ori pentru că „îi costă prea mult incinerarea”.

    Pe acest considerent, propunerea viceprimarului ca Primăria să demareze campanii de conștientizare în rândul arădenilor pentru a îi determina să predea medicamentele expirate la farmacii ne pare inutilă, singurul rezultat fiind punerea pe drumuri complet degeaba a oamenilor, atât timp cât nu putem să ne asigurăm că serviciile disponibile sunt și cu adevărat funcționale.

    refuz colectare 1refuz colectare 2

    Legislație ambiguă

    La articolul inițial publicat pe Special Arad a avut o intervenție pe Facebook și senatorul Adrian Wiener, care a întocmit în această perioadă un proiect de hotărâre ce vizează medicamentele expirate: „Din păcate farmaciile nu sunt obligate să preia medicamentele expirate; e doar o dispoziție infralegală într-un ordin de ministru, fără sancțiuni sau norme de aplicare. Și nici nu e firesc să plătească pentru transport și neutralizare. În schimb, primăria are responsabilități clare, în codul administrativ, pentru gestionarea deșeurilor. Iată că majorității PNL /PSD și primarului Bibarț nu le pasă că tone de molecule de sinteză ajung în apă și sol. Măcar un gest simbolic, ca la Iași că s-au adunat tone de deșeuri medicamentoase în casele arădenilor”. 

    Pe de altă parte, Direcția Edilitară a Primăriei Arad a explicat că motivul respingerii proiectul depus de gruparea USR, prin care se intenționa colectarea medicamentelor expirate în containere amplasate pe stradă, a avut de a face tot cu Ordinul Ministrului, întrucât medicamentele fiind încadrate ca „deșeuri periculoase”, astfel că nu pot fi preluate de același operator care gestionează serviciul de ridicare a gunoiului în municipiu și nici debarasate la stația de sortare. „Ele nu fac parte din deșeurile municipale, au un regim special și nu pot fi colectate pe domeniul public, pentru că ar infesta domeniul public. Aceasta este problema cea mai mare și pentru asta a primit referat de respingere. Există ordinul ministrului care stipulează exact cum se face. Mai mult, farmaciile sunt cele care într-adevăr colectează aceste medicamente”, a explicat directorul executiv de la Direcția Edilitară a Primăriei Arad.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.