joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update Proiectul de colectare a medicamentelor expirate nu a trecut de vot în CLM. Există totuși o alternativă care e chiar impusă de lege

    de Raluca Medeleanu | 9 ianuarie 2023, 1:46 PM | Administraţie | Sănătate | Topic special

    0

    Consilierii locali au fost sceptici și s-au abținut de la votul proiectului de hotărâre ce viza colectarea medicamentelor expirate de la populație în containere, întrucât nu au fost convinși că întrunește condițiile legale. Cu toate acestea, la ora actuală există opțiunea pentru predarea gratuită a acestora în farmacii, chiar dacă nu a devenit încă o deprindere a tuturor cetățenilor, deși practic e impusă de lege.

    Proiectul a fost conceput de senatorul USR Adrian Wiener, însă a fost depus spre aprobare de întreaga grupare USR din Consiliul Local Arad. Totuși, el nu a reușit să obțină un aviz favorabil nici din partea Direcției Edilitare și nici în ședința Comisiilor reunite, luni, 9 ianuarie, înainte de ședința CLM propriu-zisă. Consilierul Florin Stana, singurul prezent în sală din partea USR de altfel (alături de Chifa, care era online), a fost cel care a motivat întocmirea proiectului, considerând că este necesar să existe amplasate și astfel de containere pe domeniul public, unde cetățenii să arunce medicamentele expirate, pentru a nu le amesteca împreună cu gunoiul menajer. Totuși, directorul executiv Liliana Florea de la Direcția Edilitară a Primăriei i-a explicat că legea încadrează medicamentele expirate ca fiind deșeuri periculoase și că pentru a le gestiona este ilegal ca actualul operator de salubrizare să le transporte la stația de sortare a deșeurilor, ci este nevoie de firme de specialitate, cu care trebuie întocmit un contract separat și plătite onorarii separate, așa cum fac toate farmaciile și cabinetele medicale.

    Toate farmaciile din Arad preiau gratuit medicamentele expirate – sunt obligate prin lege

    „Ordinul Ministrului Sănătății 119 din 2014 stipulează că medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficii locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale prin incinerare. Unitățile farmaceutice vor afișa la loc vizibil anunțul privind colectarea gratuită a medicamentelor. Având în vedere că acestea sunt deșeuri periculoase, ele nu fac parte din deșeurile municipale, au un regim special și nu pot fi colectate pe domeniul public, pentru că ar infesta domeniul public. Aceasta este problema cea mai mare și pentru asta a primit referat de respingere. Există ordinul ministrului care stipulează exact cum se face. Mai mult, farmaciile sunt cele care într-adevăr colectează aceste medicamente”, a explicat Liliana Florea.

    Consilierul Florin Stana a susținut că alternativa unor containere de colectare amplasate pe stradă este legală, dând exemplu municipiul Iași care a început recent un astfel de program, obținând chiar sponsorizări, dar reprezentanții Primăriei Arad au insistat că măsură de la Iași este în afara legii. Mai mult, unii consilierii au opinat că este inutil să se consume bani din bugetul local când există deja o alternativă gratuită, desfășurată în farmacii. Nu toți au respins complet ideea însă, consilierul Levente Bognar sugerând să se retragă proiectul de pe ordinea de zi pentru a putea găsi o variantă care să fie considerată încadrată în limitele legii, dar la momentul supunerii la vot, majoritatea consilierilor au respins propunerea aceasta, votând „abținere” asupra proiectului în sine.

    Campanie de conștientizare

    Propunerea viceprimarului Lazăr Faur a fost mai pe placul consilierilor, acesta afirmând că reala problemă este că această obligație de a preda în farmacii medicamentele expirate nu este suficient de cunoscută în rândul arădenilor, astfel că Primăria ar putea porni o campanie de informare în rândul populației.

    „Într-adevăr există la ora actuală în România o formă de colectare în farmacii care ar trebui să funcționeze pe baza participării voluntare a fiecăruia dintre noi la predarea deșeurilor medicamentoase acolo unde scrie în lege. Problema în sine, din punctul meu de vedere, nu este că lipsește sistemul de colectare ci că nu funcționează din cauza noastră (n.red. a cetățenilor). Poate că în momentul de față ar fi suficient să facem o campanie de conștientizare sau să dăm niște impulsuri din acestea, gen vouchere, cum se fac cu deșeurile de plastic, ca să-i determinăm pe oameni să ducă medicamentele acolo unde ele pot să fie efectiv colectate corect și neutralizate. Pentru că nu ne garantează nimeni că dacă facem un sistem de containere oamenii vor și duce mai multe medicamente acolo, decât la farmacie, unde oricum se duc să cumpere altele. Deci problema este de conduită, nu de lipsa unui sistem de colectare”, a concluzionat Lazăr Faur.

    Un formular îi „pune pe fugă” pe unii cetățeni

    De câțiva ani, toate farmaciile preiau medicamentele expirate de la cetățeni. În 2018, Special Arad a chiar luat la rând farmaciile atât din centrul cât și din cartierele municipiului pentru a verifica dacă într-adevăr respectă obligativitatea de a prelua medicamente expirate și nu s-a ivit niciun caz în care să fim refuzați. Vineri, am repetat acest „control” în câteva farmacii de pe Bulevardul Revoluției, iar experiența a fost aceeași. Întrebați fiind dacă preiau constant medicamente expirate, farmaciștii ne-au spus că deși nu într-un număr prea mare, vin săptămânal cetățeni, dar că se întâmplă adesea cazuri ca atunci când îi înștiințează că trebuie să completeze un formular, în care se notează persoana care predă medicamentele și se denumirea, respectiv, lotul, data de expirare și numărul total de pastile din blistere/flacoane, unii cetățeni se răzgândesc și pleacă, întrucât consideră că pierd prea mult timp. De exemplu, în cazul nostru, pentru 5 cutii de medicamente, a durat aproximativ 10 minute.

    Astfel, farmaciștii cu care am discutat au opinat că, într-adevăr, ar fi de bun augur o schimbare legislativă care să permită predarea directă de către cetățeni a medicamentelor în farmacii, fără să mai fie nevoiți să completeze formulare.

    Până atunci însă, vă reamintim că legea interzice aruncarea medicamentelor la gunoi, ele fiind încadrate ca deșeuri periculoase. La ora actuală, nefiind predate conform, ele poluează solul și râurile, afectând întregul ecosistem, iar asta din cauza nepăsării noastre. Vă îndemnăm ca atunci când observați că acestea au expirat, să vă deplasați la cea mai apropiată farmacie și să le predați acolo, chiar dacă acest lucru va dura puțin mai mult timp, ca ele să poată fi incinerate corespunzător.

    Update

    Ulterior publicării articolului, mai mulți cititori ne-au adus în atenție faptul că anumite farmacii nu acceptă preluarea medicamentelor expirate. Mai multe detalii pe acest subiect puteți citi în următorul articol actualizat: DSP nu a constatat nicio neregulă, deși numeroși arădeni au fost refuzați de farmaciști când au vrut să predea medicamentele expirate – Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.