Două festivaluri ale vinului am bifat, vom avea și două Revelioane la Arad?





În contextul în care întreaga Europă se confruntă cu o criză financiară puternică, iar noi ne aliniem restul țărilor și lansăm îndemnuri la economie, la Arad rivalitatea din aceeași șleahtă politică pare să calce peste orice bun simț.
Ne-am obișnuit deja, de mai bine de un an încoace, ca mai marii orașului să profite de orice ocazie să se împungă unul pe altul prin diferite remarci, dar acum asistăm deja la „declarații de război” la un alt nivel. Trebuie să se observe cu ochiul liber că tot ce e în oraș e făcut ori de „unii” ori de „alții”, în niciun caz de „ei toți împreună”. Astfel că am ajuns în penibila situație de a avea două festivaluri dedicate vinului. Unul organizat de „unii”, adică de Consiliul Județean Arad (prin Centrul Cultural Județean Arad), iar încă unul, la o săptămână distanță, organizat de „alții”, adică de Primăria Arad (prin Centrul Municipal de Cultură Arad). Ambele evenimente, tipic „chermeze pentru votanți”, în primul caz cu muzică strict de pe plaiuri autohtone, cu ansambluri de muzică populară, avându-l cap de afiș pe Nicolae Furdui Iancu, iar următorul, care începe astăzi, e un „one combination”, cu muzică ușoară românească „de pe vremuri” (Carmen Rădulescu), dar nu-i lipsește nici populara (Ștefan Muntenaș, Lucian Drăgan jr, Cristian Fodor, Zorica Savu și Orchestra „Zărandul”) și pentru cei cu nazuri, are și niște jazz, folk ori rock.
Consiliul Județean a scos din buget în total 69.700 lei, împărțindu-i în două, căci a avut un dublu eveniment, Festivalul Vinului împreună cu Ziua Recoltei. Pentru Festivalul Vinului au fost alocați 35.300 lei, iar pentru Ziua Recoltei 35.400 lei. Din aceștia, CJ își recuperează 2000 lei din închirierea celor 10 căsuțe din lemn, respectiv câte 9 lei/mp în cele două zile, de la cei 68 expozanți care au venit cu propriile tarabe.
Primăria Arad scoate, pe de altă parte, din buget 200.000 lei pentru festivalul ei omolog, din care își va mai recupera aprox. 15.000 lei din chiria pe care o primește pe cele vreo 25 de căsuțe destinate comercianților. Deci propriu-zis, „aruncă” 185.000 lei doar ca să aibă propriul festival, la fix o săptămână după ce a mai fost unul la capătul celălalt de bulevard.
Toate acestea, subliniem, în contextul în care Primăria Arad publicase recent un comunicat de presă prin care atrăgea atenția că s-a luat decizia opririi iluminatului public arhitectural din municipiu, cu scopul de a face econimie.
Economie ca economie, dar până la chermeze… Doamne ferește să se lase o gașcă mai prejos de alta! Că doar în politică așa-i de când lumea, încă din antichitate. În vremuri nasoale, când lumea o duce greu, dă-i pâine și circ!
Și pe aceeași idee, suntem extrem de curioși să vedem ce se va întâmpla la trecerea dintre ani, un eveniment despre care știm că e indispensabil și costisitor. Vom avea binecuvântarea să alegem și atunci între Revelion I și Revelion II în același oraș? Că de târgul de Crăciun nu are rost să mai amintim, va fi cu siguranță în dublură…
Trăiască criza și la mulți ani!
Comentariile portalului
Daca antrenorul echipei(nu spun care) ar avea curajul sa revina in Arad,ar trebui intampinat cu oua clocite si cu rosii rascoapte(greu de gasit acum,de altfel ca (...)
Rețeta cristică. Din păcate farmaciile nu mai onorează cam demult așa ceva.
În ce cupă europeană va juca FCC Arad ?